Android televizija: što je, kako ju koristiti, koja je razlika u odnosu na ostale?

Android televizija

Znamo da su danas većini ljudi televizori puno više od običnih ekrana na zidu.

Ubrzani razvoj tehnologije donio je nevjerojatne promjene, a jedna od njih je upravo Android TV o kojem će biti riječ u ovom članku.

Ako se pitate što je točno Android TV i kako to može poboljšati vaše večeri ispred malog ekrana, nastavite čitati jer ćete tako saznati sve o svijetu televizija s Android operativnim sustavom.

Ključne činjenice o Android TV-u

 • ✅ Android TV koristi Android operativni sustav, prilagođen za televizore, omogućavajući pristup raznim aplikacijama, igrama i streaming servisima.
 • ✅ Korisnici mogu preuzimati aplikacije i igre iz Google Play Storea, uključujući popularne streaming servise kao što su Netflix, YouTube i Amazon Prime.
 • ✅ Većina Android TV uređaja dolazi s integriranim Google Assistantom, omogućujući glasovno upravljanje i pretraživanje.
 • ✅ Android TV obično uključuje ugrađenu Chromecast funkcionalnost za lako strujanje sadržaja s mobilnih uređaja.
 • ✅ Android TV redovito prima ažuriranja softvera od Googlea, osiguravajući poboljšane performanse, nove funkcionalnosti i sigurnosne nadogradnje.

 

Što je Android televizija?

Android TV je televizor koji koristi Android operativni sistem, isti operativni sistem koji se koristi na mnogim pametnim telefonima i tabletima.

Ovaj operativni sistem omogućava televizoru pristup raznim aplikacijama, igrama, streaming servisima i drugim online sadržajima direktno putem televizora.

Izgledom se uglavnom ne razlikuje od drugih servisa. Jednostavno, navigacija po izbornicima je u osnovi ista, što znači da koristite pametni telefon kao daljinski upravljač.

 

Koje su osnovne karakteristike?

Oni koji ih imaju, znaju da su Android televizori svestrani uređaji koji su više od klasičnog, tradicionalnog gledanja televizije.

Pritom nude korisnicima širok spektar mogućnosti za zabavu i interakciju, a ovo su samo neki od njih:

 • Aplikacije: Korisnici mogu preuzimati i instalirati različite aplikacije direktno na svoj televizor putem Google Play Store-a. To uključuje streaming servise, igre, vijesti, vremenske aplikacije i mnoge druge.
 • Google Assistant: Većina Android televizora dolazi s integriranim Google Assistantom. Korisnici na taj način mogu jednostavno upravljati televizorom glasovnim naredbama, postavljati pitanja, tražiti informacije ili kontrolirati povezane uređaje.
 • Povezivanje: Android televizori često imaju mogućnost povezivanja s drugim pametnim uređajima koje posjedujete u svom domu, kao što su pametni telefoni, zvučnici, pametna rasvjeta i drugi uređaji. Pri tome se koriste tehnologije poput Bluetootha ili Wi-Fi-ja.
 • Multimedija: Android televizori omogućavaju reprodukciju različitih medijskih formata kao što su video, glazba ili slike s različitih izvora te također uključuju USB uređaje i mrežne resurse.
 • Ažuriranja sustava: Poput drugih Android uređaja, Android televizori redovito primaju ažuriranja softvera kako bi poboljšali performanse i sigurnost te dodavali nove funkcionalnosti i time bili još korisniji i bolji.

 

Kako mogu koristiti Android TV?

Ne brinite – korištenje Android televizije jednostavnije je nego što mislite. Slično je korištenju pametnog telefona ili tableta s Android operativnim sustavom.

Evo nekoliko osnovnih koraka kako možete početi koristiti Android televiziju:

 • Postavljanje televizora:
  • Na samom početku dobro je znati da za pokretanje Android TV-a imate dvije opcije: možete kupiti pametni televizor koji ga podržava poput Sharpova Aquosa, Philipsovog OLED-a ili Sonyjevog Bravia ili nabaviti odgovarajuću konzolu (Mi Box, NVIDIA Shield, Razer Forge TV) – ovisno o svojim preferencijama.
  • Kada govorimo o postavljanju Andorid TV-a na pametni televizor, bitno je znati da je najprije potrebno povezati televizor s izvorom napajanja i uključiti ga.
  • Zatim jednostavno slijedite upute na ekranu kako biste postavili jezik, zemlju, i druge osnovne postavke.
 • Povezivanje s internetom:
  • Ako televizor nije automatski povezan s internetom, povežite ga putem Wi-Fi-ja ili Ethernet kabela. To je obično dio postavki tijekom prvog pokretanja televizora i vrlo je važan korak.
 • Prijava u Google račun:
  • Ako već imate Google račun, prijavite se na Android televizoru. Ako ga pak nemate, možete stvoriti novi račun.
  • Prijavljivanje je od izuzetne važnosti jer omogućuje pristup Google Play Store-u, gdje možete preuzimati aplikacije.
 • Pristupanje aplikacijama:
  • Za pristupanje aplikacijama koristite daljinski upravljač ili, ako je dostupno, glasovne naredbe ili pokrete, kako biste navigirali po sučelju.
  • Pritisnite gumb “Home” na daljinskom upravljaču kako biste došli na početni zaslon.
 • Preuzimanje aplikacija:
  • Kako biste uopće izabrali koju aplikaciju želite preuzeti, najprije idite na Google Play Store na televizoru.
  • Prema vlastitim preferencijama pretražujte ili pregledavajte aplikacije, a zatim ih jednostavno preuzmite i instalirajte na televizoru.
 • Navigacija i upravljanje:
  • Kako biste upravljali aplikacijama, koristite tipke na daljinskom upravljaču za navigaciju kroz izbornike i opcije.
  • Ako imate podršku za glasovne naredbe, možete koristiti Google Assistant za upravljanje televizorom i tako olakšali cijeli proces tako što ćete govoriti što iduće želite učiniti na televizoru.
 • Reprodukcija sadržaja:
  • Koristite aplikacije za streaming video sadržaja kao što su Netflix, YouTube, ili druge aplikacije koje ste preuzeli.
  • Ako imate povezane uređaje (npr. igraće konzole, Blu-ray player, USB uređaje), odaberite odgovarajući ulaz na televizoru.
 • Podešavanje postavki:
  • Prilagodite postavke zvuka, slike, mreže i drugih opcija prema svojim preferencijama. Ovaj korak sada možete i preskočiti jer se na njega možete vratiti bez problema u svakom trenutku.
 • Ažuriranje softvera:
  • Za kraj, imajte na umu da je dobro povremeno provjeravati dostupna ažuriranja softvera i instalirati ih kako biste poboljšali samo svoje iskustvo s Android TV-om.

💡 VAŽAN SAVJET

Sve ovisi o specifičnom modelu Android televizora, stoga bi bilo dobro proučiti korisnički priručnik koji je dolazio uz televizor za detaljnije informacije o njegovim funkcijama i postavkama.

 

Kakve aplikacije možete instalirati na Android TV?

Ukoliko su vam zanimljive aplikacije, dobro je znati da Android TV podržava mnoge aplikacije kao što su Netflix, HBO Now, YouTube, Showtime Anytime, Spotify, Hulu, Disney, CNN, Minecraft Story Mode, NBA Jam, BBC iPlayer, Mubi, Vimeo, Kodi, VLC for Android, Twitch i Dailymotion i brojne druge.

I ovo će vam biti zanimljivo:

 

Koje su osnovne razlike između Android TV-a i drugih vrsta televizora?

Operativni sustav:

Android TV koristi Android operativni sustav, a znamo da je to isti operativni sustav koji se koristi na mnogim pametnim telefonima i tabletima.

S druge strane, na ostalim televizorima najčešće se koriste vlastiti operativni sustavi tih televizora koji su specifični za proizvođača, kao što su Samsung Tizen, LG webOS, Roku OS ili drugi.

Prilagodljivost i aplikacije:

Android TV omogućava pristup Google Play Store-u, što omogućuje bogat izbor aplikacija, igara i drugog sadržaja. Drugi televizori najčešće imaju manji izbor aplikacija čak i ako imaju vlastiti centar s aplikacijama, no to varira od izbora televizora.

Povezivost s drugim uređajima:

Dobra stvar kod Android TV-a je da omogućava lako povezivanje s drugim Android uređajima, kao i upravljanje pomoću pametnih telefona i tableta. Ostali televizori mogu imati vlastite mogućnosti povezivanja, ali i ne moraju.

Ažuriranja softvera:

Kod Android TV-a karakteristično je redovito primanje ažuriranja od strane Google-a, što osigurava poboljšane performanse, nove značajke i sigurnosne nadogradnje.

U ostalih televizora ažuriranja ovise o politici proizvođača, pa tako neki modeli možda neće dobiti ažuriranja ili će ih dobiti sporadično.

 

Što smo naučili?

Android TV je poput “pametnog telefona za televizore”.

To, najjednostavnije objašnjeno, znači da na svom televizoru možete koristiti razne aplikacije, baš kao što to radite na svom pametnom telefonu.

Ukoliko tražite televizor na kojem istovremeno možete igrati igre, gledati filmove, slušati glazbu i još mnogo toga, razmislite o kupnji Android TV-a.

Usporedite ga s ostalim televizorima i vjerujemo da ćete donijeti najbolju odluku. Sretno!

 

Najčešća pitanja korisnika


Što je Android TV?

Android TV je operativni sustav razvijen od strane Google-a, namijenjen televizorima. Sličan je Android operativnom sustavu na pametnim telefonima, ali je prilagođen većim ekranima televizora.

Koje su prednosti korištenja Android TV-a?

Android TV pruža pristup raznovrsnim aplikacijama putem Google Play Store-a, omogućava streaming sadržaja, integrira Google Assistant za upravljanje glasom, podržava igre i nudi prilagodljive opcije povezivanja s drugim uređajima.

Kako mogu preuzimati aplikacije na Android TV-u?

Na Android TV-u možete preuzimati aplikacije putem Google Play Store-a. Navigirajte do trgovine aplikacija, pronađite željenu aplikaciju i instalirajte je na televizoru.

Kako ažurirati Android TV?

Ažuriranja Android TV-a obično se primaju automatski putem internetskog povezivanja. Možete provjeriti ima li dostupnih ažuriranja u postavkama televizora kako biste osigurali da imate najnoviju verziju softvera.

Koja je razlika između Android TV-a i drugih televizora?

Glavna je razlika to što Android TV koristi Android operativni sustav s pristupom Google Play Store-u, dok drugi televizori koriste različite operativne sustave, s vlastitim trgovinama aplikacija i sučeljima.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.