Biotin – dobar vitamin za zdravlje i fizički izgled, što kažu istraživanja?

biotin vitamin b7

Prema WebMD-u, biotin je vitamin B7 koji se nalazi u više različitih namirnica (npr. orašasti plodovi, meso, grah, banane…), a ljudi ga često koriste i u obliku tableta kao dodataka prehrani.

Biotin potiče zdravlje kože i pomaže živčanom sustavu, probavnom sustavu i metabolizmu da pravilno funkcioniraju, kako navodi portal WebMD. (1)

Dakle, prema istraživanjima, ovaj vitamin nudi razne blagodati te može poboljšati općenito stanje organizma i fizički izgled ako se uzima u obliku dodatka.

No krenimo redom.

 

Biotin i lomljivi nokti

zdravi nokti

Biotin je opće poznat po svojoj sposobnosti da utječe na poboljšanje izgleda lomljivih noktiju, a istraživanja podupire tu njegovu učinkovitost na ovom području.

Istraživači za izdanje magazina Journal of Dermatological Treatment iz 2017. analizirali su rezultate više znanstvenih studija koje su se bavile odnosom između biotina i izgleda noktiju. (2)

Oni su otkrili da istraživanja pokazuju kako dodatak biotina u prehranu popravlja lomljive nokte povećavajući čvrstoću i debljinu noktiju.

 

Može li biotin utjecati na smanjivanje razine šećera u krvi?

Prema istraživanjima, dodatak biotina u prehranu mogao bi smanjiti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Istraživanje iz 2013. godine objavljeno u časopisu Oman Medical Journal otkrilo je kako su tromjesečna konzumiranja biotina značajno smanjila prosječnu razinu šećera u krvi među skupinom sudionika s dijagnozom dijabetesa tipa 1. (3)

Također, istraživačka studija iz 2006. godine u tvrtki Diabetes Technology & Therapeutics otkrila je da je kombinacija biotina i kroma isto tako učinkovita u smanjenju razine šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. (4)

U kombinaciji s uobičajenim lijekovima za dijabetes, prema ovim istraživanjima, biotin može pomoći održati razinu šećera u krvi unutar zdravijeg raspona.

 

Hoće li biotin poboljšati rast i gustoću kose?

zdrava kosa

Pojedinci koji se bore s gubitkom kose mogu očekivati ​​poboljšanje dodavanjem vitamina biotin u svoju prehranu.

Istraživači za izdanje časopisa Skin Appendage Disorders iz 2017. pregledali su rezultate 18 različitih znanstvenih studija i otkrili su kako su ta istraživanja pokazala i zaključila da dodatak vitamina biotin poboljšava rast kose kod osoba s kliničkim stanjima povezanim s gubitkom kose. (5)

Eto, istraživanja poručuju da umjesto podvrgavanja skupim medicinskim tretmanima, oni koji pate od prorijeđene kose mogu se nadopuniti svoju prehranu s dodatkom vitamina biotin kako bi poboljšali kvalitetu i izgled svoje kose.

 

Biotin utječe na smanjene koncentracija triglicerida u krvi?

Dodatak biotina može smanjiti razinu triglicerida, vrste masnoće u krvi koja povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Istraživačka studija iz 2006. godine objavljena u časopisu Biomedicine & Pharmacotherapy otkrila je da su četiri tjedna koorištenja biotina smanjila razinu triglicerida među sudionicima dijabetičke i nedijabetičke studije. (6)

Pa tako bi se, prema istraživanju, ovaj vitamin mogao koristiti umjesto skupih lijekova na recept za snižavanje razine triglicerida. To se nikako ne preporučuje bez konzultacija sa vašim liječnikom!

 

Je li biotin efikasan za liječenje neuoropatske boli?

Biotin se široko koristi u liječenju neuropatije ili bolova u živcima kod osoba s dijabetesom. (7)

Naime, već rana istraživanja otkrila su kako je biotin učinkovit lijek za neuropatiju.

Još 1990. godine znanstvenici koji su provodili studiju za znanstveni magazin Biomedicine & Pharmacotherapy otkrili su kako je nakon jednog do dva mjeseca suplementacije biotinom značajno poboljšao simptome neuropatije među skupinom bolesnika s dijabetesom. (8)

Tada su preporučili su medicinskim radnicima da koriste biotin u liječenju osoba s dijabetesom kako bi spriječili razvoj živčanih bolova.

 

Što možemo zaključiti?

Spomenuta znanstvena istraživanja sugeriraju da ovaj vitamin svakako ima razne prednosti kako za fizičko zdravlje, tako i za fizički izgled.

Prema tim istraživanjima suplementacija biotinom može biti jednostavna, isplativa metoda za liječenje raznih bolesti, kao npr. od jakih bolova u živcima do lomljivih noktiju. Naročito jer se često mogu naći u tabletama po vrlo pristupačnim cijenama.

No, istraživanja ipak treba uzeti s velikom rezervom i oprezom. Obavezno prije nego se odlučite na bilo koji dodatak prehrani uvijek najprije potražite savjet od vašeg liječnika!