Zašto cimet može biti dobar za zdravlje? (prema znanstvenim istraživanjima)

cimet zdravlje

Možda cimet smatrate samo još jednim začinom na vašoj kuhinjskoj polici, ali ovaj začin ima i određene prednosti za vaše zdravlje, a koje bi vas mogle iznenaditi.

Istraživačke studije provedene proteklih godina potvrdile su izvanredne blagodati cimeta, jednog od najpoznatijih i najčešće korištenih začina.

Mi ćemo ovdje izdvojiti četiri načina kako cimet može zaštititi vaše zdravlje, a prema zaključcima iz provedenih istraživanja.

 

Pruža zaštitu od raka?

Istraživanja pokazuju kako cimet može igrati određenu ulogu u borbi protiv raka.

Naime, u studiji iz 2010. godine objavljenu u BMC Cancer, istraživači su otkrili kako ekstrakt cimeta sprječava rast stanica raka vrata maternice i ponekad uzrokuje smrt stanica raka. (1)

Tijekom 2008. godine istraživači iz Clinical Laboratory Science otkrili su kako određeni ekstrakti cimeta, crvenog grožđa i crnog papra zaustavljaju rast stanica raka debelog crijeva i zaključili su kako redovito konzumiranje tih ekstrakata može pružiti zaštitu protiv raka debelog crijeva. (2)

Postoje i razna druga istraživanja, no možemo ustvrditi kako su dokazi ograničeni uglavnom na istraživanja u epruvetama ili životinjama, međutim istraživanja potvrđuju određeni potencijal cimeta u zaštititi od raka. (3)

 

Može sniziti razinu šećera u krvi?

Prema istraživanjima, čini se kako cimet može imati ulogu u prevenciji dijabetesa, jer se pokazalo kako može sniziti razinu šećera u krvi.

U istraživanju iz 2006. godine na ljudima s visokim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, istraživači za časopis Journal of International Society of Sports Nutrition otkrili su kako dodatak ekstrakta cimeta smanjuje razinu šećera u krvi za 8,4 posto ako se uzima svakodnevno tijekom 12 tjedana. (4)

Prema idućem istraživanju cimet može biti koristan ako vam je već dijagnosticiran dijabetes tipa 2.

Naime, u istraživanju za izdanje magazina European Journal of Clinical Investigation iz 2006. godine, dijabetičari kojima je davan ekstrakt cimeta zabilježili su smanjenje razine šećera u krvi natašte za 10,3 posto nakon četiri mjeseca. (5)

Oni su tada ustvrdili kako je cimet vidljivo učinkovitiji od placeba u smanjenju šećera u krvi.

 

Utjecaj na razinu kolesterola

Cimet može poboljšati zdravlje srca snižavanjem visokog kolesterola.

U znanstvenoj studiji iz 2011. objavljenoj u časopisu International Journal of Nutrition and Metabolism, ispitanici su dobivali dodatak cimeta, dodatak češnjaka ili placebo svaki dan tijekom tri mjeseca. (6)

Ispitanici koji su primali dodatake cimeta i češnjaka imali su značajno smanjenje u razini LDL (lipoproteina niske gustoće) koji začepljuju arterije, ali pad je bio veći kod onih koji su uzimali dodatak cimeta. LDL-ovi su se blago povećali u placebo skupini.

Istraživanje u izdanju Journal of Traditional and Complementary Medicine iz 2015. godine utvrdilo je slične rezultate. (7)

Sudionici toga istraživanja, koji su imali povišenu razinu šećera u krvi, doživjeli su smanjenje LDL-a nakon što su dva mjeseca uzimali dodatak cimeta dva puta dnevno.

 

Djeluje protuupalno?

Istraživanja pokazuju kako Cimet može zaštititi tijelo sprečavanjem upala.

U istraživanju iz časopisa Food Chemistry objavljeno 2013. godine, znanstvenici su otkrili kako cimet može zaustaviti upalu u živčanom sustavu. (8)

Zaključili su kako cimet stoga može pružiti zaštitu protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Slično tome, istraživači za publikaciju Food & Function iz 2015. godine otkrili su kako određeni spojevi u cimetu djeluju protuupalno te su zaključili da se cimet može koristiti za liječenje upalnih stanja.

 

Zaključak

Dakle prema istraživanjima dodavanje cimeta u vašu prehranu može utjecati na smanjivanje upale, pružiti dodanu zaštitu od raka, dijabetesa, bolesti srca ili neurodegenerativnih bolesti.

Kod ovog začina vrlo je lako pronaći načine kako ga učiniti dijelom svoje zdrave prehrane.

Svi znamo da cimet može biti izvrstan dodatak i slatkim i slanim kulinarskim kreacijama. Možete ga koristiti za dodavanje okusa kavi ili čaju ili uključivanjem u jedan od vaših omiljenih recepata.

No valja znati kako su ova istraživanja provedena u određenim uvjetima, pod kontrolom. Sudionici su primali različite vrste cimeta, suplemente ili ekstrakte u različitim količinama.

Dakle, nije dobro pouzdavati samo u zaključke navedenih studija. Puno je bitnije savjetovati se sa vašim liječnikom ili specijalistom kako biste znali što trebate i možete uključiti u vašu prehranu!

Oni će vam reći može li cimet biti dobar za vaše zdravlje, koje količine cimeta dnevno možete konzumirati i koje bi mogle biti nuspojave.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.