Donosimo efikasne savjete kako očistiti perilicu rublja

perilica rublja

Stalno odgađate čišćenje perilice za rublje, a osjetite neugodne mirise? Bijelo rublje više nije bijelo već sivo, a vi ne znate u čemu je problem?

Iz vlastitog iskustva znam da u tom slučaju trebamo odvojiti malo vremena za pravo, dubinsko čišćenje perilice.

Ne brinite, sve možete očistiti sami i uz vrlo malo novca u samo jednom danu.


Bitne informacije:

  • ✅ Redovno čišćenje perilice rublja je bitno zbog održavanja njene funkcionalnosti, izbjegavanja skupih popravaka, sprječavanja nastajanja prljavštine i plijesni.
  • ✅ Guma na perilici treba mjesečno čišćenje toplom vodom i krpom, a otvorena vrata nakon pranja pomažu u prevenciji plijesni.
  • ✅ Bubanj perilice čisti se dvaput godišnje, prvo izbjeljivačem, a zatim octom i sodom bikarbonom za uklanjanje mirisa i dezinfekciju.
  • ✅ Posuda za deterdžent zahtijeva mjesečno čišćenje namakanjem u octu i četkanjem kako bi se uklonile naslage i ostatci deterdženta.
  • ✅ Održavanje perilice uključuje izbjegavanje pretrpavanja, korištenje odgovarajuće količine deterdženta i redovito čišćenje gumene brtve, uz razmatranje upotrebe prirodnih omekšivača.

Uzmite si jedan dan kako biste se posvetili čišćenju perilice i osigurajte veću količinu octa i sode bikarbone.

Zatim uživajte u blistavo čistoj perilici za rublje te čistom i mirišljavom rublju uz pomoć naših provjerenih savjeta.

 

Zašto je redovito čišćenje perilice rublja ključno?

Perilica rublja je nezamjenjiv pomagač u svakodnevnom životu, ali često zaboravljamo da i ona treba malo pažnje i brige.

Redovito čišćenje perilice nije samo pitanje estetike ili uklanjanja neugodnih mirisa koji se mogu pojaviti; to je ključno za očuvanje optimalne funkcionalnosti i produženje vijeka trajanja ovog važnog kućanskog uređaja.

Kao što redovno servisiramo automobil kako bi nas sigurno prevozio, tako i perilica zahtijeva redovitu “servisnu” rutinu da bi učinkovito i higijenski prala naše rublje.

Majstori najčešće ističu nečistoće, ostatke deterdženta i tvrdu vodu koji se nakupljaju u dijelovima perilice koje ne vidimo, a što dovodi do smanjenja performansi, kvarova i, u najgorem slučaju, jako skupih popravaka.

Osim toga, prljavština i plijesan koje se skrivaju u skrivenim kutovima mogu kontaminirati vaše rublje, umjesto da ga čiste. Zato je redovito čišćenje i održavanje perilice rublja ne samo preporučljivo, već i neophodno

 

Evo kako temeljito očistiti perilicu rublja


1. Čišćenje gume na perilici

Dio perilice koji se najlakše i najbrže čisti definitivno je gumena brtva.

U njoj se, kao što već vjerojatno i sami znate, skupljaju razne nečistoće iz odjeće koji kasnije mogu prouzrokovati neugodne mirise. No ne brinite – upravo zbog toga što je laka za čišćenje moći ćete ju čistiti brzo. Preporučljivo je čistiti gumu jednom mjesečno, a po potrebi i češće.

Za čišćenje gume u perilici dovoljno je koristiti samo toplu vodu i krpu kojom ćete očistiti udubljenja i tako izvaditi sve nečistoće.

💡 Savjet majstora

Kako biste izbjegli stvaranje plijesni u gumi, nakon pranja ostavite vrata perilice otvorenima. Na taj način će se perilica dobro osušiti i samim time neće biti plijesni.


2. Čišćenje bubnja perilice

Kada očistite gumu na perilici, sljedeći korak je čišćenje bubnja.

Ovaj postupak je nešto kompliciraniji, ali ukoliko budete pratili korake sigurno nećete pogriješiti. Dobra stvar je ta što bubanj ne morate čistiti često kao gumu, već je dovoljno očistiti ga dvaput godišnje.

Proces čišćenja bubnja složen je jer se radi iz dva dijela. Dakle, za najbolji rezultat preporučljivo je najprije očistiti izbjeljivačem, a potom i octom.


3. Čišćenje izbjeljivačem

Za čišćenje izbjeljivačem potrebne su vam samo dvije šalice izbjeljivača.

Izlijte ih u bubanj i uključite opciju pranja na najvišoj temperaturi, a nakon što se bubanj napuni vodom i pomiješa s izbjeljivačem, pauzirajte pranje.

Za pola sata ponovno uključite pranje i pustite da završi do kraja. Kako biste bili sigurni da se sav izbjeljivač isprao, na kraju pokrenite opciju ispiranja.

Na ovaj način ćete pomoću izbjeljivača ukloniti sve neugodne mirise.


4. Čišćenje pomoću octa i sode bikarbone

Nakon čišćenja izbjeljivačem slijedi čišćenje pomoću sode bikarbone i octa.

Sve što je potrebno jest da u spremnik za deterdžent ulijete dvije šalice octa te u bubanj dodate pola šalice sode bikarbone. Zatim uključite opciju pranja s najvišom temperaturom i kada završi samo uklonite eventualne ostatke.

Na ovaj će način bubanj biti blistav i čist, ali imajte na umu da postoji mogućnost nagrizanja gume jer je ocat poprilično agresivan. Iako je ovo prirodan način čišćenja, postoje i razna sredstva za čišćenje bubnja koja su potencijalno manje agresivna pa ih ne bi bilo loše isprobati.

Njih je dovoljno koristiti otprilike svaka tri mjeseca.


5. Čišćenje posude za deterdžent

Posuda za omekšivač i prašak za rublje često ima više naslaga nego što mislite.

Izvadite ju iz perilice i provjerite je li tako i u vašem slučaju. Ukoliko jest, bilo bi dobro najprije ju namočiti u octu. Ostavite ju tako barem pola sata, a po mogućnosti i dulje.

Kasnije samo sve dobro izribajte četkicom pomoću koje ćete ukloniti i najsitnije čestice nečistoće. Ako je potrebno, za ribanje koristite sodu bikarbonu jer ćete tako još lakše očistiti sve naslage. Za razliku od ostalih dijelova perilice, dozirnu posudu biste trebali čistiti barem jedanput na mjesec.

Tako ćete ju lakše i brže čistiti, dakle dovoljno ju je samo obrisati kako biste uklonili ostatke deterdženta.


6. Čišćenje filtera

Ovaj način čišćenja mogli bismo nazvati ,,Dvije muhe jednim udarcem“, jer se filter perilice čisti na isti način kao i bubanj, odnosno za vrijeme čišćenja bubnja.

Ocat će otopiti sav kamenac na filteru jer smo ga ulili u posudu za deterdžent. Ovo će vam zasigurno biti od velike pomoći pri čišćenju perilice.


7. Čišćenje pumpe

Prije čišćenja pumpe od velike je važnosti provjeriti je li dotok vode zatvoren jer perilica nikako ne bi smjela biti priključena na napajanje.

Kada ste to provjerili, možete se baciti na čišćenje.

To ćete učiniti tako što otvorite servisni poklopac i pustite da ostatak tekućine iscuri. Zatim odvijte poklopac pumpe i očistite ju od vidljivih nečistoća. To će biti dovoljno da se uklone neugodni mirisi i omogući bolji protok vode.


8. Čišćenje vanjskog dijela perilice

Dok čekate da perilica završi ciklus pranja i tako očisti unutarnji dio, možete iskoristiti to vrijeme da očistite vanjski dio perilice.

Kako biste sve temeljito očistili, dobro izribajte vanjski dio perilice uz pomoć octa ili sredstva za čišćenje. Uklonite svu prašinu i ostale nečistoće.

Nakon toga sve dobro prebrišite krpom natopljenom toplom vodom, a onda i suhom krpom kako bi se sve osušilo. I to je to – imate potpuno čistu perilicu rublja iznutra, ali i izvana.

Kao i nakon svakog pranja, i nakon čišćenja perilice preporučujemo vam da pokupite višak vode i ostavite otvorena vrata perilice da izbjegnete stvaranje dodatnih plijesni i gljivica.


Neugodni mirisi iz perilice? Evo nekoliko načina za uklanjanje

Ako je vaš cilj isključivo uklanjanje neugodnih mirisa, možete isprobati ove brze trikove.

Iz osobnog iskustva tvrdim da vam oni mogu, ali i ne moraju pomoći. Provjereno najbolji način je dubinsko čišćenje perilice čiji su koraci navedeni u tekstu gore.

Tako ćete biti sigurni barem u idućih nekoliko mjeseci. Ipak, uvijek možete isprobati neki od ovih načina koji će vam makar malo ublažiti neugodne mirise.

 

1. Tableta za pranje posuđa

Baš kao što čisti prljavo posuđe, tableta vam može pomoći pri čišćenju perilice.

Sve što je potrebno jest da ju ubacite u bubanj perilice. Uključite program pranja na 60 stupnjeva i uskoro ćete imati čišći bubanj, a i neugodni mirisi će se ublažiti ili nestati u potpunosti.

Ovo možete ponavljati jedanput mjesečno, no povremeno je također potrebno temeljito očistiti bubanj.

 

3. Klor i vruća voda

Poznato je kako je klor odlično sredstvo za čišćenje kupaonice.

Može vam biti koristan i u čišćenju bubnja perilice tako što ćete bubanj preliti kombinacijom klora i vruće vode. Dovoljno je ostaviti sredstvo nekoliko minuta da djeluje i zatim ga ukloniti te osušiti bubanj.

 

Osim čišćenja, perilicu je potrebno redovito održavati

Mnogi se sjete da su trebali redovito održavati perilicu tek kada primijete da je jako prljava i da se šire neugodni mirisi.

Iako to već znate, ovo je dobar podsjetnik da trebate održavati perilicu rublja čistom, a evo i kako ćete to učiniti.

 

1. Nemojte pretrpavati perilicu rubljem

Iako se možda čini bezazleno, pretrpavanje perilice rublja odjećom zaista može stvoriti nepotrebne probleme. Na ovaj se način perilica brže troši i gubi na snazi, a samim time ne može dobro oprati rublje.

 

2. Pazite na količinu deterdženta za rublje

Pri održavanju perilice za rublje zaista vrijedi ono pravilo ,,Manje je više“.

Slažemo se da svi vole mirišljavu odjeću te je to razlog za stavljanje više omekšivača nego što je potrebno, ali to nije zdravo ni po nas, a niti po perilicu rublja.

To je jedan od razloga zbog kojih ostaju naslage deterdženta u dozirnoj posudi, ali i zbog kojih se stvara plijesan, pa biste možda trebali razmisliti o korištenju primjerene količine omekšivača i praška.

*Bonus savjet: Kako biste poboljšali svoje zdravlje, ali i očuvali perilicu, razmislite o korištenju prirodnog omekšivača. Pravi se od kombinacije octa i kvalitetnog eteričnog ulja koja će omekšati odjeću, dezinficirati je i na prirodan način joj dati lijep miris. Ukoliko ste vjerni kupovnim omekšivačima, ovu kombinaciju možete koristiti i povremeno, pa ćete tako rjeđe morati dubinski čistiti perilicu.

 

3. Redovito čistite gumenu brtvu

Iako je čišćenje gume na perilici već spomenuto, dobro je znati da gumu treba čistiti svaki put kada vidite da su nakon pranja na njoj ostale dlake ili ostaci prljavštine.

To je zaista najmanje što možete učiniti kako biste perilicu održavali čistom.

 

Trebamo učiti iz vlastitog iskustva

Dakle, zaključak je ,,Bolje spriječiti nego liječiti“. Iz vlastitog iskustva tvrdim da uz održavanje perilice za rublje nikada nećete imati probleme s neugodnim mirisima, plijesni, gljivicama niti s nečistom odjećom.

Nakon što dubinski očistite perilicu, preporučujem vam da nakon svakog pranja makar očistite gumu i ostavite otvorena vrata perilice – barem toliko možete učiniti kako biste izbjegli probleme u budućnosti i smanjili si posao čišćenja.

Prilikom dubinskog čišćenja obratite pozornost da dobro očistite svaki od navedenih dijelova perilice kako biste eliminirali moguće uzroke neugodnih mirisa ili nečistog rublja. Možda će vam biti interesantno i kako možete očistiti peglu ili pločice u kuhinji.

Sretno!

 

Najčešće postavljena pitanja korisnika


Zašto je važno redovito čistiti perilicu rublja?

Redovito čišćenje perilice rublja ključno je za očuvanje njene funkcionalnosti i produženje vijeka trajanja. Akumulacija nečistoća, ostataka deterdženta i tvrde vode može dovesti do smanjenja performansi, kvarova i skupih popravaka. Osim toga, prljavština i plijesan mogu kontaminirati rublje umjesto da ga čiste.

Kako čistiti gumu na perilici?

Gumu na perilici treba čistiti jednom mjesečno toplom vodom i krpom. Nakon pranja, ostavite vrata perilice otvorena kako biste spriječili stvaranje plijesni.

Koji je postupak čišćenja bubnja perilice?

Bubanj perilice treba čistiti dvaput godišnje. Prvo koristite izbjeljivač, a zatim očistite s octom i sodom bikarbonom. Izbjeljivač uklanja mirise, dok ocat i soda bikarbona čiste i dezinficiraju.

Kako očistiti posudu za deterdžent?

Posudu za deterdžent treba namakati u octu, zatim četkati jednom mjesečno kako bi se uklonile naslage i ostatci deterdženta.

Kako se čisti filter perilice?

Filter se čisti istovremeno s bubnjem, koristeći ocat koji se ulije u posudu za deterdžent. Ocat će otopiti kamenac i nečistoće na filteru.

Kako očistiti pumpu na perilici?

Prije čišćenja pumpe, zatvorite dotok vode i odspojite perilicu s napajanja. Otvorite servisni poklopac, pustite da tekućina iscuri, odvijte poklopac pumpe i očistite vidljive nečistoće.

Kako očistiti vanjski dio perilice?

Vanjski dio perilice čistite octom ili sredstvom za čišćenje, uklonite prašinu i nečistoće, a zatim prebrišite krpom natopljenom toplom vodom i osušite suhom krpom.

Kako ukloniti neugodne mirise iz perilice?

Za uklanjanje mirisa možete koristiti tabletu za pranje posuđa ili klor s vrućom vodom. Tabletu stavite u bubanj i pokrenite pranje na 60 stupnjeva, dok klor i vruću vodu ostavite da djeluju nekoliko minuta prije ispiranja.

Kako održavati perilicu rublja?

Izbjegavajte pretrpavanje perilice, koristite odgovarajuću količinu deterdženta i redovito čistite gumenu brtvu. Razmislite o korištenju prirodnih omekšivača kao što su ocat i eterična ulja.

Koje mogu biti posljedice neodržavanja perilice?

Neodržavanje perilice može dovesti do problema s neugodnim mirisima, plijesni, gljivicama i nečistim rubljem. Redovito čišćenje i održavanje spriječit će ove probleme i osigurati da vaša odjeća bude čista i svježa.

Kako spriječiti probleme s perilicom?

Nakon svakog pranja, očistite gumu i ostavite vrata perilice otvorena. Dubinsko čišćenje svih dijelova perilice pomoći će eliminirati uzroke neugodnih mirisa ili nečistog rublja. Pratite upute za redovito održavanje i čišćenje kako biste izbjegli probleme u budućnosti.