Deaktivacija facebooka (kako se radi i što još morate znati!)

deaktivacija facebook računa

U svijetu društvenih mreža posebno mjesto zasigurno zauzima i ona znana kao Facebook.

Sudbonosna veljača 2004. godine označila je prekretnicu u društvenoj komunikaciji i ponudila svojim korisnicima niz raznovrsnih mogućnosti dijeljenja sadržaja i izmjene informacija.

No pitanje je što učiniti kada se idila društvenih mreža pretvori u noćnu moru?

Svoj bijeg korisnici ove popularne mreže mogu potražiti u jednostavnoj metodi deaktivacije Facebook računa. Iako je isprva lako ući, sam proces deaktivacije i odlaska sa plavih prostranstava Zuckerbergovog carstva ponekad može biti i kompliciraniji nego li se to čini.

 

Deaktivacija Facebook računa

Kada život na društvenoj platformi postane previše, prosječni korisnik može posegnuti za spasonosnom mogućnošću deaktivacije svoga računa i postavki profila.

Deaktivacija spomenutog računa okarakterizirana je kao privremeni način gašenja korisničkih postavki što je u suštini manje strašna opcija za one koji ne žele u potpunosti izbrisati svoju virtualnu prisutnost na Facebooku.

Takva opcija uključuje nekoliko jednostavnih koraka, a započinje odabirom strelice koja otvara padajući izbornik sa mnoštvom opcija između kojih je potrebno odabrati karticu „Postavke i privatnost”, slijedeći taj princip potom je potrebno kliknuti na „Vaše informacije na Facebooku”, a ovaj će vas korak odvesti naposljetku do deaktivacije i brisanja korisničkog računa (1).

Važno je spomenuti kako je deaktivaciju računa potrebno dodatnog potvrditi nakon čega će biti nemoguće pristupiti profilu.

 

Što nakon deaktivacije?

Nakon izvršenog postupka deaktivacije nemoguće je više lutati bespućima raznovrsnog digitalnog sadržaja kojeg Facebook nudi.

Korisnički profil je sada privremeno „ugašen”, a gotovo sve informacije koje su u nekom trenutku bile javne postaju isključivo vlasništvo Meta korporacije te oni s istima raspolažu do eventualne reaktivacije ili cjelovitog brisanja korisničkog računa.

Sve aktivnosti poduzete tijekom boravka na Facebooku i dalje su vidljive; svaki komentar, oznaka i objava na raspolaganju je ostalim aktivnim članovima digitalne zajednice. Važno je napomenuti kako je moguće pojedini deaktivirani profil potražiti, no njemu se neće moći pristupiti.

Ukoliko se dogodi da pojedina osoba primjerice administrira grupom ili nekom drugom stranicom, tada se i ona automatski gasi i nestaje.

Takva se sudbina ipak može izbjeći ako se administratorska prava prenesu na nekog drugog korisnika. Tu je naposljetku i poveznica sa popularnim i široko rasprostranjenim  komunikacijskim servisom instant poruka poznatim pod nazivom „Messenger” (2).

Svatko svojom voljom prilikom deaktivacije može odabrati želi li ili ne želi obrisati svoj Messenger profil te tako sačuvati ili pak odbaciti poruke i pozive sačuvane unutar aplikacije.

Unatoč odlasku, prethodno upućene poruke će i dalje svima biti dostupne, no nitko više neće moći pristupiti razgovoru s vama.

 

Deaktivacija vs brisanje

Već smo ustanovili privremenost deaktivacije, no što kada se netko baš odluči isključivo na brisanje?

Ono je ipak agresivniji proces koji sa sobom donosi značajnu razliku od deaktivacije. Kada osoba željna brisanja ovome i pristupi tada mora shvatiti kako je ovaj proces konačan.

Dakle, brisanjem računa on nestaje zauvijek, a korisnik ima priliku kroz nekoliko dana ponovno se prijaviti  i time spriječiti brisanje svog računa.

Ako to pak ne učini tada svi podaci prolaze proces obrade i kroz rok od 90 dana oni bivaju potpuno uklonjeni. Stoga valja dobro razmisliti isplati li se zaista poduzeti ovako drastičnu i nepovratnu mjeru.

 

Reaktivacija korisničkog računa

Ukoliko se iznova poželite vratiti u bespuća svima nam dragog Facebooka, to je u ovom slučaju ipak lakše nego kada se radi o nepovratnom brisanju računa.

Ovaj je postupak potpuno povratan i u bilo kojem trenutku moguće je ponovno pristupiti vlastitom profilu.

Sve što je potrebno za ovaj korak je dobra volja i originalni korisnički podaci potrebni za prijavu na Facebook. Uz to, potrebno je imati i pristup originalnoj e-mail adresi ili broju mobitela.

Nakon provjerene valjanosti svih  potrebnih podataka tada ih se samo mora upisat na za to predviđeno mjesto te iznova uživati u svim blagodatima Facebooka.

Provjerite i ovo:

Kako napraviti Instagram račun

Kako instalirati viber

 

I na kraju

Sve u svemu, Facebook je digitalna platforma koja nudi niz mogućnosti i mnoštvo raznovrsnog sadržaja za svakoga.

No, ponekad je iznimno teško kretati se obiljem svih tih informacija. Stoga je jasno kako u tom trenutku deaktivacija može igrati vrlo bitnu ulogu i osigurati spas od digitalnog ludila.

Lako je zaključiti kako je deaktivacija Facebook profila nije složen proces te je kao i sam profil, dostupna svakom korisniku. U usporedbi sa puno drastičnijom mjerom brisanja, ona je povratna i nadasve pristupačna.

Sve ovo ovisi upravo o vama i o onome što se zapravo spremni učiniti kako biste zaštitili svoje podatke.

autor teksta: Mateo Belir