Koji dio teletine je najbolji za pečenje? Evo što savjetuju iskusne domaćice

teletina na tanjuru

Ako ste početnik u kuhinji, priprema teletine će vam se vjerojatno činiti strašno kompliciranom i izazovnom.

Iz vlastitog iskustva znam da u stvarnosti to zaista nije tako – sve što trebate jest znati kakav obrok želite, izabrati komad mesa, pripremiti prilog i uživati u pečenju.

Uz naše savjete iskusnih domaćica to ćete moći učiniti bez poteškoća.

Brze činjenice

  • ✅ Priprema teletine može se činiti izazovnom za početnike, ali uz prave savjete postaje jednostavna.
  • ✅ Teletina je mlado meso, bogato proteinima i lako probavljivo, čineći je odličnim izborom za lagane obroke.
  • ✅ Pri odabiru teletine, obratite pažnju na boju, teksturu i porijeklo mesa kako biste osigurali kvalitetu.
  • ✅ Postoji nekoliko dijelova teletine poput fileta, koljenice i kotleta, svaki s različitim nutritivnim vrijednostima i načinima pripreme.

Zašto je baš teletina pravi izbor?

Teletina je meso goveda koje je staro nekoliko tjedana ili pak mjeseci, dakle mlado meso.

Konzumacija teletine može biti preporučljiva zbog hranjivih tvari koje sadrži, uključujući i proteine. To znači da je ovo meso lako probavljivo i samim time odlično za lagane obroke s povrćem (1).

Upravo to čini ovu vrstu mesa jednom od najkvalitetnijih mesnih proizvoda. Teletina nije masno meso, vlaknasto je i zbog toga bi se prije pripreme trebalo ostaviti dva do tri dana da dozrije jer je vezivno tkivo i dalje mekano.

 

Kako izabrati pravi komad mesa za pečenje?

Ukoliko prvi put pripremate teletinu, prije kupnje mesa bilo bi idealno dobro istražiti koji dio teletine bi vam najviše odgovarao sukladno onome što želite od obroka.

Važno je znati da se teletina priprema drugačije od govedine jer je govedina masnija i ima drugačija svojstva.

Teletina je, s druge strane, mlado meso koje je mekano i priprema se pažljivije.

 

Znakovi da komad mesa nije dobro konzumirati

Pri biranju komada bilo koje vrste mesa, pa tako i teletine, vrlo je važno posvetiti pažnju izgledu mesa, odnosno boji i drugim svojstvima.

Već na prvi pogled možete procijeniti je li neki komad mesa dobar za konzumaciju ili bi ga ipak trebalo izbjeći.

Ako niste vješti u procjeni, ovi savjeti proizašli kroz višegodišnja iskustva bi vam mogli pomoći:

  1. Prvo i najvažnije jest da provjerite porijeklo mesa kojeg kanite kupiti i da budete sigurni da je meso dobre kvalitete. Kupujte meso kod provjerenih prodavača za koje znate da brinu o svim segmentima na pravi način, odnosno da brinu o prostoru u kojem životinja boravi, o prehrani životinje, skladištenju mesa i svemu ostalome.
  2. Meso ne smije izgledati previše vlažno niti previše suho, a boja ne bi trebala biti jako crvena, kao ni sivkasta. Najkvalitetnije teleće meso je blago ružičaste boje. Boja je pravi dokaz da se tele uzgajalo pravim mlijekom i hranilo sijenom. Ako to nije bio slučaj, meso će biti crvenkaste boje. Takve komade mesa obavezno izbjegavajte.
  3. Također obratite pozornost na masnoću – ako meso ima previše masnoće na unutarnjem dijelu komada, znači da je tele bilo preuhranjeno. Isto tako, ukoliko je ta ista masnoća žute boje, nikako nemojte uzeti taj komad mesa. Zapamtite da teletina nije masno meso.
  4. Ukoliko primijetite da su kosti sive ili bijele boje, to može biti znak da je tele bilo prestaro i također je preporučljivo izbjeći ga.
  5. Ako vam meso već na prvi pogled izgleda prežilavo, jasno je da ćete ipak preskočiti kupnju istog. Teleće meso je mlado meso koje je mekano, a žilavost je loš znak.

 

Teleći filet

Najmekši komad teletine je upravo teleći filet koji se dobiva od stražnjeg dijela teleta. Tanak je i uzak komad mesa koji se priprema na visokoj temperaturi kako bi se održala vlaga, a samim time vrlo je brzo spreman za jelo.

Svestrano je upotrebljivo – možete ga pripremati kao teleće pečenje u pećnici, ali i pržiti kao šnicle ili medaljoni na tavi ili na roštilju. Teleći filet se peče dok ne poprimi ružičastu boju, nikako dulje od toga jer će onda izgubiti svoj sok i osušiti se.

Filet teletine vrlo je lagan komad mesa koji vam neće teško sjesti na želudac, lako je probavljiv i sadrži vitamine B3 koji su zaslužni za metaboličke procese u našem tijelu. Ovaj dio teletine na 100 grama sadrži samo 95 kalorija, 1,4 grama masti, ali također sadrži i oko 20 grama bjelančevina (2). Ugljikohidrata nema uopće.

Sve u svemu, ukoliko tražite komad mesa koji će se topiti u ustima i koji možete pripremati na razne načine, najbolje je da zatražite teleći filet.

 

Teleća koljenica

Ovaj komad teletine priprema se od mišića koji čine prednje i stražnje noge i kosti nogu. Također je mekana, ali je i prožeta tetivama koje se sastoje od kolagena od kojeg termičkom obradom nastaje želatina.

Teleća koljenica idealna je za pirjanje i pečenje na način da se najprije dinsta kako bi omekšala i pustila aromu iz kosti, a zatim se peče.

Tijekom kuhanja ili dugog pečenja tetive dovoljno omekšaju kako bi meso bilo spremno za konzumaciju. Poput fileta, dobra je za pečenje jer je mekana i lako probavljiva, samo je važno da se peče što sporije.

Teleća koljenica na 100 grama ima otprilike 98 kalorija, 1,6 grama masti i 20,9 grama proteina, ali nema ugljikohidrata (3).

 

Teleći kotlet

Teleći kotleti se režu od prve polovice gornjeg dijela leđa. Stražnji dio naziva se još komadom fileta ili komadom od bubrega. Meso kotleta možete peći iz jednog komada kao pečenje ili pojedinačno kao kotlete.

Priprema ovog dijela teletine jednostavna je i brza, a sve što trebate napraviti jest prepržiti meso najprije na tavi kako bi omekšalo i pustilo sok te nakon toga peći u pećnici. Ako ga pržite na tavi, možete dodati luk i začine kako bi se svi okusi spojili i kako bi se meso dobro zapeklo, a onda u pećnici peklo sporo i dugo.

Teleći kotleti na 100 grama imaju oko 107 kalorija, 0,2 grama masti i 21 gram proteina te nemaju ugljikohidrata (4).

Sadrže i brojne mineralne tvari poput kalcija, natrija i magnezija.

Ovaj komad mesa vrlo je odličan izbor jer nema puno masti, a ima bjelančevina i mnogih hranjivih tvari.

 

Što smo zaključili?

Teletina je, općenito, vrlo zdravo meso koje se preporučuje bolesnicima i ljudima koji žele pripaziti na prehranu.

Kada pogledamo nutritivne vrijednosti svakog od ova tri dijela mesa koji smo naveli, shvaćamo i zašto. Dakle – odgovor na pitanje koji dio teletine je najbolji za pečenje nije jednostavan, ali dobro je što imate izbora sami odabrati ono što vam se čini najboljim.

Fileti su definitivno najbolji izbor ako želite najmekše meso, a mogu se pripremati kao pečenje, na tavi i na još bezbroj načina, dok su kotleti i koljenica kao stvoreni za pečenje. Koji god dio mesa da odaberete, nećete pogriješiti.

Samo obratite pozornost na stavke koje trebate izbjegavati pri odabiru mesa i vjerujemo da ćete napraviti najbolji izbor.

Dobar tek!

 

Najčešća pitanja

 

Što je teletina i kako se razlikuje od govedine?

Teletina je meso mladog goveda koje je staro nekoliko tjedana ili mjeseci. Govedina je, s druge strane, meso starijeg goveda. Glavna razlika je u teksturi i okusu; teletina je mekša i nježnija od govedine.

 

Koje su nutritivne vrijednosti teletine?

Teletina je bogata proteinima, vitaminima, posebno B skupine, i mineralima poput željeza. Sadrži malo masti, posebno zasićenih, što je čini zdravim izborom za uravnoteženu prehranu.

 

Kako odabrati kvalitetnu teletinu prilikom kupnje?

Pri odabiru teletine, tražite meso svježe ružičaste boje s čvrstom, bijelom masnoćom. Izbjegavajte meso koje izgleda previše vlažno ili suho. Također je preporučljivo kupovati meso od provjerenih prodavača koji pridaju važnost kvalitetnom uzgoju i obradi mesa.

 

Koji su najbolji načini pripreme teletine?

Teletina je svestrana i može se pripremati na različite načine, uključujući pečenje, prženje, pirjanje i roštiljanje. Važno je paziti na vrijeme kuhanja kako bi meso ostalo sočno i mekano.

 

Je li teletina sigurna za konzumaciju za sve skupine ljudi?

Teletina je općenito sigurna za konzumaciju za većinu ljudi. Međutim, kao i s drugim vrstama mesa, važno je osigurati da je pravilno skuhan i pohranjen kako bi se izbjegle bolesti povezane s hranom. Osobe s određenim zdravstvenim stanjima ili prehrambenim potrebama trebale bi se posavjetovati s nutricionistom ili liječnikom prije uvođenja promjena u prehranu.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.