Grijalice na struju koje troše najmanje (kako funkcioniraju i koje su najbolje)

grijalice na struju

Grijalice na struju su u Hrvatskoj vjerojatno jedan od najčešćih oblika grijanja prosječnih kućanstava.

Njihovo učestalo korištenje može se zahvaliti činjenici da se često radi o uređajima koji su ipak nešto pristupačniji za financijski budžet Hrvata i predstavljaju praktično rješenje kad je potrebno zagrijati određeni prostor.

Potrošnja grijalica na struju jedan je od glavnih faktora kad promatramo njihovu učinkovitost pa ćete u nastavku teksta nešto više saznati o njihovim vrstama, specifičnostima koje svaka od njih ima te mogućnostima kalkulacije njihovih troškova.

 

Grijanje na struju

Svima je poznato kako grijanje na struju nije jedina mogućnost i da postoje druge vrste grijanja koje su također dostupne te se određeni dio kućanstava na njih odlučuje.

Vrlo dobru kategorizaciju vrsta grijanja možemo naći na blogu hrvatske tvrtke Fero-term i njih donosimo u nastavku (1):

  • grijanje na drva
  • grijanje na struju
  • grijanje na plin ili ulje
  • solarni sustav grijanja
  • podno grijanje.

Nama je u fokusu ovog teksta grijanje na struju pa je potrebno reći da se ono u pravilu dijeli na upotrebu klima te grijalica na struju.

Grijalice na struju dolaze u raznim oblicima pa je potrebno navesti njihovu podjelu.

 

Vrste grijalica na struju

Grijalice na struju izvrstan su način trenutnog zagrijavanja prostora i pojedinačnih soba u kući, mobilne su te ih prema potrebi možemo premještati, a s njihovim se korištenjem otklanja potreba za prethodnom pripremom početka grijanja jer se samo trebaju uključiti.

Postoje razne podjele grijalica na struju, no ovdje ćemo navesti onu s kojom su građani najviše upoznati te koja prati trenutnu ponudu na tržištu.

 

Halogene grijalice

Halogene grijalice mogu se na hrvatskom tržištu naći i pod terminima „kvarcne grijalice“ ili „infracrvene grijalice“.

Izvrsne su za trenutno zagrijavanje prostorija, a rade na način da sadrže u sebi halogeni element koji se zagrijava te zrači toplinu koja je usmjerena na prostor ispred njih.

Halogene grijalice izvrsne su za ciljano grijanje tj. kad želite direktno i brzo zagrijati određeni dio prostora, no nisu najbolje opcije za zagrijavanje cijele prostorije.

 

Konvektorske grijalice

One su idealne za zagrijavanje malih i srednje velikih prostorija. Rade na principu cirkulacije zraka kroz prostoriju pomoću postupka toplinskog strujanja (konvekcije) – topli zrak se diže, dok hladni zrak pada.

Kod rada konvektorske grijalice hladni zrak se uvlači u njeno dno te cirkulira unutar grijaćih elemenata gdje se zagrijava te nakon toga ponovno izlazi van na vrhu uređaja.

Konvektorskim grijalicama potrebno je nešto više vremena da zagriju prostoriju, no prednost je što toplina naknadno obuhvaća cijeli prostor.

Cjenovno su nešto skuplje, no imaju ugrađeni termostat i njihovi noviji modeli su vrlo efikasni i štedljivi.

 

Uljni i električni radijatori

Ovu kategoriju predstavljaju dvije vrste radijatora koje je moguće naći na tržištu.

Odlika uljnih radijatora je da su izvrsni za dugotrajno grijanje. Rade na način da se zagrijava ulje unutar konstrukcija radijatora. Drugim riječima, grijaći element unutar radijatora zajedno s uljem stvara toplinu tj. zagrijano ulje prebacuje toplinu na tijelo radijatora.

Električni radijatori unutar sebe sadrže keramički ili metalni element koji prenosi toplinu na tijelo radijatora koje zatim zagrijava prostor.

Može se reći kako je razlika između ovih dvaju uređaja u nekoliko elemenata. Električni radijatori se zagrijavaju brže i lakši su, dok su uljni radijatori tiši u radu te efikasniji pošto ulje unutar njih ostaje toplo i nakon njihovog gašenja pa je potrošnja električne energije time reducirana.

Obje vrste radijatora imaju ugrađene termostate pa je lako kontrolirati njihovu potrošnju.

 

Ventilatorske grijalice

Prilikom kupnje grijalica na struju moći ćete primijetiti da su neke od njih „ventilatorske“ tj. da ih pokreće ugrađeni ventilator. Ponekad njihove jeftinije modele znamo kolokvijalno nazivati i puhalicama.

Ovakve grijalice najbolje su za zagrijavanje manjih prostorija.

Rade na principu da u njih ulazi hladni zrak koji prolazi preko grijaćeg elementa. Grijaći element zatim hladni zrak zagrijava i na kraju ga ugrađeni ventilator preusmjerava van.

Ventilatorske grijalice svakako znaju biti bučne, no mogu pružiti zadovoljavajuće grijanje manjeg prostora, a također ih je moguće kontrolirati putem termostata.

 

Termoakumulacijske peći

Ove grijalice na struju akumuliraju toplinu u akumulacijskim jezgrama koje su najčešće blokovi od magnezitne opeke.

U blokovima nalaze se grijači koji toplinu stvaraju tijekom noći (kad se obračunava jeftinija električna energija) i onda se ista toplina tijekom dana otpušta.

Termoakumulacijske peći su zbog spomenutih blokova iznimno teške i danas su rjeđe u upotrebi jer znaju biti veliki potrošači i nisu toliko efikasne kao ostale vrste grijalica na struju, no poput uljnih radijatora izvrsno zadržavaju toplinu kad su ugase i mogu grijati prostor još satima.

 

Pitanje efikasnosti kod grijalica na struju

Grijalice na struju koje smo naveli predstavljaju veliku većinu ponude na hrvatskom tržištu. Nećemo ulaziti u detalje cjenovnih razlika, no svima je jasno da veća cijena ujedno znači i veće mogućnosti kod modela grijalice.

Ono na što bi svakako trebali pripaziti kod kupnje su sljedeći elementi:

  • precizni digitalni termostat
  • mogućnost dnevnog programiranja i utvrđivanja rasporeda grijanja
  • Wi-Fi kontrola

Tri navedena elementa čine dodatnu vrijednost kod grijalice na struju jer uvelike doprinose njenoj efikasnosti, a naprednija mogućnost kontrole znači i manje mjesečne troškove.

Ovi elementi isto tako su odlika novijih modela grijalica tako da prilikom kupnje starijih modela morate uzeti u obzir da neće imati slične funkcije i da ćete imati nešto manje kontrole nad potrošnjom.

 

Troškovi grijalica na struju

Osnovno pitanje koje najviše zanima građane je koliko grijalice na struju zapravo troše.

Odgovor možemo dati na primjeru grijalice koja bi imala ulaznu snagu od 2 kW. Ona bi trebala u prostoru unutar sat vremena dati istu količinu toplinske energije – 2kW x 1 sat iznosi 2 kWh.

Idemo li u konkretne izračune, formula je sljedeća:

Ulazna snaga grijalice x cijena (kn ili eur/kWh) x broj radnih sati grijalice

Primjena ovog izračuna vrijedi i za ostale vrste grijalica na struju koje imaju manju ili veću ulaznu snagu.

Vrlo su korisni podaci o prosječnoj potrošnji električne energije prilikom grijanja. Neke naše dnevne novine provele su mala istraživanja koja su upravo bila vezana uz grijalice na struju.

Članak iz 24sata koji se bavi ovom problematikom navodi kako električne grijalice tijekom zimskih mjeseci na dan potroše između 25 i 35 kuna, što bi mjesečno iznosilo između 750 i 1.050 kuna (2).

Radi se o podacima iz 2019. godine koji su vrlo korisni, no danas živimo u znatno drugačijim okolnostima.

Cijene energenata su u ovom trenutku jako nepredvidljive. Treba reći da je cijena potrošnje struje doživjela porast i svakako će spomenutih 750 kuna sada biti bliže vrijednosti od tisuću kuna, no ni drugi energenti svakako ne zaostaju.

Iako se struja često navodi kao „skuplji“ ili čak „najskuplji“ energent, veliko je pitanje ako je danas to još uvijek tako s obzirom na to da se povećavaju cijene drugih energenata, poglavito plina, te je neizvjesno što će se u narednom vremenu događati.

 

Koja je najefikasnija grijalica na struju?

Svaka od navedenih grijalica ima svoje prednosti i nedostatke. Postoji osnovni model prema kojem se izračunava potrošnja struje, no konačne brojke mnogo ovise o snazi grijalice, veličini prostora i njegove toplinske izolacije, jačini grijanja, vremenskom trajanju grijanja te modelu same grijalice.

Često se tvrdi od strane prodavača i stručnjaka za električne grijalice da sve mogu dati istu količinu topline jer je iskoristivost električne energije kod pretvaranja u toplinsku vrlo visoka.

Dakle, količina topline će kod grijalica na struju biti ista, no efikasnost se krije u nekim drugim elementima.

Možemo savjetovati da prilikom kupnje razmotrite novije uređaje jer je i sama kontrola njihove potrošnje kvalitetnija. Također dobro razmislite za što vam točno treba grijalica jer svaka daje najbolje rezultate sukladno svojoj namjeni.

Grijanje manjeg ili većeg prostora, trenutno ili postepeno zagrijavanje, efikasnost tijekom rada, zagrijavanje određenog područja ili cijele prostorije, tih ili glasan način rada, termostat, mogućnost postavljanja programa – sve su to važne karakteristike grijalica na struju koje morate proučiti te tako izdvojiti model koji će biti najefikasniji za vaš prostor.