Hrvatska pustinja? Vjerovali ili ne, Hrvatska ima svoju pustinju – evo gdje se nalazi!

hrvatska pustinja

Poznato je da je Lijepa naša sama po sebi bogata prirodnim čudima. Mnoga od njih, nažalost, još uvijek su nedovoljno istražena i dobivaju premalo pozornosti.

Imamo toliko posebnosti kojima se trebamo ponositi, a svijet s njima nije upoznat. Pustinja u Hrvatskoj samo je jedan fenomen u nizu.

Potrebno ih je što više istražiti kako bismo se barem mi, Hrvati, osvijestili kakvo blago zapravo imamo.

 

Đurđevački pijesci

Jedno takvo blago krije se u podravskoj nizini, između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave – u okolici grada Đurđevca (1).

Nekadašnji saharski izgled i teška borba seljaka ratara sa živim pijeskom doprinijeli su simpatičnom nadimku ovoga područja. Tako nam je danas ono poznatije pod imenom Hrvatska Sahara ili, po đurđevački, Krvavi peski (1).

Danas su Pijesci zaštićeno botaničko područje bogato velikim brojem endemičkih vrsta, kao i jedinstvene flore i faune.

Uz to su vidljivi i ostaci pješčanih dina. Površinom zauzimaju oko 20 hektara (2).

 

Što je pustinja bez deva?

Sami fenomen pijesaka potaknuo je ideju o osnivanju Zoološkog vrta na području „pustinje“, a kao naglasak na pijeske izbor je pao na deve.

Tako su 2016. u ZOO stigle tri deve – jednogrbi mužjak i dvogrba ženka sa svojim mladunčetom, a godinu dana poslije i još jedan mužjak.

Osim što su karakteristične za ovo područje, vrlo su simpatične i umiljate, a nalaze se podno utvrde Starog grada u nastambama Hrvatske

Sahare koje su rađene posebno za njih.

Kako ne bi bile usamljene, devama su pridružene patuljaste koze, ovčice, konji, magarci, autohtona perad te ljame. Također se planira otvaranje podravske oaze koja će dom pružiti mnogim drugim autohtonim životinjama koje su prilagođene interakciji s djecom.

Životinjice su svojom umiljatošću i šarmom već osvojile mnoge simpatije gledatelja nacionalnih TV emisija.

Ne vjerujete li nam, odvažite se posjetiti ovo prekrasno mjesto i garantirano ćete uživati u novom iskustvu i ovom prirodnom fenomenu o kojemu se tako malo govori, a toliko je dragocjen.

Ulaznicu možete kupiti po simboličnoj cijeni od 15,00 kn za djecu ili 25,00 kn za odrasle.

 

Ostale aktivnosti

Ako Vas put odvede u Đurđevac, svakako posjetite i Posjetiteljski centar u Gradu.

Ideja je da se na multimedijalan način posjetiteljima kroz koncept proširene stvarnosti u zatvorenom prostoru prezentiraju sve posebnosti pustinjskoga krajolika te bogatstvo raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta.

Najbolje od svega je što se sve to prezentira neovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima jer je u zatvorenom prostoru.

Za one najmlađe posjetitelje osigurani su smještajni kapaciteti, odnosno hostel prvenstveno namijenjen školarcima koji će dolaziti u školu u prirodi Borik.

Za djecu se najčešće organiziraju kreativne radionice pomoću kojih se kroz igru uči i upoznaje ovaj krajolik, a također su dostupne i razne sportske aktivnosti. Uz to, posjetitelji mogu voziti električne bicikle ili šetati uređenim stazama Đurđevačkih pijesaka.

No, naravno, ništa na prazan želudac!

Vikend hostel Borik nudi menije koje biste svakako trebali kušati, dok u Starom gradu morate posjetiti Restoran i pivnicu. Jela u restoranu su domaća, tradicionalna podravska, čime je obogaćena enogastronomska ponuda Đurđevca.

Ostatak prepuštam da isprobate sami!

 

Istražujmo više

Đurđevački pijesci su zaista fenomen kojim se trebamo ponositi.

Bilo da ste čitanjem ovog članka jednostavno proširili znanje ili pak dobili ideju za vikend izlet u prirodi, dobro je znati da imamo prirodna bogatstva koja su samo naša i unikatna.

Nažalost, još uvijek su mnoga od njih neistražena i premalo eksponirana. Na nama je da to promijenimo. Podržimo svoje kao što bismo podržali neki muzej u Parizu ili toranj u Italiji koji su samo bolje prezentirani.

Razvijmo turizam u Lijepoj našoj i potrudimo se doprijeti do što većeg broja ljudi. Imamo toliko toga na ponos, ne dozvolimo da sve ostane skriveno i poznato samo nama.

Upoznajmo i preostali broj ljudi s ovim blagom od milja nazvanim Hrvatska Sahara!