Jabučni ocat: zdravstvene prednosti, ali i nuspojave

ocat i ulje

Jabučni ocat često se smatra dobrim za različite bolesti i stanja, međutim ne postoji uvijek znanstvena utemeljenost kod svih tvrdnji.

Određena istraživanja sugeriraju kako može imati ulogu pri gubitku težine, regulaciji šećera u krvi, dobrobiti za zdravlje srca ili imati utjecaj na smanjivanje rizika od nekih tumora.

Prema istraživanjima konzumiranje jabučnog octa u umjerenim količinama (ako možete podnijeti okus) može biti dobro, pa čak i korisno za većinu ljudi, ali nikako se ne preporučuje prekomjerna konzumacija.

Ovaj ocat je dosta kiseo; pa prema tim istraživanjima konzumacija prekomjernih količina može uzrokovati eroziju zubne cakline, iritaciju probavnog trakta ili čak utjecati na slabljenje kosti.

Ako uzimate lijekove, onda prvenstveno razgovarajte sa vašim liječnikom budući da se zna kako ocat može imati utjecaja na određene lijekove.

Sigurno je da jabučni ocat nije magičan lijek za bilo koje zdravstveno stanje i konzumacija zasigurno neće jamčiti gubitak težine ili određene druge promjene u zdravlju.


Ključne informacije o jabučnom octu:

  • Dvostruki fermentacijski proces: Jabučni ocat nastaje fermentacijom jabučnog soka, gdje prvo kvasac pretvara šećer iz jabuke u alkohol, a zatim bakterije pretvaraju alkohol u octenu kiselinu, dajući octu njegov karakterističan okus i miris.
  • Potencijalni zdravstveni benefiti: Iako se tvrdi da jabučni ocat može pomoći u gubitku težine, regulaciji šećera u krvi, i poboljšanju zdravlja srca, znanstvene potvrde ovih tvrdnji su ograničene, zahtijevajući dodatna istraživanja za konačne zaključke.
  • Prekomjerna konzumacija i rizici: Unatoč potencijalnim koristima, prekomjerna konzumacija jabučnog octa može izazvati eroziju zubne cakline, iritaciju probavnog trakta, slabljenje kostiju i može interagirati s određenim lijekovima.
  • Dijeta i suplementacija: Dijete temeljene na jabučnom octu često uključuju konzumaciju razrijeđenog octa prije jela, no nisu potvrđene kao efikasne ili sigurne metode za mršavljenje ili detoksikaciju.
  • Umjerenost i savjetovanje s liječnikom: Iako je umjerena konzumacija jabučnog octa generalno sigurna za većinu ljudi, uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije njegove upotrebe, posebno ako se koriste lijekovi ili postoje zdravstveni problemi.

Što je jabučni ocat i kako se dobiva?

Jabučni ocat je u osnovi fermentirani jabučni sok. U sok od jabuke dodaje se kvasac koji onda šećer iz jabuke pretvara u alkohol.

Bakterije dalje razgrađuju alkohol u octenu kiselinu koja zapravo i daje jak te specifičan okus i miris.

Upravo octena kiselina pruža to svojstvo octa i također može biti glavni osnova u zdravstvenim dobrobitima povezanim s konzumacijom jabučnog octa.

 

Zdravstvene dobrobiti

Ocat se zapravo stoljećima koristio kao lijek za razno razne zdravstvene tegobe. Pa tako na primjer, američki liječnici u 18. stoljeću koristili su ocat za liječenje želučanih problema. (1)

Mnoge razne tvrdnje i zaključci navode kako jabučni ocat ima brojnih dobrobiti na zdravlje, no nisu sve tvrdnje potkrijepljene znanstvenim istraživanjem.

Mi smo izdvojili tvrdnje koje se temelje na znanstvenim istraživanjima.

 

Jabučni ocat i mršavljenje

Ovaj ocat često se spominje u kontekstu gubitka prekomjerne težine. No, može li konzumacija zaista i pomoći u gubitku težine?

Pregled raznih istraživanja objavljen tijekom 2014. o učincima octa na metabolizam zaključio je kako su samo neka – dakle ne sva – istraživanja pokazale da ocat može imati pozitivan utjecaj na gubljenje kilograma. (2)

Čini se kako su potrebne opsežnije istraživačke studije prije nego što se mogu dati konačni zaključci uz jabučni ocat i gubitak prekomjerne težine.

Osnovno istraživanje koje je pokazalo da ovaj ocat može pomoći u gubljenju kilograma bilo je jedno japansko istraživanje objavljeno tijekom 2009. (3)

Istraživači su podijelili sudionika one koji nisu uzimali ocat, i na one koji su uzimali i to 15 ml octa ili 30 ml octa pomiješanog s 500 ml vode tijekom 12 tjedana.

Rezultati su pokazali kako su sudionici koji su uzimali ocat imali na kraju nižu tjelesnu težinu, niže razine masnoća, opsega struka i triglicerida.

U tom slučaju znanstvenici su jasno zaključili da je unos octa utjecao na gubitak tjelesne težine.

Određena druga istraživanja na životinjama pokazala su da ocat suzbija nakupljanje tjelesne masnoće. Zbog svega mnogi sugeriraju da konzumacija može pomoći i u prevenciji debljanja.

Sigurno je da ipak treba provesti dodatna istraživanja, tako i Dr. Schmerling (Harvard Health) smatra da postojeća istraživanja za jabučni, ali i druge vrste octa, u smislu tvrdnje o gubitku težine, nisu dovoljna. (4)

 

Odnos octa i apetita

Jedan od mogućih načina kako unos jabučnog octa može utjecati na regulaciju i gubitak tjelesne težine je apetit. Naime, okus octa je jak i kiselkast pa se nakon njegove konzumacije apetit može smanjiti.

Pored toga, određena istraživanja su čak otkrila da konzumiranje octa može uzrokovati mučninu i pa je kao rezultat toga smanjen i apetit. (5)

Naravno, nije preporučljivo konzumirati ga ako izaziva mučninu.

 

Regulacija šećera u krvi

Ocat se u dosta istraživanja pokazao da može utjecati na smanjivanje glikemijskog opterećenja obroka. Na primjer, istraživanje objavljeno 2005. g. otkrilo je da dodavanje octa obroku s visokim glikemijskim indeksom značajno snižava razinu šećera u krvi nakon jela. (6)

Očito je kako rezultati pokazuju da dodavanje jabučnog octa ili drugih vrsta octa u vrijeme obroka može smanjiti glikemijsko opterećenje obroka, pa je dodavanje ukiseljenog povrća u obrok možda još jedan način da u vašu prehranu dodate malo octa.

Smanjenje glikemijskog opterećenja iz obroka može značiti bolju regulaciju šećera u krvi jer tijelo ne treba proizvoditi toliku količinu inzulina za održavanje dovoljne razine šećera u krvi.

Istraživanjem se pokazalo se da konzumacija octa prije obroka snižava razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2 ili inzulinskom rezistencijom. (7)

Naravno prije nego se odlučite na konzumaciju jabučnog ili bilo kojeg drugog octa svakako razgovarajte s vašim liječnikom!

 

Zdravlje srca i snižavanje kolesterola

Određene istraživačke studije zaključile su da jabučni ocat može imati pozitivan utjecaj na zdravlje srca i to snižavanjem razine kolesterola u krvi.

U istraživanju objavljenom 2012. g. sudionici s visokim kolesterolom u krvi konzumirali su 30 ml jabučnog octa dva puta dnevno i to sve tijekom osam tjedana. (8)

Istraživanje je zaključilo da su sudionici imali značajno manje razine ukupnog kolesterola i triglicerida.

Znanstvenici smatraju da koristi zdravlju srca kombinacijom octene kiseline i flavonoida (antioksidansa) iz jabuka.

Jasno, potrebna su opsežnija istraživanja kako bi se jasno analizirale dobrobiti jabučnog octa na zdravlje srca.

Pored toga određena istraživanja na životinjama pokazala su da ocat i/ili octena kiselina snižava krvni tlak, dok istovremeno istraživanja na ljudima nisu to dokazala. Naravno, treba znatno više istraživanja kako bi se potvrdilo može li ocat imati utjecaj na krvni tlak. (5)

 

Dresing od ulja i octa za zdravije srce?

Možda najjednostavniji način kako da ubacite ocat u prehranu je da ga koristite u preljevima za salatu.

I u tom smjeru istraživači su skupili podatke o unosu hrane na više od 75 000 žena i zaključili da je veći unos ulja i octenog preljeva (i to od 5 do 6 puta na tjedan) povezan sa manjim rizikom od bolesti srca u odnosnu na one koje rijetko konzumiraju preljeva od ulja i octa. (9)

Uz to, konzumacija zdravih salata koje su bogate povrćem te prelivene uljem i octom osigurava razne dobre hranjive sastojke: vlakna, antioksidanse, omega 3 masne kiseline…

Dobra je ideja koristiti preljev na bazi domaćeg maslinovog ulja i octa, umjesto kupovnih kremastijih preljeva.

 

Rizik od raka

Znanstvenici tvrdi kako prehrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjivanju rizika za određene vrste raka. Osnovni izvor antioksidansa u prehrani su voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice, začini, začinsko bilje i maslinovo ulje. (5)

Pa tako i jabučni ocat također može doprinijeti kao izvor antioksidansa u prehrani.

Međutim dokazati da jedna hrana (ili dodatak prehrani) može spriječiti ili liječiti rak praktički je nemoguće jer cijeli niz čimbenika mogu utjecati na rizik od raka.

Svakako budite oprezni sa raznim tvrdnjama koje sugeriraju da specifična hrana može spriječiti ili liječiti rak.

Činjenica je da istraživanja povezanosti jabučnog octa i rizika od raka nisu dosljedna. Pa tako neka istraživanja sugeriraju kako je ovaj ocat povezan sa smanjenim rizikom od raka jednjaka, a s druge strane određena istraživanja sugeriraju da je povezan s većim rizikom od raka mokraćnog mjehura. (10,11)

Generalni konsenzus među znanstvenicima je kako je potrebno puno više istraživanja o tome kako jabučni ocat utječe na rizik od raka, a za opće zdravlje preporučuje se konzumiranje raznovrsne hrane koja je bogata antioksidansima.

 

Dijeta s jabučnim octom

Često se za ovu dijetu tvrdi da je i određena “detox dijeta” iako ne postoje znanstveni dokazi koji podržavaju ove tvrdnje.

Dijeta s jabučnim octom ustvari nema strogu definiciju, ali općenito se sastoji od uzimanja napitka koji sadrži ocat i to oko tri puta dnevno.

Doza može varirati, ali najčešće je to oko jedne do dvije žlice octa na 2 dcl (čašu) vode. Pored toga učestalo se preporučuje niskokalorična dijeta.

Uključivanje ovog octa u prehranu može biti sigurno za većinu ljudi, ali imajte na umu kako to neće detoksicirati vaše tijelo niti postati taj čarobni napitak za brzo mršavljenje. Postoji mnoštvo drugih načina kako možete smršaviti.

A dodatno, konzumacija ove namirnice ne može biti zamjena za dugoročnu zdravu i balansiranu prehranu.

 

Tablete, kapsule i suplementi

Mnogi misle kako je odabir tableta ukusniji i bolje način za korištenje benefita. Nažalost, prema istraživanjima čini se kako to nije slučaj.

Zašto?

Može uzrokovati oštećenje jednjaka

Bilo je određenih prijava o tabletama jabučnog octa koje su uzrokovale oštećenje jednjaka. Zbog toga znanstvenici su napravili testiranje na osam različitih vrsta tableta. (12)

Rezultati njihovih istraživanja pokazali su raznolikost u razinama kiselosti, veličini tableta i tvrdnjama na etiketama.

Ustvari, istraživači su sugerirali da čak nisu bili sigurni kako je jabučni ocat stvarni sastojak bilo koje tablete. Kako se radi o istraživanju iz 2005. g. vjerojatno je došlo do određenog pomaka u kvaliteti tih suplemenata.

No, valja biti oprezan pri uzimanju tableta koje sadrže jabučni ocat ili bilo kojih drugih suplemenata. Uvijek se prvo konzultirajte s vašim liječnikom!

Ako osjetite bilo kakvu iritaciju u jednjaku ili druge nuspojave od uzimanja tableta prestanite ih uzimati i odmah se javite liječniku.

 

Koliko octa se može piti dnevno?

Konzumiranje octa razrijeđenog u vodi ili drugoj tekućini uobičajeno je zbog njegovog specifičnog i jakog okusa, a razrjeđivanjem možete smanjiti tu kiselost i jak okus.

Ne postoji određena najbolja i preporučena doza za jabučni ocat. Za takve preporuke sigurno bi trebalo više istraživanja.

Sama količina unosa može ovisiti o različitim zdravstvenim čimbenicima i dobi.

 

Kako ga možemo piti

To obično ovisi o tome kako vam odgovara ili ne odgovara okus. Možda za početak možete staviti 15 ml u 2 dcl vode. Ako vam to odgovara onda možete probati i s 30 ml u 2 dcl vode.

Neki ga piju na žlicu odjednom pa onda ispiju vodu ili uzmu žlicu meda. Drugi znaju ubaciti malo octa u smoothie, btw provjerite najbolje smoothie od banane.

Svakako pripazite kod konzumacije, odnosno unosa jer on može prouzročiti i određene nuspojave.

 

Koje su nuspojave

Konzumacija može uzrokovati različite nuspojave, poglavito ako ga se unosi u pretjeranim količinama jer čak i manje količine mogu nadražiti probavni trakt.

Ako počinjete konzumirati ocat, činite to nekako postupno, a da budete sigurni da ga vaše tijelo podnosi bez ikakvih nuspojava. Prije toga se obavezno savjetujte s liječnikom.

 

Utjecaj na zubnu caklinu

Octena kiselina uzrokuje niži pH, pa konzumiranje velikih količina može oslabiti zubnu caklinu.

Naime, Dr. Schmerling zato predlaže razrjeđivanje octa u vodi kako bi se ograničilo oštećenje zubne cakline. (13) Konzumiranje čistog octa u prevelikim količinama može brže oslabiti zubnu caklinu.

Dakle, dobro je konzumirati ga rijeđenog ili kao dio preljeva na salati.

 

Utjecaj na probavu

Kao što smo već spomenuli, ocat je stoljećima bio lijek za brojne probavne tegobe. Ali, čak i u malim količinama mnogima on može iritirati probani sustav.

Zato ako imate bilo kakvih problema s probavom nemojte ga konzumirati prije nego se posavjetujete s liječnikom!

 

Žgaravica

Jabučni ocat se može na mnogim web portalima vidjeti kao preporuka za ublažavanje povrata želučane kiseline (refluks, gerb) i žgaravice.

Dr. Camposu (Harvard Health) napominje kako do danas nema istraživanja u medicinskim časopisima koja bi se bavila utjecajem jabučnog octa na povrat želučane kiseline. (14)

Unatoč tom nedostatku dokaza, mnogi ljudi se kunu kako pomaže kod povrata želučane kiselini, međutim mnogi se pitaju kako ocat (octena kiselina) može ublažiti povrat želučane kiseline.

Stvar je u tome da kiselina iz octa može neutralizirati želučanu kiselinu i tako olakšati i utjecati na smanjivanje povrata te kiseline. (5)

 

Čirevi

Jabučni ocat može imati utjecaj na daljnju iritaciju čira, stoga ispijanje kada imate čir može uzrokovati dodatno pogoršanje simptoma. Ako imate čireve obavezno konzultirajte liječnike prije konzumacije bilo kakvih suplemenata.

 

Mučnina

Ako osjećate mučninu u želucu onda konzumacija razrijeđenog octa sigurno neće pomoći. Bolje je suzdržati se od bilo kakvih kiselih tvari dok se mučnina ne smiri.

 

Zdravlje kostiju

Prema komentarima stručnjaka unos jabučnog octa u umjerenim količinama od 1 do 2 žlice dnevno – ne bi smjelo štetiti zdravlju kostiju. (5)

Međutim, postoje informacije da su kod pojedinačnih slučajeva ljudi koji su konzumirali vrlo visoke doze i to dulje vrijeme došlo do promijenjene razine kalija u krvi i slabljenje kostiju.

To bi moglo biti zabrinjavajuće kada bi se radilo o dnevnom unosu od cca 2 dcl godinama.

U svakom slučaju kako biste smanjili rizike nuspojava onda konzumirajte ocat umjereno i količinski u dogovoru s liječnicima.

 

Utjecaj na lijekove

Ako pijete bilo kakve lijekove, onda se obavezno savjetujte s liječnikom prije unosa octa ili bilo kojih drugih novih suplemenata i namirnica.

Konzumacija prije jela može utjecati na inzulin ili druge lijekove koji povećavaju osjetljivost na inzulin, ali isto tako i na diuretike, laksative i lijekove koji snižavaju razinu kalija u krvi.

Dakle, uzimate li ovu vrstu lijekova, ali i bilo koji drugi, neodgodivo razgovarajte sa vašim liječnikom prije konzumacije octa ili bilo kojih novih dodataka prehrani.

 

Treba li uzimati jabučni ocat?

Dodavanje ove namirnice u kvalitetnu prehranu može biti dobro. On može biti još jedan izvor antioksidansa, a kada se konzumira uz obrok može zapravo i pomoći u smanjenju glikemijskog opterećenja.

Neka istraživanja dokazala su da ocat može imati koristi za zdravlje srca, a neka limitirana istraživanja pokazala su i potencijalnu korist kod mršavljenja. Međutim, za sve navedeno je ipak potrebno više istraživanja.

Dodavanje ove popularne namirnice u prehranu nije neko jednostavno i čarobno rješenje za gubitak prekomjernih kilograma ili liječenje bilo koje bolesti. Mnogi ljudi mogu se susresti i s nuspojavama konzumacije, naročito oni koji imaju probavnih tegoba, problema s povratom želučane kiseline ili slabu zubnu caklinu.

Valja paziti i s unosom ako se već piju bilo kakvi lijekovi ili suplementi.

Zato dodavanje u preljeve za salatu ili korištenje za kiseljenje povrća može biti podnošljivije i lakše za konzumaciju nego ispijanje. Dobro je potražiti ili napraviti pravi domaći jabučni ocat, kada je to moguće.

I jasno, prije konzumacije posavjetujte se s vašim liječnikom!

 

Najčešće postavljena pitanja


Što je jabučni ocat?

Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuke, gdje šećer iz jabuka prvo fermentira u alkohol, a zatim u octenu kiselinu.

Može li jabučni ocat pomoći u gubitku težine?

Neka istraživanja sugeriraju da jabučni ocat može pomoći u gubitku težine, ali potrebna su daljnja istraživanja za potvrdu ovih tvrdnji.

Kako jabučni ocat utječe na šećer u krvi?

Jabučni ocat može smanjiti glikemijski odgovor tijela na hranu, što može biti korisno za osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom.

Je li jabučni ocat dobar za srce?

Neka istraživanja ukazuju na potencijalne koristi jabučnog octa za zdravlje srca, poput smanjenja kolesterola, ali su potrebna dodatna istraživanja.

Kako koristiti jabučni ocat?

Jabučni ocat se obično konzumira razrijeđen u vodi ili kao dio preljeva za salatu.

Može li jabučni ocat naškoditi zubnoj caklini?

Prekomjerna konzumacija jabučnog octa može erodirati zubnu caklinu zbog njegove kiselosti.

Može li jabučni ocat pomoći kod probavnih problema?

Iako se tradicionalno koristi za probavne tegobe, konzumacija jabučnog octa može izazvati ili pogoršati probavne smetnje u nekim ljudima.

Koje su nuspojave konzumacije jabučnog octa?

Nuspojave mogu uključivati ​​iritaciju probavnog trakta, eroziju zubne cakline, i moguće interakcije s određenim lijekovima.

Može li se jabučni ocat koristiti topikalno?

Treba biti oprezan zbog mogućih iritacija kože, a preporučuje se testiranje na malom području kože prije šire upotrebe.

Je li jabučni ocat siguran za sve?

Iako je generalno siguran, osobe s određenim zdravstvenim stanjima ili one koje uzimaju određene lijekove trebaju se posavjetovati s liječnikom prije korištenja jabučnog octa.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.