Isprobani načini za pripremu pečenih i kuhanih kestena

pečeni kesteni

Mnogima je prva asocijacija na jesen upravo miris pečenih kestena koji se širi po cijeloj kući i daje poseban jesenji ugođaj.

Po našem mišljenju potpuno je razumljivo zašto ih većina ljudi voli jesti, jer kada ih jednom isprobate pripremljene na pravi način nećete moći stati dok ih sve ne pojedete.

Priprema kestena je zapravo laka i jednostavna, ali morate pronaći recept koji vam odgovara. Zato je tu naš tim, kojeg krasi veliko kulinarsko iskustvo i koji vam donosi dva načina pomoću kojih ćete dobiti vrhunske kestene.

Vjerujte nam da ih vrijedi isprobati, jer su ovi recepti rezultat naših višegodišnjih isprobavanja i kombiniranja više načina kako bi se došlo do idealnog načina pripreme.

 

Pečeni kesteni iz pećnice

Ako ste ljubitelj pečenih kestena, ovaj način morate isprobati. Ne bojte se – na ovaj način nećete zadimiti cijelu kuću jer ćete ih pripremati pažljivo, a krajnji rezultat će vas oduševiti.

Sve što vam je potrebno za pripremu pečenih kestena su:


– kilogram kestena (prilagodite svojim potrebama)

– malo šećera

– voda

 1. Kestene je najprije potrebno dobro oprati i očistiti od eventualnih dlačica s vrha.
 2. Kako ne bi pucali, očišćene kestene zarežemo tankim, oštrim nožićem kroz sredinu i to od vrha prema dolje. Možete ih zarezati s obje strane kako biste ih kasnije lakše očistili, ali nije nužno. Također možete upotrijebiti i rebrasti, oštri nož, ali budite vrlo pažljivi i zarezujte kesten na dasci.
 3. U posudu s toplom vodom stavite zarezane kestene, dodajte dvije do tri žlice šećera i ostavite otprilike pola sata da se namoče.
 4. Pleh obložite papirom za pečenje i ubacite u pećnicu da se zagrije na najvećoj temperaturi.
 5. Nakon pola sata u vodi, kestene dobro ocijedite.
 6. Kada je pećnica dostigla najveću moguću temperaturu, u pleh stavite mokre kestene i rasporedite ih u jednom sloju.
 7. Pleh stavite u pećnicu što bliže gornjem grijaču i pecite kestene nekih 20 minuta, sve dok ne dobiju rumenu boju.

Komentar stručnjaka: Ovako pripremljeni kesteni savršeno su pečeni, ne pucaju, ali se vrlo lako gule, naročito dok su topli.

 

Kuhani kesteni

Iako su možda manje zastupljeni od pečenih, kuhani kesteni desert su koji jednostavno morate isprobati. Vrlo su meki i tope se u ustima, a vrlo se lako pripremaju u što ćete se uvjeriti i sami.

Za pripremu kuhanih kestena bit će vam potrebno:


– kilogram kestena (prilagodite svojim potrebama)

– voda

– žlica soli

 1. Za razliku od kestena koje kanimo pripremati u pećnici, kuhane kestene nije potrebno zarezivati. U pećnici kesten često puca, pa može biti vrlo opasan. S kuhanjem to nije slučaj, pa ovaj dio slobodno možete preskočiti ili po izboru samo lagano zarezati kestene.
 2. Oprane i po želji zarezane kestene stavite u lonac odgovarajuće veličine i prelijte vodom. Vode treba biti dovoljno da svo kestenje bude preliveno, odnosno pod vodom.
 3. Vodu u kojoj će se kuhati kesteni posolite, a zatim poklopite i ostavite da prokuha.
 4. Kada je voda zakuhala, kuhajte kestene još dodatnih pola sata.
 5. Nakon pola sata vrijeme je da se kesteni procijede kako bi se uklonio višak vode iz njih.

Kuhane kestene možete ohladiti i čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi čak nekoliko dana, iako vjerujemo da će se svi odmah pojesti!

U slučaju da ih volite isključivo tople, uvijek ih možete podgrijati.


Evo kako možete biti sigurni da kesteni nisu pokvareni

Iako su kesteni, na koji god način bili pripremljeni jako ukusni, nema ništa gore od okusa pokvarenog kestena ili, još gore, crvi u istima.

Uz ove savjete gastronomskih stručnjaka lako ćete prepoznati kada je kesten pokvaren i takvog ga nećete pripremati.

Pri kupnji budite sigurni da kesten nema oštećenja

Kada birate kestene koje ćete kupiti za pripremu, obavezno pripazite na moguće rupice, točkice i bilo kakve udubine ili slično. Takav kesten najvjerojatnije je pokvaren ili ima crve u sebi, što svakako trebate izbjegavati. Birajte kesten koji je ravan na dodir.

Namočite ih noć prije

Ukoliko imate dovoljno vremena, svakako bi bilo dobro isprobati ovaj mali trik. Kestene namočite i ostavite u toploj vodi preko noći. Ujutro uklonite sve što pliva na površini vode jer je to pokvareno, a moguće je i da je kesten previše suh. Ostatak isperite i slobodno pripremite na željeni način.

Svježi kesten mora biti tvrd

Poznato je da su kesteni općenito vrlo tvrdi, a ako je suprotno, to može biti dobar pokazatelj da je kesten pokvaren. Takve kestene radije odmah zaobiđite.

Promjena boje u unutrašnjosti

Kada zarezujete namočene kestene, obratite pozornost na to ima li promjene u boji u unutrašnjosti kestena. Kesten koji je u unutrašnjosti taman nije svjež i samim time neće biti ukusan za jelo.

 

I za kraj…

Ako isprobate neki od ova dva načina pripreme kestena, sigurno nećete zažaliti.

Najbolje od svega je što se lako gule bez crnih ruku kakve imate nakon što kupite kestene na ulici, a opet su dobro pečeni, mekani i rumeni.

Prema vlastitom iskustvu moj osobni savjet vama je da, ukoliko niste sigurni koji način bi vam se više svidio, isprobate oba. Vrijeme pripreme je gotovo jednako, a uživat ćete u pečenim i kuhanim kestenima.

Vjerujemo da ćete se složiti da su kesteni idealan jesenji desert, a možete ih dodati i tortama ili kolačima te tako podići sve na još viši nivo.

Igrajte se u kuhinji i uživajte u sezoni kestena.

Dobar vam tek!


Najčešće postavljena pitanja

 

Kako pripremiti pečene kestene u pećnici?

Pečeni kesteni u pećnici pripremaju se tako da se prvo dobro operu i očiste od dlačica. Nakon toga, zarežu se tankim nožićem kroz sredinu. Zarezane kestene potrebno je namočiti u toploj vodi s dodatkom šećera na otprilike pola sata. Nakon namakanja, kestene se stavlja na pleh obložen papirom za pečenje i peče u prethodno zagrijanoj pećnici na najvećoj temperaturi oko 20 minuta dok ne postanu rumeni.

 

Kako kuhati kestene?

Kuhani kesteni pripremaju se tako da se prvo operu i po želji lagano zarežu. Zatim se stavljaju u lonac s vodom, dodaje se sol, i kuhaju nakon što voda zakipi, otprilike pola sata. Nakon kuhanja, kestene je potrebno procijediti. Mogu se čuvati u hladnjaku nekoliko dana ili podgrijavati prije konzumacije.

 

Kako prepoznati svježe kestene?

Svježi kesten treba biti tvrd na dodir i bez oštećenja poput rupica, točkica ili udubina. Kesten koji ima promjene u boji u unutrašnjosti možda nije svjež. Također, namakanjem kestena preko noći možete identificirati one koji nisu dobri – oni koji plivaju na površini vode su pokvareni ili previše suhi.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.