Kako napraviti kremasti griz kao iz djetinjstva?

domaći griz recept

Ima li što ljepše od toplog, kremastog griza za doručak?

Ako ste, kao i ja, u djetinjstvu često jeli griz na mlijeku zaslađen čokoladom ili medom, možda je vrijeme da se prisjetite najljepšeg dječjeg obroka.

Tada smo ga jeli svaki dan, a nakon ovog recepta za najkremastiji griz poželjet ćete ga opet jesti iznova i iznova. Jedina mana je što ga sada morate pripremati sami, ali ni to neće biti teško s obzirom na to da se priprema u roku od najviše pet minuta.

Ukoliko ste zaboravili kako se priprema griz na mlijeku, mi smo tu da vas podsjetimo kao i do sada.

Ključne informacije

  • ✅ Griz na mlijeku je popularan obrok koji se priprema brzo i jednostavno
  • ✅ Postoji nekoliko vrsta griza, uključujući pšenični, pirov, rižin, ječmeni i kukuruzni griz
  • ✅ Griz je zasitan obrok koji pruža energiju, pomaže u regulaciji probave i može se kombinirati s različitim namirnicama
  • ✅ Recept provjerite u nastavku

Kako brzo i jednostavno pripremiti griz?

Sve što vam je potrebno za pripremu ovog ukusnog obroka su:


– 6 dl mlijeka

– 3-4 žlice pšenične krupice

– žlica meda ili šećera

– čokolada, kakao, cimet, voće i dr. po želji

  1. Najprije je potrebno zagrijati mlijeko na laganoj vatri. Kada mlijeko prokuha, vrijeme je da dodate pšeničnu krupicu. Obavezno pazite da dodajete žlicu po žlicu, odnosno po malo te da svo vrijeme miješate pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica.
  2. Nakon što ste dodali griz, nastavite miješati pjenjačom sve dok se ne skuha, odnosno još 2-3 minute. Možda će vam se na početku činiti da ste stavili previše mlijeka, ali ne dodavajte više griza jer će se s vremenom zgusnuti.
  3. Kada je griz skuhan, maknite ga s vatre. Dodajte zaslađivač po želji (med, šećer) i ponovno dobro izmiješajte kako bi se sve sjedinilo. Kako se griz bude hladio, tako će se dodatno zgušnjavati.
  4. Griz na mlijeku podijelite u tanjure i dodatno zasladite i/ili dekorirajte po želji. Mliječna čokolada, kakao, cimet, orašasti plodovi, zaleđeno ili svježe voće samo su neki od prijedloga.

Kada radim ovaj recept od količine sastojaka osobno uvijek dobijem obrok za dvije osobe.


Ovaj jednostavni recept upravo je onaj po kojemu griz rade naše mame i bake. Klasičan je i tradicionalan, pa se tako najčešće koristi kravlje mlijeko i pšenični griz. Vi, naravno, sve prilagodite svojim željama i potrebama.

Ovo je ,,bazni” recept koji uvijek možete prilagoditi sebi.

Savjet kuhara: Za pripremu griza možete koristiti i vodu te ćete tako umjesto griza na mlijeku dobiti griz na vodi, a samim time i manje kaloričan obrok.

Možete se poigrati i vrstama griza, sve prema vlastitim preferencijama.

 

Što trebate znati o pšeničnom grizu

Riječ griz dolazi od njemačkog naziva griess za grubo mljevene žitarice, a kako je najzastupljeniji pšenični griz, ta je žitarica uglavnom pšenica.

Dobro je znati da je pšenični griz kvalitetna namirnica koja će vas dugo držati sitima jer je odličan izvor ugljikohidrata, a to je samo još jedan od mnogo razloga zbog kojih biste ju trebali konzumirati za doručak.

Također sadrži proteine i vlakna, a nema puno šećera ni masti što je izvrsno.

Ako trenutno brojite kalorije kako biste imali kontrolu nad dnevnim unosom hrane, onda je dobro znati da griz ima između 324 i 372 kalorije na 100 grama.

To, naravno, ovisi o proizvođaču i vrsti griza, ali ovaj podatak može vam biti odličan orijentir ako pazite na prehranu.

Još jedna vrlo važna stvar vezana uz pšenični griz kada govorimo o prehrani je ta da je griz pun glutena koji, kako već znamo prema preporukama stručnjaka, nikako nije poželjan za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten.

 

Pirov griz

Ukoliko ste majka, sigurno već vrlo dobro znate za pirov griz.

To je jedan od prvih obroka koji se daje bebama, a nastaje slično kao pšenični griz – mljevenjem pira. Pir je žitarica koja ima mnogo vlakana što ju čini odličnom namirnicom za uravnoteženu probavu.

Također je važno naglasiti da pir sadrži gluten, ali potpuno drugačije djeluje na organizam od pšenice. To znači da je lakše probavljiv, ali i da sadrži vitamine B i E. S obzirom da ga smiju jesti bebe, lako možemo zaključiti da ima blag i pozitivan učinak na organizam.

Pirov griz ima oko 345 kalorija na 100 grama.

 

Rižin griz

Već je poznato da riža ne sadrži gluten, pa je rižin griz idealan za one koji su osjetljivi na isti ili ga izbjegavaju zbog zdravlja (1).

Kao i pšenični, rižin griz je također odličan izvor ugljikohidrata što ga čini pogodnim jelom za doručak ili nakon fizičke aktivnosti. Može ga se konzumirati i prije fizičke aktivnosti jer je lako probavljiv s obzirom da sadrži puno vlakana.

Za razliku od prethodne dvije vrste griza, rižin se griz dobiva iz cjelovitog zrna riže.

U prosjeku sadrži oko 370 kalorija na 100 grama.

 

Ječmeni griz

Iako možda nije toliko zastupljen kao prethodne vrste, ječmeni griz ima velik udio prehrambenih vlakana.

Prava je šteta što ga ne konzumira veći broj ljudi jer je također lako probavljiv, ali je i sjajan izbor za doručak ili laganu večeru jer nije jedan od onih obroka koji teško sjedaju na želudac.

Prilikom kuhanja stvara se ječmena sluz koja čini da griz bude kremast i samim time je vrijedna dijetalna hrana. Sadrži oko 345 kalorija na 100 grama.

 

Kukuruzni griz

Vjerovali ili ne, kukuruzni griz i palenta zapravo su ista namirnica.

Glavna razlika je u veličini granula i teksturi dobivenog proizvoda. Griz od kukuruza dobra je zamjena pšeničnom grizu jer ne sadrži gluten.

Možda i najveći plus je taj što se može pripremati na razno-razne načine, pa ga tako možete jesti u slatkoj ili slanoj varijanti, možete ga dodavati jelima te ga jesti za bilo koji obrok u danu.

Ova namirnica nikada vam neće dosaditi jer ima bezbroj recepata u kojima ju možete upotrijebiti i tako začiniti svaki svoj obrok. Ova jedinstvena vrsta griza na 100 grama ima otprilike 360 kalorija.

 

Pokušajte uvrstiti griz u svoju prehranu

Iako se isprva čini kao jednostavna namirnica, i sama znam kako se lako možemo poigrati različitim vrstama griza, ali i načinom pripreme te kombiniranjem s različitim namirnicama.

Griz je svakako jelo koje bismo trebali uvrstiti u svoju prehranu jer osim što je vrlo zasitan i daje dovoljno energije za minimalno par sati, pomaže u reguliranju probave i, ako se pripremi na pravi način, zaista je ukusan.

Samo ga je važno uklopiti u prehranu na način da se uz njega konzumiramo zdrave masti poput orašastih plodova i proteine kao što su jaja jer, iako sadrži određeni udio proteina i masti, dodatan izvor uvijek dobro dođe.

Na taj način dobit ćete kompletan obrok u kojem ćete moći uživati svaki dan, bilo to za doručak, večeru ili pak užinu.

Uživajte u pripremi i želimo vam dobar tek!

 

Najčešće postavljena pitanja

 

1. Što je griz?

Griz je proizvod dobiven grubim mljevenjem žitarica. Najpoznatiji je pšenični griz, ali postoje i druge vrste poput pirovog, rižinog, ječmenog i kukuruznog griza.

 

2. Je li griz dobar za konzumaciju?

Da, griz je odličan izvor ugljikohidrata, proteina i vlakana. Međutim, važno je paziti na dodatke i zaslađivače koji se koriste prilikom pripreme.

 

3. Može li se griz jesti ako sam osjetljiv na gluten?

Pšenični i pirov griz sadrže gluten, pa nisu pogodni za osobe s osjetljivošću na gluten ili celijakijom. Međutim, rižin i kukuruzni griz ne sadrže gluten i mogu biti dobra alternativa.

 

4. Kako se priprema griz?

Griz se najčešće priprema kuhanjem u mlijeku ili vodi. Nakon što mlijeko prokuha, dodaje se griz postupno uz stalno miješanje kako bi se izbjeglo stvaranje grudica. Nakon kuhanja, može se zasladiti i dodati razni dodaci poput voća, čokolade ili orašastih plodova.

 

5. Koliko kalorija ima griz?

Kalorična vrijednost griza varira ovisno o vrsti. Na primjer, pšenični griz ima između 324 i 372 kalorije na 100 grama, dok pirov i ječmeni griz imaju oko 345 kalorija na 100 grama.

 

6. Može li griz biti dio dijetalne prehrane?

Da, griz može biti dio uravnotežene prehrane. Međutim, važno je paziti na količinu i dodatke koji se koriste prilikom pripreme kako bi se održao kalorični unos.

 

7. Koji su najbolji dodaci za griz?

Griz se može kombinirati s raznim dodacima poput mliječne čokolade, kakaa, cimeta, orašastih plodova i voća. Izbor dodataka ovisi o osobnim preferencijama i željenom okusu.