Kako odabir madraca i jastuka za dijete može biti jednostavan (uz ove informacije)

dječji madrac i jastuk

Svatko od nas za svoje dijete želi samo najbolje, no kako bismo došli do najboljeg izbora moramo proučiti sve opcije, steći iskustvo kako bismo znali što nam zapravo najviše odgovara.

Znamo da je san vrlo bitna stavka u životu svakog djeteta, ali i odrasle osobe te utječe na svaki aspekt života.

Najviše se primijeti pri svakodnevnim aktivnostima i po (ne)raspoloženosti. Za dobar san zaslužan je, naravno, dobar madrac.

Naime, prema istraživanjima, kvaliteta madraca izravno utječe na kvalitetu sna, a to može biti važno za rastuće tijelo djeteta.

 

Brze informacije:

  • San je ključan za svakodnevne aktivnosti i raspoloženje djeteta
  • Madrac za dijete mora biti jednako tvrd na svim dijelovima
  • Zaštita od alergija na prašinu i plijesan je važna
  • Bebe do prve godine starosti ne bi trebale koristiti jastuk
  • Savjetujte se s pedijatrom ili stručnjakom prilikom odabira madraca ili jastuka za dijete

 

Odabir za bolji san

Pri odabiru madraca za bebu ili dijete dobro je pregledati svu ponudu po dućanima, usporediti cijene i kvalitetu te prema tome izabrati onaj pravi.

Nemojte se žuriti s kupnjom madraca osim ako vam je baš hitno kako ne biste donijeli krivu odluku, jer je madrac ipak nešto što ćete koristiti dulji vremenski period.

Konzultirali smo stručnjake u ovom području i sami smo prolazili isto, pa zbog stečenog iskustva razumijemo važnost pravilnog odabira madraca i jastuka za vaše najmlađe.

Evo nekoliko praktičnih i korisnih savjeta za odabir pravog madraca, ali i jastuka za vaše dijete.

 

O čemu trebate voditi računa kod odabira dječjeg madraca?

 

1. Dob djeteta

Kada biste birali madrac za odraslu osobu, prvo pitanje koje bi se postavilo bilo bi ,,Koja je tjelesna težina spavača?”.

U ovom slučaju to ipak nije tako jer kod djece to pravilo ne vrijedi. Najvažnija informacija kod odabira madraca za dijete ili bebu je njegova dob.

Bilo da dijete ima par mjeseci ili nekoliko godina, madrac za njega mora biti jednako tvrd na svim dijelovima, odnosno mora biti bez zona.

Razlog tome je što djeca rastu i mijenjaju težinu iz dana u dan, stoga im je potreban madrac koji se neće mijenjati te će biti jednako čvrst svakog dana bez obzira na njegovu tjelesnu težinu, položaj spavanja ili način spavanja.

To, naravno, vrijedi sve dok dijete ne odraste toliko da je došlo vrijeme za novi madrac, što je još jedan razlog za investiranje u kvalitetan madrac.

 

2. Meki ili tvrdi madrac

Često na reklamama vidimo madrace na kojima se osjećate kao da ,,spavate na oblaku” jer utonete u njih pomoću pjene u madracu.

Takvo nešto biste poželjeli i za svoje dijete, zar ne? Iako je takav madrac vrlo udoban, dugoročno nije preporučljivo spavati na njemu, pogotovo djeci, jer može dovesti do komplikacija s kralježnicom (1).

Imajte na umu da djetetu treba znatno više sna nego odrasloj osobi, pa bi na takvom madracu djeca provodila više vremena nego odrasla osoba, a samim time bi to loše utjecalo na njihovo zdravlje (2).

Umjesto mekog madraca, za svoje dijete birajte tvrđi i čvršći madrac koji pruža potporu kralježnici, odnosno ispravan položaj tijekom spavanja.

Ne brinite – tvrdi madrac ne znači neudobnost, nego izbjegavanje zdravstvenih komplikacija. Možda će biti potrebno neko vrijeme da se dijete navikne na spavanje na tvrdoj podlozi, ali to je normalno.

*Savjet stručnjaka: ” Važno je da bebe imaju čvrste madrace dok su još u krevetiću”, ističe Rachel Mitchell, osnivačica My Sweet Sleeper (3).

 

3. Madrac od pjene ili onaj sa džepićastom jezgrom

Kao što vjerojatno već pretpostavljate nakon što ste pročitali gornji tekst, madrac od pjene nije najbolji izbor za dijete.

Madraci koji imaju džepićastu jezgru vrlo su preporučljivi jer daju potporu i udobnost, a također su i najdugotrajniji (4).

Kako imaju ,,džepiće”, omogućeno je slobodno strujanje zraka što pravi ugodnu klimu za spavanje i dobru cirkulaciju (5). Ako ste se nakon svega ipak odlučili za madrac od pjene, preporučujemo da izaberete neku od kvalitetnih vrsta pjena.

Birajte madrace koji imaju prozračnu, elastičnu i dugotrajnu pjenu kako biste donijeli najbolju odluku i smanjili rizik od nepravilnog spavanja.

Ukoliko na dječjem krevetu nemate letvice, već punu podlogu, bilo bi dobro ipak preskočiti ovakvu vrstu madraca jer ona zahtijeva visoku prozračnost koju može pružiti samo krevet s letvicama.

 

4. Hipoalergenske opcije

Ukoliko kupujete madrac za bebu, možda još uvijek niste upoznati s alergijskim reakcijama koje mogu uzrokovati različite tkanine, punjenja i ostali materijali.

Obratite pozornost na miris, posebno ako je vaš mališan osjetljiv jer različiti materijali mogu uzrokovati iritacije grla i nosa, mučninu, glavobolju i ostale simptome alergija.

Kao rješenje možete nabaviti hipoalergenske navlake za madrace jer će one zaštititi dijete od alergije na prašinu i plijesan (6).

Također je dobro redovito ih čistiti i prati, a tada zaista nemate brige oko alergena.

 

Znate li koliko često je potrebno mijenjati dječji madrac?

Prema stručnjacima sa Sleepfoundation preporuka za mijenjanje madraca za odrasle je od 6 do 8 godina, no za djecu je taj vremenski period još kraći (7).

Bilo bi dobro mijenjati dječji madrac češće jer osim što se zaprlja prije nego madrac za odrasle, djeca ga vrlo brzo prerastu.

Ako je sve u redu s madracem, može ga naslijediti mlađi brat ili sestra, ali vrlo je važno da dijete ne spava na madracu kojeg je prerastao jer kralježnica neće dobivati pravilnu potporu na taj način.

Imajte na umu da bi madrac za dijete trebao biti barem 10 – 15 centimetara veći od visine djeteta, dok bi širina trebala biti barem dvaput veća od širine ramena djeteta.

Dakle, djetetu noge ne smiju visiti s kreveta i mora imati dovoljno prostora za spavanje u svakom položaju. Ako to nije slučaj, vrijeme je da hitno promijenite madrac.

 

Kako možemo odabrati pravi jastuk za dijete?

Kad ste odabrali idealan madrac za bebu ili dijete, sigurno se pitate je li vam potreban i jastučić.

*Savjet stručnjaka: “bebe do prve godine starosti nikako ne bi trebale koristiti jastuk jer im nije potreban”, ističe doktor Brennan (7).

Osim toga, postoji velik rizik od ostajanja bez zraka jer bebe ispod šest mjeseci starosti ne znaju same maknuti predmet koji im smeta s lica. Vrlo je opasno stavljati bebi bilo kakve igračke ili dekice tijekom spavanja.

Bebama se prema potrebi ispod glavice stavlja samo prazna jastučnica ili pelena ako su navikle spavati na uzvišenju ili ako su bolesne.

Starija djeca mogu početi koristiti jastuk kada pređu iz kinderbeta u krevet, ali samo ako im je zaista potreban.

Djeca zbog razvoja i rasta uglavnom ne trebaju jastuke.

 

1. Debljina jastuka

Ako ipak smatrate da im je potreban, to možete potvrditi time da dijete slađe zaspe na vašem jastuku, da ga samo traži ili u slučaju da su mu ramena veća od glavice – tada je dijete spremno za prvi jastuk.

To se u pravilu ne događa prije druge godine života.

Pri kupnji izaberite vrlo tanak jastuk. Vrlo je bitno i da taj jastuk bude dječji, nikako ne dopuštajte djetetu da spava na vašem jastuku jer nije prilagođen djetetovim navikama, rastu i razvoju te potrebama.

 

2. Tvrdoća jastuka

Druga stvar koja je vrlo važna pri odabiru jest tvrdoća jastuka.

Kako biste provjerili je li tvrdoća jastuka dobra, pritisnite jastuk prema dolje i odmah maknite ruku.

Ukoliko se jastuk ne vrati u početni položaj, premekan je.

Ako se ipak vrati u početni oblik, to znači da je jastuk previše tvrd i da neće biti dobar za spavanje. Zlatna sredina je uvijek najbolja.

 

3. Punjenje jastuka

Kao i pri odabiru madraca, važno je čime je jastuk punjen.

Može biti punjen guščjim perom, memorijskom pjenom, gel punjenjem te može biti anatomski, hipoalergenski itd.

Ako znate da vaše dijete ima alergije ili bi potencijalno moglo dobiti iritacije od nekog materijala, najbolje je da u startu nabavite hipoalergenski jastuk i tako budete mirni.

Ukoliko nema nikakvih alergija, izbor je zapravo na vama. Birajte jastuk koji je prave debljine, odnosno što tanji, i odgovarajuće tvrdoće.

Prije nego što nabavite dječji jastuk, dobro se informirajte i razmislite treba li mu on zaista ili je to samo prolazna faza. Zapamtite da bi za dijete bilo bolje da spava na ravnom, osim ako nije bolesno.

Možda će vas zanimati i ovo:

 

Što smo naučili?

Eto, sad znate male tajne za djetetov slatki san koje su spoj najboljih savjeta iskusnih mama.

Naučili ste da ono što bismo nabavili za svoj san nije najbolji odabir za dječji san, iako imamo najbolju namjeru i svojoj djeci želimo samo najbolje i najudobnije.

Imate li mogućnost, uložite u dobar i kvalitetan madrac za dijete koji će mu koristiti dulji niz godina, odnosno dok ga ne preraste. Iako možda imate mišljenje da upravo zbog brzog rasta djeteta ne trebate ulagati u kvalitetu, to nije baš tako.

Ne biste vjerovali koliko madrac utječe na dobar, odnosno loš razvoj djeteta, a u to ćete se uvjeriti i sami.

Kada dijete dobro spava i odmara se, tada se odmarate i vi i obratno.

Uvijek se savjetujte s pedijatrom ili stručnjakom za madrace prilikom odabira madraca ili jastuka za svoje dijete kako biste osigurali najbolju moguću odluku.

Sretno u potrazi i želimo vam ugodan i bezbrižan san, kao i vašem djetetu!

 

Najčešće postavljena pitanja

 

1. Kako odabrati madrac za dijete prema njegovoj dobi?

Najvažnija informacija pri odabiru madraca za dijete jest njegova dob.

Bilo da je riječ o djetetu starosti svega par mjeseci ili o djetetu koje ima 6 godina, važno je odabrati madrac koji je prilagođen njegovim potrebama.

Madrac za dijete mora biti jednako tvrd na svim dijelovima i bez zona kako bi pružao odgovarajuću potporu rastućem tijelu.

 

2. Treba li djeci meki ili tvrdi madrac?

Za djecu je preporučljivo odabrati jednozonski madrac srednje tvrdoće koji će pružati kvalitetnu potporu za rast i odmor, bez obzira na položaj spavanja.

 

3. Koliko često treba mijenjati dječji madrac?

Preporuka za mijenjanje madraca za odrasle je od 6 do 8 godina, no za djecu je taj vremenski period još kraći.

Djeca brzo rastu i mijenjaju težinu, stoga je važno osigurati im odgovarajući madrac koji će pružiti potrebnu potporu.

 

4. Je li potrebno da djeca koriste jastuk?

Bebe do prve godine starosti ne bi trebale koristiti jastuk.

Starija djeca mogu početi koristiti jastuk kada pređu iz kinderbeta u krevet, ali samo ako im je zaista potreban. Djeca zbog razvoja i rasta uglavnom ne trebaju jastuke.

 

5. Kako odrediti pravu tvrdoću i debljinu jastuka za dijete?

Ako smatrate da je djetetu potreban jastuk, izaberite vrlo tanak jastuk koji je prilagođen djetetovim potrebama.

Tvrdoća jastuka trebala bi biti srednja, ni previše meka ni previše tvrda.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.