Kako možemo uštedjeti novac? Evo 10 najboljih načina za štednju!

štednja novca

Nije uvijek lako odoljeti novoj kolekciji odjeće ili skupom parfemu, pa tako ni čokoladi s novim okusom iako u kući svega već imamo i previše.

Tako samo nagomilavamo količinu stvari, a novac nestaje i ponovno smo na nuli.

U tom trenutku shvaćamo da nam sve te stvari možda ipak nisu bile potrebne, no sada je već kasno. Novac nam nekako uvijek iscuri kroz prste i teško se pozabaviti praćenjem njegovog toka.

Obećavamo sami sebi kako ćemo na idućoj plaći biti pametniji, ali svaki put se dogodi isti scenarij.

Novac je vrlo lako potrošiti, dok zarađivanje i nije tako lak proces. Ipak, svi to ponekad na tren zaboravimo.

Ako ste odlučili da je baš sada pravo vrijeme da to promijenite, ali niste sasvim sigurni na koji način, ovi savjeti su baš za vas.

 

10 načina kako možemo uštedjeti novac


1. Dobar plan je pola posla

Kao i u svemu u životu, planiranje je zaista pola posla.

U početku će vam možda djelovati neobično i teško ćete se natjerati na zapisivanje svih planova (makar u grubo), ali budite ustrajni. Time ćete stvoriti naviku koja će vam dugoročno uštedjeti mnogo novca, a u to ćete se uvjeriti sami.

Dakle, ideja je da prije kupovine namirnica ili odjeće zapišete točno što planirate kupiti.

Idealno bi bilo da namirnice budu u skladu s obrocima koje planirate kuhati idući tjedan, tako da otpad svedete na minimum.

Na ovaj ćete način izbjeći kupovinu nepotrebnih stvari koje su vam u tom trenutku primamljive, a ne znate za što biste ih iskoristili, pa ih kupite ,,za svaki slučaj”. Osim što ćete uštedjeti novac, štedite na vremenu i na razmišljanju što ćete kuhati svaki dan.

Kako biste uz novac uštedjeli i nešto vremena, uz plan kupovine napravite i plan kuhanja tako što ćete u jednom danu skuhati veću količinu nekog jela, npr. variva i višak zamrznuti.

Ovo je sjajan način da dobijete na vremenu, ali i na novcu jer bacanja hrane neće biti. Svaki put kada dođete umorni s posla imat ćete ručak spreman u maksimalno dvadeset minuta.

Olakšajte si svakodnevne obaveze!

 

2. Gotovina ili kartica?

Za vrijeme shoppinga često biramo plaćanje karticom.

Brže je i jednostavnije, bez čekanja ostatka i prebrojavanja novca. Ipak, jeste li primijetili kako kartičnim plaćanjem nekako ,,lakše” trošite novac?

I ne, pod ,,lakše” se ne smatra praktičnije, već trošite novac kao da jednostavno nije vaš.

Sami sebe dovodimo u zabludu jer ne vidimo točan iznos koji nam je preostao na računu u trenutku te bez razmišljanja prislonimo karticu i sve je gotovo u nekoliko sekundi, a onda se šokiramo kada vidimo stanje računa.

Koliko god to praktično bilo, ponekad nije dobro za naš račun.

Ako ste i vi jedni od onih koji plaćaju isključivo karticom, možda biste trebali pokušati s gotovinom.

Pratite i zapisujte pomake te u skladu s time donesite konačnu odluku o načinu plaćanja za vrijeme shoppinga.

 

3. Ishitrena kupnja

Kada se nađemo u prostoru koji je prepun novih stvari ili ukusnih slatkiša koje još nikada nismo probali, teško je odoljeti i zaustaviti se.

Stvari se samo nagomilavaju u košarici dok ne uslijedi šok na blagajni.

Ukoliko ste i vi ,,rob” impulzivne kupnje, pokušajte se zaustaviti i dati si 24 sata, odnosno jedan cijeli dan za razmišljanje o tom proizvodu.

Treba li vam zaista ili vam je samo u tom trenutku izgledao primamljivo?

Ukoliko je i nakon 24 sata odgovor ,,da”, kupite proizvod jer je mala vjerojatnost da ćete pogriješiti u odluci.

 

4. Kad si gladan, uistinu možda nisi svoj

Trik koji je usko povezan s prethodnim jest da se prije kupovine najedete.

Složit ćete se da ukoliko u kupovinu odete gladni, kupit ćete sve – i potrebno i nepotrebno, pa čak i ono što vam se ne čini toliko primamljivo.

Gladne oči mogu uzrokovati nepotreban trošak, stoga budite sigurni da u shopping uvijek idete siti.

Na taj ćete način kupiti samo ono s popisa ili eventualno jedan slatkiš kako biste zadovoljili potrebu, ali nećete kupiti hrpu stvari koja vam se u tom trenutku jede, baš iz razloga što ste u kupovinu došli siti.

 

5. Sniženja su tu s razlogom

Ako postoji idealno vrijeme za trošenje novca, to nije niti pred blagdane niti pred rođendane, već upravo onda kada su najbolja sniženja.

Naravno da je s vremena na vrijeme u redu malo se počastiti, ali na način da to uklopite u plan. Ostatak vremena potrebno je pratiti akcije po dućanima. Pregledajte kataloge, usporedite cijene i krenite ,,u lov”.

Uvijek kupujte ondje gdje je cijena povoljnija, bez obzira je li to dvije kune ili deset kuna. Ne biste vjerovali koliko se novca nakupi u takvim situacijama.

Osim toga, pratite sezonska sniženja i kupujte ono što vam je potrebno.

To znači da ćete u prosincu možda kupiti kupaći kostim za nadolazeće ljeto jer vam je potreban – možda ne u tom trenutku, ali za pola godine bit ćete itekako zahvalni sami sebi. Platit ćete ga više nego upola manje u zimskom periodu.

S druge strane, ako ste jedni od onih koji kupuju stvari samo zato što na sebi imaju kričavu cijenu i ,,drastično” su sniženi, a zapravo vam ne trebaju, razmislite o toj navici.

Marketinški trikovi ponekad nevjerojatno utječu na nas, pa kupujemo stvari samo zato što vidimo da su snižene.

Ako se pak odlučite za kupnju, ne zaboravite prije toga provjeriti kolika je cijena zaista bila prije tog sniženja, kako se ne bi dogodilo da je cijena na sniženju zapravo ista ili čak veća nego regularna, što se zna događati u dućanima.

 

6. Skupljanje sitniša

Ne biste vjerovali koliko naizgled male stvari znače puno.

Sitan novac poslije kupovine odvajajte u kasicu, makar to bio i najsitniji novac. Najprije će vam izgledati kako ne štedite ništa, ali s vremenom će se kasica napuniti, a iznos će vas iznenaditi.

Bez obzira hoće li skupljeni iznos biti velik ili nešto manji, bit ćete ponosni i zahvalni što ste krenuli sa skupljanjem. Da niste, taj novac ne biste ni osjetili jer bi samo prostrujao i zakamuflirao se u drugim troškovima.

U ovu kasicu možete stavljati i novac koji biste inače potrošili ako biste taj dan otišli na kavu ili kupili marendu na poslu. Taj ste novac navikli trošiti, pa će vam naposlijetku doći kao nagrada i oduševljenje.

Samo budite ustrajni i ne otvarajte kasicu dok ne bude u potpunosti puna!

 

7. Praćenje troškova

Kako biste na najbolji mogući način pratili rashode, odvojite neku vama simpatičnu bilježnicu, planer ili Excel tablicu za vođenje kućnog budžeta, a koji će vam služiti isključivo u te svrhe.

Na stranice planera ili u tablicu budžeta zapisujte svaki, pa i najmanji trošak koji napravite.

Tako ćete imati najvjerniji prikaz svojih troškova. Započnite s iznosom kojeg trenutno imate, a postupak ponavljajte svaki put kada primite novac. Isplanirajte na što ćete ga trošiti.

Najprije riješite najbitnije stavke, a to su najčešće režije i hrana.

Tek kada sve isplanirate imat ćete uvid u to koliko vam novca ostaje, pa bi dio iznosa bilo pametno staviti na štednju.

Na taj način nećete kupovati bespotrebno i pretjerano, a bit ćete spremni i za kakav neočekivani trošak. Zato je i pametna ideja voditi kućni budžet!

 

8. Izbjegavanje plaćanja na rate

Složit ćete se da je radost veća kada znate da ste svojim trudom i štednjom dugom nekoliko mjeseci ili čak godina uspjeli priuštiti željenu stvar.

Možda i važnije od toga je činjenica da, ukoliko odaberete plaćanje na rate, u idućih nekoliko mjeseci možda nećete imati sredstva za plaćanje ili će vam naići nepredvidljivi trošak.

Izbjegavanjem plaćanja na rate bit ćete sigurni da ste sve platili i mirno ćete planirati nadolazeće promjene u financijama.

 

9. Dodatna zarada

Ako su vam prihodi mali, bit će posebno izazovno štedjeti svaki mjesec.

Zato je važno snaći se na druge načine ukoliko je to moguće. Pokušajte pronaći dodatni izvor zarade, npr. čišćenje, dijeljenje instrukcija ili bilo kakav manji posao koji možete obavljati s vremena na vrijeme.

Osim što će vam olakšati i obogatiti budžet, steći ćete dodatna iskustva za pojedine poslove.

Isto tako, ukoliko primijetite da imate previše odjeće i modnih dodataka u ormaru, iskoristite priliku da na nekoj od platformi predviđenoj za prodaju rabljene odjeće oglasite svoje artikle.

Iznenadili biste se količinom odjeće koja stoji u ormaru i ne služi ničemu, a nekome bi mnogo značila.

Najbolje od svega je da uz to sve uspijevate zaraditi nešto novca, stoga pokušajte spojiti ugodno s korisnim.

Bit će vam zahvalni i ormar i novčanik!

 

10. Držite se plana

Zadnja, ali možda i najvažnija stavka bila bi dosljednost.

Dakle, odstupanje od planiranog treba biti minimalno i čim se dogodi treba ga zapisati zajedno sa svim ostalim planovima. Trudite se svaki trošak imati pod kontrolom.

Niti jedan od ovih savjeta neće vam biti od pomoći ukoliko se ne držite plana, a očekujete bilo kakav veći uspjeh. Budite strpljivi i ustrajni te pratite koliko novca zapravo trošite u prazno.

Za početak smanjite samo dvije cigarete – to ne mora biti kutija po danu. Umjesto da svaki dan na putu do posla kupite kavu, pripremite ju doma i ponesite u termosici.

Isto vrijedi i za ručak na poslu. Nakon kratkog vremena primijetit ćete da zaista štedite novac.

Ukoliko ,,zalutate” ne dopustite da vas to dugotrajno udalji od cilja, već se vratite tamo gdje ste stali i hrabro nastavite dalje.

Možda će vam biti zanimljivo i ovo:


Vi upravljate novcem

Morate znati i prihvatiti da vi upravljate novcem, a ne novac vama.

Jednom kada to shvatite imat ćete čitavu situaciju pod kontrolom. Dakle, najvažnije stavke su praćenje rashoda i kupovanje zaista potrebnih stvari, a one manje potrebne kupujete tek kada dobro razmislite i shvatite da vam trebaju ili onda kada se želite počastiti ušteđenim novcem.

Tu također budite oprezni i ne dopustite da ode predaleko, jer biste se vrlo brzo mogli vratiti na staro, odnosno ostati bez ušteđevine.

Ostanite dosljedni i sve će ići po planu, pa će tako i novac uvijek biti tu.

Samo naprijed i sretno!