Istražili smo: koliko se kuha cikla?

cikla za kuhanje

Ciklu mnogi vole, a ja ju osobno obožavam!

Ona sadrži puno dobrih vitamina i minerala, odlično se uklapa u mnoge recepte, a kada se pravilno spremi ima odličan i bogat okus.

Postoje različite metode za obradu i pripremu, a jedna od najpopularnijih je kuhanje. Kuhanje omekšava žilavo i tvrdo povrće bez gubljenja sočnosti i nutritivnih vrijednosti.

Uvijek treba dobro očistiti ciklu, zatim staviti u duboki lonac s vodom  i kuhati dok ne omekša prema želji, odnosno ovisno o tome treba li vam za salatu, za zimnicu, za obrok bebi

U nastavku donosimo detaljne informacije o pripremi i o tome koliko dugo treba kuhati ciklu kako bi bila savršena za vaš obrok.

 

Odabir, čišćenje i priprema za kuhanje

Cikla je odlična za zdravlje, naročito za zdravlje srca i povećani kapacitet kod tjelesnih aktivnosti. (1)

Za kuhanje pokušajte odabrati ciklu koja je približno iste veličine kako biste osigurali da se sve jednako skuhaju.

Dakle, odaberite željenu količinu cikle koja je prikladne veličine za jelo u kojem ih planirate koristiti. Kuhanje veće cikle obično traje dulje nego kod manjih komada.

Ako pokušavate u istom loncu kuhati cikle koje imaju velikih razlika u veličini onda ćete teže pogoditi željenu razinu kuhanja odnosno mekoće cikle.

Inače, vi možete kuhati ciklu bilo kojih veličina, međutim, cikla neke prosječne srednje veličine je najbolji izbor.

Ciklu koja ima uočljive modrice, mrlje ili oštećenu presuhu koru ne bi trebalo koristiti ili biste trebali odstraniti oštećene dijelove.

Položite ciklu na dasku za rezanje i oštrim nožem odrežite zelenilo koje rasta s gornjeg kraja.

Sirova i svježa cikla može biti vrlo žilava, što znači kako ćete trebati primijeniti snažan pritisak pa svakako budite oprezni kako se ne biste porezali.

Prije nego bacite zeleni dio cikle trebate znati kako se može spremati slično poput špinata.

Sada trebate odrezati korijenje koje se nalazi na dnu cikle. Naravno, ove korake možete zanemariti ako je cikla već prethodno obrezana.

Kako cikla raste u zemlji bitno je prije kuhanja očistiti ju. Prvo ju nježno pročetkajte kako biste uklonili nečistoće. Zatim ju temeljito isperite čistim mlazom vode kako bi bila maksimalno čista.

Ako želite možete ju namočiti u vodi desetak minuta u koju dodate ocat i/ili limunov sok.

Ciklu ne biste trebali guliti prije kuhanja, nego nakon što se ona skuha.

 

Kuhanje cikle: postupak, sastojci i trajanje

Stavite cikle na dno lonca u kojem ćete ih kuhati. Manji lonac od dvije litre treba biti dovoljan za dvije tri porcije. Ako želite veće količine, onda uzmite znatno veći lonac.

U lonac treba stati sva cikla i voda potrebna da ju prekrije.

Dakle, lonac napunite s dovoljno vode tako da ona u potpunosti pokrije svu ciklu.

Nije potrebno mjeriti preciznu količinu tekućine. Samo uključite slavinu i pustite je da teče u vaš lonac dok voda ne prekrije ciklu od 2 do 5 cm.

Lonac nemojte nikako previše napuniti vodom, jer osim što će trebati da voda dulje zakipi onda može kod vrenja curiti preko rubova lonca.

U lonac s ciklom i vodom dodajte octa (30ml na 2L vode) koji će pomoći u zadržavanju prirodnih sokova cikle dok se kuha, a kao rezultat, cikla će biti savršene teksture i okusa. Pred kraj kuhanja možete dodati i malo soli.

Što se octa tiče, najbolji je obični destilirani bijeli ocat, nemojte koristiti aromatizirane, kao npr. balzamični ili jabučni ocat, jer bi oni mogli utjecati na okus i boju vaše cikle.

Stavite lonac sa ciklom i vodom na štednjak i ostavite plamen na najjače dok se voda zagrijava i ne počne kipiti. To bi trebalo potrajati od 8 do 20 minuta, ovisno o ukupnom volumenu vašeg lonca.

U tom vremenu stavite svakako poklopac na lonac koji sprečava gubitak topline i voda će prije zakipjeti.

Kada voda počne kipiti smanjite plamen i kuhajte ciklu od minimalno 30 do 60 ili više minuta. To ovisi spremate li ciklu za salatu ili možda za zimnicu, a i ovisi kako ju sami volite.

Što ju dulje kuhate ona će biti mekša. Povremeno lagano promiješajte ciklu u loncu kako bi osigurali ravnomjerno kuhanje.

Poklopac ostavite na loncu cijelo vrijeme, samo ostavite malo otvora za izlazak pare, ako poklopac nema rupice za sebi.

Što je cikla veća treba joj više da se skuha, a dodatno još ako je bila slučajno zamrznuta.

S nožem možete provjeriti je li cikla dovoljno skuhana. Uklonite poklopac s lonca, izvadite jednu ciklu ili ako imate nož s duljom oštricom možete odmah vrhom noža probosti jednu od većih cikli.

Ako je dovoljno mekana onda ih svakako maknite sa štednjaka. Ako je i dalje tvrda ona ju možete ostaviti dodatnih 10 ili 15 minuta da omekšaju.

 

Kako oguliti kuhanu ciklu

Prvo napunite jednu posudu s hladnom vodom u koju možete dodati i led. Posudu stavite pored štednjaka kako biste ju koristili za hlađenje kuhane cikle.

Ciklu možete vaditi uza pomoć većih cjedila. Nakon što je vaša cikla idealno kuhana, isključite štednjak te ciklu izvadite iz lonca za kuhanje i stavite u posudu s hladnom vodom.

Kako biste ubrzali postupak možete procijediti svu ciklu odjednom i zatim staviti u hladnu vodu.

Ciklu ostavite u hladnoj vodi od 2 do 3 minute. Radi toga će se kora cikle otpustiti i bit će lakše oguliti kuhanu ciklu.

Kada je cikla ohlađena rukom ogulite koru. Kora bi treba do sada već dovoljno omekšati pa bi ju trebalo biti jednostavno oguliti. Radi toga možete uzeti tanke rukavice kako ne biste sokom od cikle zaprljali ruke.

Oguljenu koru odmah bacite u predviđeni otpad kako ne biste slučajno zaprljali odjeću, krpe, podove i druge površine.

 

I za kraj

Cikla je odličan izbor po pitanju nutritivnih vrijednosti, vrlo ukusna i jednostavna za pripremu.

Ono što je mnogima bitno, cikla ima malo kalorija! Kod kuhanja dobro je odabrati slične veličine povrća, koje prije kuhanja valja i dobro oprati.

Cikla se u većini slučajeva kuha od 30 do 90 minuta. Za vrijeme kuhanja probajte nožem ili vilicom je li cikla omekšala, pa ovisno o tome za što ju spremate i kako ju preferirate možete korigirati duljinu kuhanja.