Koliko se kuha tjestenina kako bi ispala savršeno?

kuhana tjestenina

Svi misle da znaju koliko dugo trebaju kuhati tjesteninu. Zašto sumnjati u to kada je prilično jednostavno. No, možda ipak ne znate sve kuharske tajne koje mogu utjecati na tjesteninu?!

Kuhanje tjestenine ustvari je vrlo jednostavno, ali kao i mnogim drugim slučajevima, vrijeme kuhanja je od presudne važnosti.

Naime, većina proizvoda od tjestenine skuha se za otprilike 10 minuta – međutim nekoliko minuta manje i bit će tvrdo i žilavo, nekoliko minuta više i na kraju ćete dobiti sluzavu kašu.

Samo trebate isprobavati tjesteninu i prestanete kuhati kada je savršena ‘al dente’.

Kako to učiniti opisat ćemo u nastavku.

Ukratko:

 • za 100 grama tjestenine za kuhanje trebate 1 l vode
 • točno vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i veličini tjestenine
 • za većinu oblika bit će dovoljno od 8 do 10 minuta kuhanja
 • tijekom kuhanja provjeravajte je li tjestenina kuhana
 • promiješajte tjesteninu dok se kuha kako se ne bi lijepila
 • sol dodajte kada voda krene kipiti

 

Koliko vode treba za kuhanje tjestenine?

 • 80 g -100 g nekuhane tjestenine po osobi
 • 500 ml – 1 litra vode na 100 g nekuhane tjestenine

Tjesteninu možete ga kuhati u gotovo svemu. Manji ili veći lonac, sve ovisi o tome što radite i koliko toga radite.

Većina kuhara preferira duboki lonac za kuhanje tjestenine.

On osigurava da se dulja tjestenina, poput špageta, može odmah potpuno potopiti. Ali zapamtite, što više vode imate, više soli će vam trebati.

 

Kako kuhati tjesteninu da bude ‘al dente’?

Savršena „al dente“ tjestenina trebali bi biti lagana za prožvakati, ali s malim otporom i biti blago čvrsta u sredini. Kada ju prepolovite, možda ćete vidjeti da nije toliko hidratizirana u sredini. To je dobar znak kako je vrijeme da prestanete kuhati.

Uostalom, al dente na talijanskom znači “do zuba, prema zubu”. Na većini pakiranja od tjestenine pisat će vrijeme kuhanja za kuhanje al dente tjestenine.

 

Postupak kuhanja tjestenine

 1. Prvi korak je osigurati dovoljnu količinu vode. Koristite veliki lonac u koji dodajte najmanje 0,5 l ili do 1 litru vode na 100 g nekuhane tjestenine (ovisno o kapacitetu vaše posude). Pripazite da na vrhu lonca bude još dovoljno mjesta jer se može dogoditi da se voda izlije kada kipi.
 2. Zagrijte posudu s vodom pa dodajte tjesteninu. Ako želite, ili recept sugerira, prije dodavanja tjestenine posolite vodu, ili ako želite, dodajte mrvicu maslinovog ulja.
 3. Nakon otprilike 8 minuta ključanja, pažljivo izvadite komad tjestenine iz lonca, ostavite da se malo ohladi i provjerite koliko je kuhano. Ako je u redu onda maknite lonac s vatre, ako nije još dovoljno kuhano onda kuhajte još minutu – dvije, a zatim ponovno testirajte.
 4. Za većina vrsta tjestenine, poput špageta i tagliatellea, kuhanje traje između 8-10 minuta. Kraćim, a debljim oblicima tjestenine poput mašna potrebno je 10-12 minuta, a svježa tjestenina poput raviola i tortelina bit će gotova između 3-5 minuta. No, uvijek je dobra ideja početi provjeravati kuhanost nakon četiri minute jer se znatno može razlikovati ovisno o veličini i svježini tjestenine. Ako ste radili svježe rezance od tjestenine, možda ćete trebati kuhati samo minutu ili dvije, a samo ponekad i tri minute.
 5. Kad je tjestenina skuhana, trebate je izvaditi iz vode i ostaviti da se osuši na minutu ili dvije, a prije nego ju pomiješate s bilo kojim umakom ili preljevom. Ako je umak koji želite koristiti previše gust, onda ostavite malo vode od kuhane tjestenine da ga razrijedite.

 

Korisni savjeti

Neka vam sol bude uvijek pri ruci! Dodajte je u jako vruću ili kipuću vodu – jer slanoj vodi treba duže da zavrije. Tek nakon toga dodajete tjesteninu u vodu. Proces vrenja vaša je prva i jedina prilika da dodate okus samoj tjestenini. Nakon toga, oslanjate se isključivo na sastojke koje miješate s tjesteninom kako biste dobili željeni okus.

Ne brinite za natrij. Naime, tjestenina upija okus soli, ali ne i sadržaj natrija. Neko moje osnovno početno pravilo je dodavanje 1 žlice soli (određeni proizvođači tjestenine preporučuju od 5 g do 7 g soli po litri vode) na svake 4 litre vode za kuhanje tjestenine. To je za 400 grama nekuhane tjestenine, a dobije se cca 1 kilogram kuhane tjestenine.

Nakon što u lonac s kipućom vodom dodate tjesteninu, temperatura vode će se malo smanjiti. Ako je prethodno voda dostigla potpuno ključanje, onda bi se trebala opet brzo zagrijati do vrenja. Međutim, kako da će se površinski škrob iz tjestenine odmah početi oslobađati, ona se može zalijepiti za lonac. Stoga je dobro odmah ju malo promiješati. Međutim nemojte nikad ispirati kuhanu tjesteninu hladnom vodom.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.