Zašto trebate konzumirati jogurt (4 razloga prema istraživanjima!)

jogurt za zdravlje

Brzi snackovi i hrana poput čipsa ili kolačića ima lošu reputaciju jer sadrži puno kalorija, masti i šećera.

Međutim, ne moraju nužno svi međuobroci biti lošije kvalitete, odnosno loš odabir za vašu prehranu.

Prema nekim istraživanjima jogurt može biti hranjiv međuobrok s mogućim određenim prednostima za vaše zdravlje.

 

Jogurt može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Istraživanje iz 2013. godine objavljeno u Nutrition Research otkrilo je da osobe koji su konzumirale veću količinu jogurta imaju znatno nižu razinu triglicerida koji začepljuju arterije i niži sistolički krvni tlak. (1)

Drugo istraživanje, objavljeno 2009. godine u reviji Annals of Nutrition & Metabolism, pokazalo je da jogurt poboljšava određene čimbenike rizika za razvoj srčanih bolesti. (2)

Naime, rezultati su pokazali kako je jogurt bogat probioticima smanjio razinu ukupnog kolesterola, istovremeno povećavajući razinu zdravog HDL kolesterola.

Nadalje, i probiotički jogurt i konvencionalni jogurt uspješno su smanjili razinu opasnog LDL kolesterola, prema tom istom istraživanju.

Dakle, autori studija zaključili su kako bi konzumiranje jogurta moglo utjecati na smanjivanje određenih rizika za razvoj srčanih bolesti.

 

Utjecaj konzumacije jogurta na tjelesnu težinu

Konzumacija jogurta kao međuobroka može vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine pa čak i mršavljenju.

Istraživanje iz 2014. objavljeno u Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases otkrilo je da kod osoba koje su konzumirale velike količine jogurta manja vjerojatnost da će biti pretili ili da će se udebljati u razdoblju od 6,6 godina. (3)

Istraživanje iz 2005. objavljeno u reviji International Journal of Obesity zaključilo je kako je jogurt povezan s gubitkom masnoće (4)

Participanti dijete koja je sadržavala jogurt izgubili su znatno više tjelesne masti tijekom razdoblja od 12 tjedana nego oni na kontrolnoj dijeti.

Eto i sama istraživanja pokazuju kako bi jogurt mogao biti dio vaše dijete za mršavljenje.

 

Jogurt može smanjiti rizik od dijabetesa

Znanstvena studija iz 2013. godine objavljena u časopisu PLos ONE otkrila je da konzumacija 50 grama jogurta dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 9 posto. (5)

Istraživanje za izdanje European Journal of Clinical Nutrition iz 2011. godine otkrilo je još veću korist povezanu s konzumacijom jogurta. (6)

Naime, prema rezultatima tog istraživanja, jogurt je smanjio rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 17 posto.

Istraživanja pokazuju kako konzumacijom jogurta možete smanjiti rizik od dijabetesa.

 

Pijte jogurt za manje dana bolovanja

Istraživači za izdanje časopisa Food & Agricultural Immunology iz 2009. analizirali su dvije vrste jogurta: jedan koji sadrži sojeve bakterija koji jačaju imunost i drugi pripremljen s bakterijama bez karakteristika jačanja imunološkog sistema. (7)

Rezultati tog istraživanja zaključili su da obje vrste jogurta pružaju određenu zaštitu od upale pluća, ali jogurt sa sojevima bakterija koje potiču imunološki sustav pokazao se uspješnijim.

Drugo istraživanje, objavljeno 2006. u znanstvenoj publikaciji Annals of Nutrition & Metabolism, također je otkrilo da jogurt može pružiti zaštitu od prehlada. (8)

Rezultati istraživanja pokazali su kako i probiotički i konvencionalni jogurti stimuliraju imunološki sustav.

Stoga, dodavanje jogurta svakodnevnoj prehrani moglo bi vas dodatno zaštititi od prehlada ili upala pluća.

 

Zaključak – jogurt je super hrana?

Konzumiranje jogurta, posebno vrsta koje sadrže kvalitetne količine zdravih bakterija, može ojačati vaš imunološki sustav i zaštititi vas od prehlada.

Ako redovito konzumirate jogurt, mogli biste uživati i ​​u drugim prednostima, uključujući zdraviju tjelesnu težinu ili smanjeni rizik od stanja poput dijabetesa i bolesti srca.

Uz to, dobro utječe na rad probave i crijeva koja su odgovorna za zdravo funkcioniranje mnogih tjelesnih procesa.

Svakako odaberite jogurt s živim i aktivnim bakterijskim kulturama te izbjegavajte jogurte koji sadrže velike količine dodanog šećera.

Naravno, prije nego se odlučite na bilo kakve promjene u vašoj prehrani potražite savjet kod vašeg liječnika!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.