Jedinstvena krem juha od gljiva (brzo, ukusno, jednostavan recept!)

krem juha od gljiva

Zašto je ovo jedinstvena krem juha od gljiva? Što ju odvaja od ostalih recepata? Razlog je ustvari jednostavan, zato jer ćete uživati u svakom zalogaju ove ukusne juhe sa gljivama.

U ovom receptu je nekoliko tajnih sastojaka koji daju juhi bolji okus i kremoznost. Namirnice su jednostavne, brzo dobavljive i neće vam isprazniti novčanik.

Juha može biti toplo predjelo, ali uz određene nadopune i kvalitetan samostalan obrok koji vas neće ostaviti gladnima.

Ovo je krepka, ukusna, domaća krem juha koju kada jednom probate nećete prestati raditi.

 

Recept za domaću krem juhu od gljiva

Recept nije težak, ako imate iskustva s juhama onda vam ni ova neće predstavljati probleme.

Sastojci su dovoljni za 3 – 5 obroka. Ukupno vrijeme pripreme nije dulje od 40 minuta.


Potrebni su ovi sastojci:

  • maslinovo ulje, maslac ili domaća mast
  • dva luka srednje veličine
  • jedan režanj češnjaka
  • 500 grama narezanih svježih gljiva (šampinjoni, bukovače i / ili vrganji)
  • dvije žlice običnog brašna ili škroba
  • jedna litra pilećeg temeljca
  • jedan list lovora
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i papar prema ukusu
  • peršin (sitno narezan ili natrgan)

 

Postupak za izradu juhe:

Korak 1: Sve namirnice uvijek treba dobro isprati, očistiti, posušiti te narezati.

Korak 2: Uzmite čistu posudu primjerene veličine. Stavite u nju maslinovo ulje, maslac ili domaću mast (ovisno što imate) i zagrijte na vatri. Dodajte prethodno sitno narezani luk i češnjak. Luk i češnjak pržite uz miješanje dok ne omekšaju i promijene boju.

Korak 3: Sada dodajte očišćene i sitno narezane svježe gljive. Njih također pržite dok ne omekšaju. Kada su gljive omekšale i pustile vodu onda dodajte brašno ili škrob i promiješajte dok se sve zajedno ne sjedini.

Korak 4: Potrebno je dodati pileći temeljac (ako ga nemate onda možete koristiti i kocku za kuhanje). Držite na jačoj vatri dok ne zakipi, zatim snizite vatru te dodajte lovorov list, sol i papar prema ukusu i kuhajte na laganoj vatri još 8-10 minuta.

Korak 5: Uklonite list lovora, te štapnim mikserom ili blenderom miješajte smjesu dok ne bude kremaste teksture. Zatim ju vratite na štednjak i ulijte vrhnje, promiješajte te maknite s vatre nakon što ponovno zakipi. Prije posluživanja ukrasite prema želji s malo sitno nasjeckanog peršina, malo vrhnja i par suhih gljiva, a može i malo maslinovog ulja ili naravno nečim drugim prema vlastitoj želji.

 

Dodatni savjeti:

Gljive možete, ali i ne trebate, kombinirati. To je dobra stvar, pa ćete tako znati koje vam najviše odgovaraju za ovakvu vrstu juhe.

U ovom receptu koristimo brašno ili škrob za kreiranje vrlo ukusne, kremaste teksture juhe od gljiva. Škrob se može pomiješati sa vodom i politi po smjesi.

Iako su juhe gotovo uvijek toplo predjelo, ova krem juha se ustvari često konzumira i kao poseban obrok uz dodatak prženog hrskavog kruha ili lepinja.

Ne preporuča se zamrzavanje juhe koja ima neke mliječne proizvode u sebi. Mogu se pojaviti grudice nakon ponovnog zagrijavanja.

Temeljac je jako bitan, pa bi bilo najbolje da imate svoj domaći temeljac od piletine ili povrća. Kao dodatne začine i ukrase možete koristiti i ružmarin, origano, vlasac, šafran… Ovakva krem juha može stajati u hladnjaku od 3 do 5 dana.


Ovu ukusnu krem juhu sa gljivama morate probati

Možemo samo zaključiti kako je ovo uistinu jedna od najpopularnijih krem juha uopće. Ako ste ju probali onda vjerojatno već razumijete zašto je to tako. Gljive kao namirnicu zaista nije teško nabaviti, a za sada su i dalje relativno pristojnih cijena, u odnosu na neke druge namirnice.

Naravno, kako preferiramo sve domaće tako i kod ovog recepta bi bilo poželjno koristiti što više domaćih proizvoda iz vlastitog uzgoja ili od provjerenih proizvođača.

Nije ovo jedina tako ukusna juha, svakako škicnite i našu krem juhu od brokule.

Do idućeg recepta želimo vam dobar tek!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.