Krvavice bez pucanja u 5 koraka – kratak vodič stečen iskustvom

pečene krvavice

Iskustvo me naučilo da bismo ispekli krvavice bez da nam puknu, trebamo početi s pečenjem na nižoj jačini plamena, uz postupno povećavanje temperature, te ih prije pečenja probušimo vilicom ili čačkalicom.

Iako nisu svačije omiljeno jelo, krvavice su tradicionalna delicija koja se može naći u mnogim kuhinjama diljem svijeta.

Njihov jedinstveni okus i tekstura čine ih neizbježnim dijelom mnogih gastronomskih iskustava.

Međutim, mnogi se kuhari suočavaju s frustracijom kada krvavice ne ostanu kompaktnog oblika, već pucaju tijekom pripreme.

Fenomen pucanja krvavica nije samo estetski problem, nego može utjecati i na njihov okus i kvalitetu.

Nakon višegodišnjeg iskustva u nastavku opisujem kako ispeći krvavice te razloge zbog kojih krvavice pucaju, ali i jednostavni recept pomoću kojeg možete pripremiti ovo prekrasno jelo u roku od sat vremena.

Kako ispeći krvavice bez pucanja?

krvavice na tacni

Ovih pet jednostavnih „pravila“ bit će vam dovoljna da pripremite savršene krvavice. Pravila su lako primjenjiva, a efektivna.


1. Naoružajte se strpljenjem

Prva stvar koju morate znati kod pripreme krvavica jest da je za pečenje istih potreban nizak plamen, što znači da će vam biti potrebno nešto više vremena.

Dakle, počnite s niskim plamenom i postupno ga povećavajte kako se krvavice kuhaju ili peku.

Prejak plamen može uzrokovati da krvavice puknu prije nego što postanu potpuno pečene, a to nikako ne želimo.


2. Ne zaboravite probušiti krvavice

Prije nego što ih stavite na roštilj ili u tavu, krvavice je potrebno nekoliko puta probušiti vilicom ili čačkalicom.

Na taj način će se krvavice osloboditi viška vlage koja može prouzrokovati da puknu tijekom kuhanja, odnosno pečenja.


3. Dodajte nešto tekućine

Ako krvavice pečete na roštilju, poželjno je dodati malo vode ili piva po želji kako bi se stvorila para koja će pomoći pri sprječavanju pucanja krvavica.

Ipak, ne pretjerujte s količinom tekućine u slučaju da pripremate pečene krvavice kako se ne bi počele kuhati.

*Bonus savjet: Prije pečenja krvavice možete kratko prokuhati kako bi unutrašnjost bila djelomično kuhana, što će spriječiti pucanje tijekom pečenja, a zagarantirano je i da će krvavice biti ravnomjerno pečene.


4. Ograničite okretanje krvavica

Iako vam se u trenutku pečenja čini da je krvavice potrebno često okretati, zapravo biste okretanje trebali smanjiti i okrenuti tek onda kada je to stvarno potrebno, a to je maksimalno nekoliko puta tijekom pečenja.

To je preporučljivo jer se čestim okretanjem povećava šansa za pucanjem.


5. Dodaci i veziva

Žitarice i druga punila koja se stavljaju u krvavice nerijetko se koriste za poboljšanje teksture i okusa istih.

Dobro je znati da odabir odgovarajućih veziva također može pomoći u sprječavanju pucanja, a veziva poput jaja ili krušnih mrvica jedni su od njih.


Zašto krvavice pucaju tijekom pečenja?

Moje iskustvo kaže da kada jednom otkrijete razloge zbog kojih krvavice pucaju, to se više neće događati jer ćete razumjeti čitav proces pripreme.

Neki od razloga pucanja mogu biti:

1. Sastav krvavica

Kako bismo shvatili zašto krvavice pucaju dok ih pečemo, važno je da najprije razumijemo njihov sastav.

Krvavice se u većini slučajeva sastoje od mljevenoga mesa, žitarica, začina i tekućine poput vode ili, kao što i sam naziv kaže, krvi.

Ta se mješavina sastojaka puni u crijevo, a zatim se kuha ili peče.

2. Pritisak unutar krvavice

Jedan od ključnih razloga za pucanje krvavice tijekom kuhanja je pritisak koji se nalazi unutar nje.

Kada se krvavica grije, tekućina unutar nje se pretvara u paru, a para prouzrokuje pritisak unutar crijeva.

To znači da ako crijevo nije dovoljno čvrsto, ili ako su prisutne pukotine, pritisak pare može uzrokovati pucanje.

3. Temperatura i brzina kuhanja

Za pretpostaviti je da ulogu u tome hoće li krvavica puknuti ili ne igraju brzina i temperatura kuhanja.

Tako prebrzo ili prenaglo zagrijavanje uzrokuje naglo stvaranje pare unutar krvavice, a to povećava pritisak i vjerojatnost pucanja.

U tom slučaju važno je kontrolirati temperaturu i prilagoditi brzinu kuhanja prema vrsti krvavice i vlastitim preferencijama.

4. Kvaliteta crijeva

Kao što je već spomenuto, kvaliteta crijeva koja se koriste za punjenje može znatno utjecati na pucanje krvavice.

Pretanka crijeva, kao i ona s pukotinama mogu biti podložna pucanju pod pritiskom pare.

5. Sadržaj tekućine

Sadržaj tekućine unutar krvavice poznat je kao još jedan faktor koji utječe na pucanje.

Tako prevelika količina tekućine može rezultirati velikim pritiskom pare, pa je vrlo važno pažljivo odmjeriti količinu tekućine i prilagoditi ju receptu i osobnim preferencijama.

I ovo će vam biti korisno:

Jednostavan recept za pripremu krvavica

Za pripremu krvavica bit će vam potrebno nešto manje od sat vremena, a ako budete slijedili gore navedene savjete nećete se morati bojati da će puknuti pri pečenju.

Sve što vam treba za pripremu jest:

 • 80 dag krvavica
 • 80 dag krumpira
 • 20 dag ulja
 • sol
 1. Najprije je potrebno zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva, a zatim izrezati krumpir na šnite.
 2. Krumpir začinite, posložite u nauljeni pleh te prelijte s još malo ulja i stavite peći na pola sata u zagrijanoj pećnici.
 3. Nakon pola sata pečenja, na krumpir stavite krvavicu koju ste prethodno probušili vilicom i po želji prokuhali. Krvavicu također prelijte uljem i vratite u pećnicu.
 4. Nastavite peći još nekih 20 minuta, a u slučaju da su krvavice prije pečenja bile zamrznute, pecite ih još dodatnih 5-10 minuta.

Kako servirati krvavice?

Krvavice možemo poslužiti na različite načine, a to ovisi o osobnim preferencijama i, naravno, tradiciji s obzirom da su i one same tradicionalno jelo.

Slijedi nekoliko prijedloga za priloge krvavicama:

 • Kiseli kupus – Kiselkasti okusi savršeno balansiraju bogatstvo okusa krvavica, a s obzirom da su krvavice pretežno zimsko jelo, kiseli kupus im je idealan prilog koji je mnogima prvi izbor.
 • Pire od krumpira – Još jedan klasik kada se radi o prilozima za krvavice je upravo pire od krumpira. Umjesto pirea možete pripremiti i običan pečeni krumpir koji će svojom hrskavošću samo još dodatno obogatiti hrskavost krvavica.
 • Kruh i umaci – Svježi kruh je sam po sebi možda i najbolji, ali i najjednostavniji izbor uz krvavice. Uz kruh poslužite umak po želji, a naša preporuka je senf ili bijeli umaci.
 • Salata – Osvježite ovo zimsko jelo posluživanjem salate poput zelene salate s rajčicama i svježim ili kiselim krastavcima. Osim salate uz krvavice odlično ide svježi, ali i prženi luk.
 • Variva – Kuhano jelo poput variva zajedno s krvavicama čini potpuni, topli obrok. Izbor variva ovisi o vama, a mi vam preporučujemo varivo od graha ili mahuna.

Iako priprema krvavica može biti pomalo izazovna, posebno kada je cilj izbjeći njihovo pucanje tijekom kuhanja ili pečenja, ljubiteljima krvavica će se na kraju trud definitivno isplatiti.

S razumijevanjem nekoliko ključnih tehnika i trikova svaki kuhar može postići savršeno pečene krvavice koje će oduševiti okusne pupoljke svakoga tko ih kuša.

Od pravilnog pripremanja, pravljenja sitnih rupica, pažljivog reguliranja temperature do dodavanja odgovarajućih dodataka – svaki korak je važan za postizanje cilja.

Ako se pak odvažite kombinirati pravilnu tehniku s kreativnošću u posluživanju, krvavice će za vas postati pravi delikatesni obrok (kao što već jesu) kojeg ćete pripremati kada god imate priliku.

Uživajte u eksperimentiranju i uživanju u svakom zalogaju, jer su savršene krvavice sada nadohvat ruke.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.