Mau Mau: što je, kako se igra, koja su pravila (sve što morate znati!)

mau mau karte

Svakome od nas društvene su igre su poznat i blizak pojam; bez obzira zabavljamo li se sa prijateljima ili pak svoje vrijeme provodimo sa najmilijima, društvene su igre svima omiljene.

U tu kategoriju svakako spada i mau mau, poznata kartaška igra namijenjena svakome.

Ukoliko baš vi želite saznati nešto više o ovoj unikatnoj igri i proširiti svoje znanje onda ste na pravom mjestu.

U nekoliko riječi naučit ćete što je mau mau i pri tome se upoznati sa pravilima ove igre.

 

Mau mau – što je to?

Svima onima koji su se već prije susreli s ovim neobičnim imenom opći pojam ove igre je odveć poznat.

No iako on zvuči pomalo apstraktno i čudno; u sebi sadrži pregršt iznenađenja koja će očarati svakog ljubitelja kartaških igara. Kao takav mau mau je igra koja za kartaškim stolom okuplja najmanje dvoje, a najviše petero igrača.

Temelji se na igraćem principu odbacivanja karata gdje je svaki igrač primoran što brže odbaciti svoje karte kako bi učvrstio svoju pobjedu (1).

Ovakvi su tipovi kartaških igara rašireni diljem svijeta i stoga nije teško zaključiti kako gotovo svaka zemlja ili pojedina regija ima vlastitu varijaciju upravo sličnu našem mau mau.

Svakako je vrijedno spomenuti kako je upravo ova kartaška igra svoj dom našla na prostoru Balkanskog poluotoka, a a njeno pravo porijeklo ona duguje njemačkom narodu.

 

Kako se igra?

Da bismo dodatno nadogradili prethodno znanje o ovoj igri, potrebno je dublje zaroniti u sve ono što je potrebno da bismo je uspješno zaigrali mau mau.

Za početak je obavezno pripremiti špil karata koji u sebi sadrži 52 igraće karte te pribaviti olovku i papir gdje će moći pribilježiti bodovni rezultat svih sudionika.

Nakon toga započinje prava zabava i to početnim dijeljenjem koje svakom svakom igraču u ruke priskrbljuje šest početnih karata. Pri tome, kao što je već rečeno, gubimo sve svoje karte i to tako da za početak prvu kartu špila okrenemo te stavimo na stol.

Ono što je ovdje iznimno bitno zapamtiti jest činjenica da smo obavezni poštovati zadani broj ili boju karte na stolu.

Pobliže govoreći, pratimo tijek igre koja se odvija u smjeru kazaljke na satu od djelitelja i prilikom toga iz ruke igramo kartu koja odgovora zadanim uvjetima.

Uvijek se može dogoditi da netko od igrača možda neće u danom trenutku posjedovati odgovarajuću kartu, a u tom slučaju obavezan je vući jednu kartu iz špila.

Ako se pak nakon toga ispostavi da je igrač izvukao traženu kartu; može ju, a i ne mora odmah odigrati što za posljedicu ima čekanje daljnjeg reda igre.

Kako bi igra tekla neometano; potrebno je također razumjeti i značenje pojedinih karata i njihov utjecaj na neposredno odvijanje tijeka igre.

 

Karte i pravila

Pa tako razlikujemo joker kartu koju je moguće odigrati neovisno o karti koja je na stolu te istovremeno mijenja prethodno zadanu boju u neku drugu.

Joker karta se isto tako može biti početna skarta koju djelitelj izvlači iz špila i stavlja na stol; u slučaju takve situacije on ima pravo odrediti koju boju sljedeći igrač mora odigrati da bi se igra nastavila.

Joker se također može odigrati na drugog jokera uz prethodno ustanovljena pravila.

Sljedeća karta od iznimnog značaja za tijek igre jest sedmica. Ova se karta po svoj prilici igra isključivo na vlastitu boju, a nakon što je odigrana sljedeći igrač je obavezan propustiti svoj potez.

Svojevrsna varijacija na temu je osmica; iste je funkcije kao sedmica s malim obratom.

Igrač koji propušta krug nakon što je odigrana ova karta mora kao dodatnu kaznu uzeti još tri karte sa špila.

Dogodi li se pak da kažnjeni igrač posjeduje osmicu, tada ju i on može odigrati i prenijeti svoju kaznu sljedećem igraču koji je slijedom toga obavezan propustiti potez i uzeti šest karata.

Sličan se princip primjenjuje dok god igrači posjeduju osmice.

Ostale karte ne posjeduju nikakvu posebnu vrijednost osim činjenice da se boduju zajedno sa gore spomenutima i to po tome koliko ih pojedini igrač ima u ruci nakon završetka igre.

Osoba koja je prva reducirala količinu karata do te mjere da joj ostane samo jedna u ruci tada je obavezan viknuti „mau mau” , a ukoliko to propusti učiniti, drugi ga igrači mogu zbog te greške prozvati te je on tada primoran uzeti još dvije karte sa špila.

Igra se nastavlja sve do posljednjeg igrača s kartama u rukama, a prilikom konca svakog kruga boduje se ostatak karata u ruci da bi se naposljetku proglasio pobjednik sa najmanjim bodovnim iznosom.

 

Raznolikost i pristupačnost

Sve u svemu lako je zaključiti kako je mau mau zaista pristupačna igra prepuna raznovrsnih iznenađenja.

Nakon što se igrači upoznaju sa onim što se zapravo od njih tijekom igre očekuje, lako je tada krenuti u osvajanje prvih bodova.

Upravo je ta skrivena jednostavnost ono što donosi posebni čar svakom igraču koji se odvaži igrati ju.

Stoga uzmite i vi karte u ruke i uživajte u beskonačnoj zabavi intrigantnog mau maua.

autor: Mateo Belir, mag.cult


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.