Mjerenje brzine interneta (brzo i točno za sve operatere!)

Odmah precizno testirajte brzinu vašeg interneta, ADSL priključka, WIFI konekcije, 4G ili 5G mobilne mreže operatera, optičke mreže…

Kliknite na “GO” i provjerite rezultat na najboljem Ookla speedtestu!Prilikom ugovaranja usluga kod tvrtki kao što su Hrvatski Telekom, Telemach ili VIP vjerojatno je najvažnija stavka internet.

U ponudi imamo razne pakete, a oni bazični su vezani uz internet i telefon ili uz njih postoji još neka dodatna stavka poput televizije (npr. MAXtv), određenog uređaja ili nekog streaming servisa.

Iste ponude često imaju navedene karakteristike internet veze, a osnovna stavka je njena brzina.

Obično su navedene informacije o maksimalnim vrijednostima brzine interneta i o njima ovisi koliko će kvalitetna biti ukupna usluga.

Upravo bi zbog toga trebali znati na koji se način može izmjeriti brzina interneta.

 

Kako mjeriti brzinu interneta?

Najjednostavniji način za mjerenje brzine interneta je korištenje nekog od dostupnih online servisa.

Na izboru imate njihov veliki broj, no mi ćemo izdvojiti tri najpopularnija:

 1. Ookla Speedtest (1)
 2. Fast com (2)
 3. Speed of Me (3)

Ookla Speedtest radi testiranja direktno u web pregledniku pa ga ne morate preuzimati kao program ili aplikaciju. Jednostavno otvorite njegovu stranicu, kliknite na gumb „Go“ i započinje analiza vaše internet brzine.

Fast.com funkcionira na vrlo sličan način i morate samo doći na njegovu web stranicu te će se automatski početi mjeriti vaša internet brzina.

SpeedOf.Me je zanimljiv jer donosi graf u stvarnom vremenu koji prikazuje fluktuacije vaše internet brzine dok se provodilo mjerenje. Također pruža mogućnost uvida u povijest vaših testiranja kako bi mogli napraviti usporedbe.

U nastavku ćemo opisati postupak mjerenja brzine interneta na Ookla Speedtestu.

 

Mjerenje brzine interneta – Ookla Speedtest

Dolaskom na ovu web stranicu imate mogućnost izravnog mjerenja brzine interneta. Morate pritisnuti gumb „Go“ i provest će se analiza brzine koja traje otprilike 20 sekundi.

Kada dobijete rezultate, moći ćete primijetiti dvije vrijednosti: Download i Upload.

Ovdje se zapravo radi o prikazu brzine vašeg interneta kod preuzimanja i učitavanja. Zašto su one važne?

Brzina preuzimanja okarakterizirat će brzinu vaše internet veze prilikom gledanja nekog od streaming servisa ili skidanja određenog sadržaja.

Brzina učitavanja odnosi se na situacije kada šaljete određene podatke, fotografije, video, kad radite sigurnosne kopije ili u slučaju da prebacujete podatke na neki od servisa u oblaku kao što su Google Drive ili One Drive.

Još jedan element analize je i vrijednost pod nazivom Ping. Radi se o prikazu latencije koja je važna za kvalitetu internet brzine.

Dobra ideja je proučiti dostupne upute o mjerenju brzine interneta na Ookla Speedtestu te znati kako se latencija odnosi na vremenski period koji treba kako bi se podatak/informacija razmijenila između primatelja i pošiljatelja.

Vrijednosti Pinga ispod 20 su dobre, a one iznad 150 su vrlo problematične i ovdje se radi o smetnjama koje značajno utječu na brzinu interneta.

Kako bi vam mjerenja bila čim točnija, preporučuje se da napravite više testova.

Rezultati će biti pouzdani ako utvrdite da se među rezultatima testiranja javila razlika u maksimumu od 5 do 10 Mbps. U suprotnom, neće se raditi o mjerenju koje je dalo ispravne podatke.

 

Što je brzina interneta?

Brzina interneta odnosi se na brzinu s kojom podaci ili sadržaj putuju s web servera do vašeg računala, tableta ili pametnog telefona. Ona se mjeru u megabitima po sekundi (oznaka – Mbps) (4).

Postoje dvije kategorije brzine interneta:

 • brzina preuzimanja sadržaja
 • brzina učitavanja sadržaja.

Važno je znati razliku među ovim kategorijama.

Brzina preuzimanja sadržaja odnosi se na digitalni sadržaj koji se prenosi s interneta na vaše računalo. Brzina učitavanja sadržaja odnosi se na prijenos sadržaja s vašeg računala na internet.

Iako će podatak o brzini vašeg interneta uvijek obuhvaćati generalnu vrijednost koja se odnosi i na preuzeti i na učitani sadržaj, treba biti svjestan ove podjele jer svakako se ne radi o istim postupcima.

Neke korisnike možda zbunjuje termin „Bandwith“ koji se ponekad greškom poistovjećuje s brzinom interneta.

Portal RTL.hr u članku je izvrsno naveo kako je Bandwith „količina podataka koja u točno definiranom vremenu treba biti prenesena preko interneta“ (5). Mjeri se u gigabajtima.

Razlika je u činjenici što Bandwith mjeri koliko se podataka primi u sekundi, a brzina interneta definira koliko se brzo isti podaci primaju ili preuzimaju.

 

Što je brza, a što spora internet veza?

Prije postupka mjerenja brzine interneta moramo znati definirati vrijednosti. Koje su vrijednosti za spori, a koje za brzi internet?

Portal Index.hr donio je zanimljivo istraživanje od prošle godine u kojem se navode dobiveni rezultati brzine interneta u Hrvatskoj (6).

Rezultati su različiti, ovisno o odrednicama mjerenja, no pogledamo li medijalnu brzinu interneta, vidjet ćemo da ona iznosi 76.64 Mpbs.

Istraživanje portala Bug.hr navelo je podatak o brzini interneta u Hrvatskoj od 47,5 Mbps tijekom pandemijskog razdoblja (7).

Dakle, posrijedi su različite kalkulacije koje donose i drugačije vrijednosti, no pravi pokazatelj vaše brzine interneta je mjerenje koje ćete sami obaviti.

Jednostavno je teško uzeti prosječne vrijednosti brzine interneta kao relevantne jer to ovisi o mnogo faktora kao što su, na primjer, infrastruktura ili lokacija vašeg doma.

U nastavku smo razlučili brzine internet veze po grupama:

 • 1-3 Mbps – dovoljna brzina za web surfanje, korištenje e-maila i uobičajene online aktivnosti
 • 3-4 Mbps – minimum za standardni video streaming kao što je Netflix
 • 5-10 Mbps – preporučena brzina za mogućnost konzumiranja HD sadržaja
 • 10-20 Mbps – minimalna brzina za konzistentno i pouzdano internet iskustvo
 • 20 Mbps i više – kućanstva s većim brojem uređaja (računala, tableti, pametni telefoni, ostali pametni uređaji) i većim brojem korisnika definitivno moraju ciljati na ovaj minimum.

Važno je razumjeti koliku minimalnu brzinu iziskuju određene online aktivnosti. PCChip u svojem članku detaljno pojašnjava koje se brzine preporučuju kod preuzimanja ili učitavanja sadržaja (5).

 

Što utječe na brzinu interneta?

Postoje mnogobrojni faktori koji će utjecati na brzinu vašeg interneta. Ovdje se zaista može ići u detalje, no navest ćemo one koji će običnim korisnicima biti relevantni.

Na brzinu interneta mogu utjecati:

 1. korištenje kabela za spajanje na internet/korištenje bežične (Wi-Fi) veze
 2. hardver uređaja s kojim se spajate na internet
 3. zaraženost uređaja malwareom
 4. model routera (usmjerivača) i njegova lokacija
 5. količina prometa na mreži
 6. serveri stranica na internetu koje posjećujete
 7. operativni sustavi i web preglednici koje koristite.

Ovi elementi vrlo su važni za internet vezu i svaki od njih imat će neki svoj utjecaj koji će u konačnici biti važan prilikom određivanje brzine.

Pročitajte još i ovo:

Vraćanje mobitela na tvorničke postavke

Prvo računalo na svijetu

Optički kabel

 

Što možemo iz svega zaključiti

Pružatelji usluga interneta u svojim paketima obećavaju granične vrijednosti brzine vaše internet veze koje ujedno znače i maksimalne brzine.

Mnogo puta se na taj način korisnici nastoje privući s obećanjima o brzom internetu, no pravo testiranje ovih vrijednosti morali bi provesti sami.

Na raspolaganju imate veliki broj servisa na internetu, a u ovom tekstu izdvojena su tri najpopularnija.

Kao korisnik obratite pozornost na razliku između brzine preuzimanja i učitavanja sadržaja (jer se radi o različitim kategorijama) te razlikujte brzinu interneta i Bandwith jer se s njima mjere različite stvari.

Dobivene rezultate brzine usporedite s informacijama koje su vezane uz paket interneta koji plaćate.