Koja je najbrža životinja na svijetu (i tko su konkurenti?)

najbrža životinja

Životinjsko kraljevstvo planete Zemlje bogato je raznovrsnim životinjama čije individualne karakteristike donose sasvim novo poimanje njihovog postojanja.

Oštra osjetila i munjeviti refleksi bitni su elementi svakoga od njih, no brzina zaista predstavlja značajnu razliku između života i smrti.

Vrsni predatori se na svoju brzinu oslanjaju kako bi ugrabili plijen dok se ostale životinje prilagođavaju kako bi svoju brzinu iskoristile u obrambene svrhe.

O svima njima reći ćemo nešto više i razložiti što je to što ih čini zaista jedinstvenim po pitanju brzine.

Ukratko:

  • najbrža životinja je sivi sokol sa zabilježenih impresivnih 389 km/h
  • najbrža životinja na kopnu je gepard sa zabilježenim brzinama do 130 km/h
  • najbrža životinja u moru je crni marlin s najvećim brzinama do 120 km/h

 

Raznolikosti životinjskog svijeta

Prije nego li se upustimo u samu kvantifikaciju kvaliteta ponekih životinja koje zasluženo zauzimaju mjesto na našoj listi moramo se ipak osvrnuti na cjelokupno bogatstvo životinjskog svijeta.

Upravo ono ovisi o prikladnim staništima te klimatskim uvjetima o kojima se u zadnje vrijeme sve više razgovara.

Pretjerano iskorištavanje pojedinih bioma ili bolje rečeno kompleksnih ekosustava za posljedicu ima značajne klimatske promjene. Samim time dolazi progresivnog opadanja broja pojedinih jedinki u okolišu oko nas.

Kako bismo pobliže upoznali naše kandidate za titulu najbrže životinje na svijetu uputit ćemo se u prostranstva afričkih savana, zaplivat ćemo u dubokom plavom moru te poletjeti nebeskim visinama.

 

Kopneni kraljevi brzine

Na sami spomen kopna i brzine svima nama na pamet pada jedna sasvim osebujna životinja.  Radi se dakako o pripadniku porodice velikih mačaka i nositelju titule suverenog vladara savane diljem svijeta znanog kao gepard (1).

Osim što ovu mačku krasi iznimno elegantno točkasto krzno, odlikuje ga i njegova jedinstvena sposobnost ubrzanja od 0 do 100 km/h za samo tri sekunde.

Štoviše, ovaj sprinter daleko nadvisuje sposobnosti ostalih mačaka, a njegovo mišićavo tijelo i posebno brze noge sposobne su postići brzine u rasponu od 80 km/h pa čak do zapanjujućih 130 km/h (2).

Malo je reći kako ove brojke u perspektivu stavljaju realnu moć koju gepard zaista posjeduje. Upravo tu moć iskorištava kako bi pri velikoj brzini uhvatio svoj plijen i osigurao si još jedan slasni obrok.

Iako je njegova brzina velika snaga, ona je u neku ruku i možebitna slabost.

Budući da je  gepard po prirodi isključivo sprinter, fizički mu je nemoguće održavati tu brzinu na dulje staze. U suprotnome riskira pregrijavanje tijela i moguću smrt na užarenom suncu savane.

Nasuprot našem sprinterskom kralju stoji skromna, ali ne i manje veličanstvena američka antilopa (3).

Mnogi od nas na prvu je ne bi prepoznali, no njeni uvijeni rogovi priskrbili su joj simbolični naziv „vitoroga” pod kojim je danas poznatija.

Ono što ovo stvorenje izdvaja od ostalih pripadnika njegove vrste jest činjenica kako su evoluirale u iznimno brze trkače na duge staze koji mogu udisati velike količine kisika prilikom trka.

Kao takvi sposobni su pri prosječnoj težini od 40 kilograma postići i na duže periode držati brzinu od čak 70 km/h. U ovom slučaju vitoroge antilope svoju brzinu koriste kako bi nadigrale svoje lovce te  osigurale bijeg od sigurne smrti.

Osim četveronožnih primjeraka i moćnih trkača svakako se valja vinuti visoko u zrak kako bismo pozornost poklonili i sivom sokolu kao najraširenijoj ptici grabljivici (4).

Možemo je naći gotovo svugdje u svijetu, a odlikuje ih iznimno oštar vid, širok raspon krila te snažne i oštre kandže koje nadasve čvrsto grabe plijen te nezamislivo vrtoglava brzina obrušavanja koja iznosi zapanjujućih 300 km/h.

Ako to usporedimo sa prosječnom maksimalnom brzinom automobila jasno je kako je ova ptica zaista posebna.

Prilikom visokog uzleta ova se ptica pažljivo pozicionira kako bi osigurala idealnu visinu za svoj smrtonosno brzo obrušavanje, a nemoguće je zapravo i zamisliti kolikom silom oni usmrćuju svoj plijen.

Još jedan letač svakako svakako zaokuplja pažnju svojim karakteristikama jest minijaturni brazilski slobodnorepac.

Kao predstavnik šišmiša, teži tek mizernih 11 grama sa impresivnim statistikama horizontalnog leta koje se penju čak do 160 km/h što ga definitivno stavlja na čelo najbržih životinja na svijetu.

Prema istraživanju njemačkog ornitološkog instituta Max Planck utvrđeno je kako ovaj šišmiš posjeduje zaista aerodinamičan oblik tijela te je prema rasponu svojih krila u usporedbi sa ostalim šišmišima daleko iznad njih (5).

Prikupljeni podaci bacaju sasvim novo svijetlo na ove male životinje i otkrivaju nam do sada nepoznate i zapanjujuće činjenice.

 

Morski izazivači

Nakon zemaljskih prostranstva i veličanstvenih kopnenih životinja valja se dakako i otisnuti i u morske dubine.

Ondje ćemo naći sasvim jedinstvene predstavnike mora koje odlikuje značajna brzina. Ovdje u obzir svakako dolaze dva poprilično zapanjujuća predstavnika; crni marlin i lepezasta sabljarka (6,7).

Iako je rod marlina obogaćen mnoštvom predstavnika ovdje se posebno ističe crni marlin koji prednjači sa impresivnim brzinskim rekordima koji dosežu čak i 125 km/h.

Uzevši u obzir njihovu prosječnu težinu od otprilike 200 kilograma i njihovu dugovječnost; razumljivo je zašto su baš oni među najbržim životinjama na svijetu.

Sljedećeg morskog predatora kojeg zasigurno valja izdvojiti je lepezasta sabljarka.

Kao predstavnik roda Istiophorus odlikuje ju dužina od gotovo tri metra uz jednako impresivnu težinu koja raste čak do stotinjak kilograma.

Specifičnost ove ribe leži upravo u njenom aerodinamičnom dizajnu.

Njena usta formirana su u obliku svojevrsnog kljuna, a tijelo ostavlja dojam neobičnog koplja.

Ako u to sve ubrojimo i činjenicu kako su poprilično eksplozivne naravi jasno je zašto su baš one sasvim sigurno došle u probrano društvo najbržih životinja na svijetu.

I ovo će vam biti zanimljivo:

 

Tko je najbrži?

Sve u svemu, lako je zaključiti kako je ovo društvo najbržih zbilja krcatom izvrsnim primjercima životinjskog svijeta.

Bilo da se radi o kopnenim trkačima, suverenim vladarima visinskih prostranstva ili stanovnicima golemog plavetnila možemo reći kako svaka životinja posjeduje jedinstvene karakteristike koje im donose ogromne prednosti i prevlast po pitanju brzine.

Nema zapravo nekog unificiranog odgovora, no kako je i ljepota u oku promatrača, tako vas i ja ostavljam sa ovom mišlju.

autor: Mateo Belir, mag.cult


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.