Znate li od čega se pravi Gin? Evo kako se proizvodi to popularno piće

od čega se pravi gin

Iako je Gin poznat kao pretežno žensko piće, kroz povijest su ga najviše pili nizozemski vojnici prije velikih bitki.

U Nizozemskoj se i počeo proizvoditi još početkom 17. stoljeća, a izumio ga je liječnik i znanstvenik Franciscus Sylvius tražeći lijek za bubrege (1).

Danas ga piju svi, iako je poznat kao žensko piće s obzirom da se pretežno nalazi u koktelima, no znate li od čega se pravi Gin?

 

Glavna aroma

Glavna aroma Gina je borovica.

To je plod smreke koja se lako prilagođava svim vrstama tla i nadmorskim visinama. Može se pronaći u svim dijelovima Lijepe Naše u obliku grma ili stabla.

Osim glavne arome, klasični se sastav Gina temelji na bobicama kleke, anđelike, badema, karamele, korijandera te drugih sastojaka. Isto tako, postoje ginovi s tri ili čak četiri okusa.

Svaki Gin priča svoju priču!

I ne bez razloga čitamo po portalima kako ne postoje dva ista jer svaki ima specifičan okus i miris. Upravo to ga čini zanimljivim mnogim barmenima i koktel majstorima.

 

Kako se pravi Gin?

Gin se proizvodi tako da se destilira etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla te ekstrakcijom biljnih dodataka u alkoholu (2).

To su najčešće plodovi, sjemenke, kore te korijenje. Obično se aromatizira botaničkim, odnosno biljnim, začinskim, cvjetnim i voćnim okusima.

Također, često se koristi kombinacija više aroma.

Jačina alkohola u Ginu je najmanje 37,5% alkohola u volumenu. Prema Nytimes-u neki od najboljih su (3):

 • Broker’s London Dry Gin
 • Beefeater London Dry Gin
 • Tanqueray London Dry Gin
 • Hayman’s London Dry Gin
 • Plymouth Gin Original Strength
 • Seagram’s Extra Dry Gin
 • Bombay Dry Gin
 • Fords Gin

A inače, ovo su četiri najraširenije vrste na svijetu (4):

 • London Dry
 • Plymouth
 • Old Tom
 • Genever

Baš kao što je svaki Gin specifičan, tako je specifičan i proces proizvodnje.

Nastanak Gina ovisi o samoj vrsti Gina koji se proizvodi. Danas su izrazito popularne engleska i nizozemska vrsta proizvodne tehnologije.

Razlika je u kotlu za destilaciju. Engleski način proizvodnje uključuje korištenje vertikalnih destilacijskih kocki i sekundarne destilacije uz dodatak alkoholne baze i ljekovitog bilja.

S druge strane, nizozemski način uključuje malo tradicionalniji pristup – destilaciju alkohola ječmom i naknadno starenje u drvenim bačvama.

 

Je li to uistinu najzdravije piće na svijetu?

Mnogi se vole našaliti kada čuju da je ovo piće proglašeno najzdravijim na svijetu, no je li to doista tako? Osim što ima šarmantan izgled i opojan okus uz dodatak začina, za Gin se često tvrdi da pospješuje izgled kože.

I to zato jer borovica od koje se radi sadrži mnoštvo antioksidansa koji smanjuju nastanak bora te daju koži blistavi, zdraviji izgled (5).

Naravno, nismo uspjeli pronaći relevantna istraživanja po ovom pitanju, pa oprez!

Isto tako možemo naći i razne druge tvrdnje (6,7); pa tako da ispijanjem ovog pića smanjujete nadutost i plinove jer diuretičko djelovanje borovice utječe na povećanje probavnih sokova koji su potrebni za probavljanje hrane, zatim da Gin jača kosti te prema tomu može biti od koristi u borbi protiv artritisa (8).

Neki čak ističu da može pomoći pri prevenciji malarije (9). Jasno, sve ove tvrdnje su u najmanju ruku upitne bez relevantnih dokaza, odnosno istraživanja.

Osim toga, mnogima možda i najdraža činjenica u vezi Gina je ta da pripada u alkoholna pića s najmanjim brojem kalorija.

Jedna runda ovog pića (45 mL) sadrži 97 kalorija, dok runda vina (145mL) broji 128 kalorija (10).

rojite li striktno kalorije onda mislim da je izbor poprilično sužen nakon davanja ove činjenice do znanja, no imajte na umu da Gin poprilično povećava apetit, pa se nemojte čuditi ako vas u nekom trenutku iznenadi glad!

 

Kako i kada se pije?

Ako ste ikada čuli za Gin, zasigurno znate i za tonic – to dvoje jedno bez drugog ne ide!

Najpoznatiji je mix upravo ovaj, a uz dodatak začina namijenjenih baš za Gin ovo piće postaje zaista neodoljivo. Osim što su šarmantni i neodoljivi, začini dodaju točku na I.

Najčešći je začin upravo borovica, jer je ona baza ovog pića te na taj način naglasi njegovu aromu.

Često se dodaje i kardamom te sušeni citrusi ili njihova kora. Za najinstagramičniji Gin dodajte kriške svježeg krastavca, sušene ružine pupoljke, rozi papar, sušene cvjetove hibiskusa ili zvjezdani anis.

Možete se poslužiti i raznim voćem, primjerice jagodama, crvenom narančom ili lubenicom. Pitate li se gdje možete nabaviti ove mirisne začine, odgovor će vas razveseliti.

U svakom većem marketu postoje paketići sa začinima za ovo popularno piće. Začina je pregršt – mašti na volju!

Osim Gin-tonic kombinacije, postoje i mnogi kokteli koji čekaju da ih isprobate.

Najpoznatiji među njima je Martini Dry koji sadrži gin s vermutom. Gin je općenito vrhunsko piće za izradu koktela jer sve njegove note dolaze do izražaja tek kada se pomiješaju s drugim pićem.

Neki od tih koktela su (11):

 • Negroni
 • Gin & Tonik
 • Gin Martini
 • Singapore Sling
 • Last Word
 • Aviation
 • Gin Fizz
 • Tom Collins

Bilo da se radi o izlasku s prijateljicama, druženju doma ili opuštanju nakon napornog dana, Gin će vam svakako popraviti raspoloženje. Pije se u mnogim situacijama.

Ukoliko se želite opustiti i napuniti baterije, pripremite si jednu čašu s omiljenim začinima te priuštite sami sebi uživanje.

Od prevelike količine ispijenog Gina mogla bi vas boljeti glava, ali jedna čaša vam zasigurno neće naškoditi.

 

Cijene

Iako su cijene različite, prosječna cijena gina od 0.7L je nekih cca 100 kn.

Uvijek postoje povoljnije i skuplje varijante, pa to ostavljamo vama na izbor. Često dolaze u pakiranju sa začinima, stoga ako planirate druženje, ovo je možda najbolji izbor za vas.

Nemojte se bojati isprobati nove kombinacije začina, možda napraviti neke svoje homemade začine ili spojiti nešto što vam je inače nespojivo.

Mogli biste se iznenaditi konačnim rezultatom i učiniti ovo zavodljivo piće još dražim, a to – vjerujte mi na riječ – nije niti malo teško!

Želimo vam dobru zabavu i/ili opuštanje i samo umjereno!

A usput provjerite kako se pije i kakvog je okusa liker Amaretto.