Optički kabel (što je, čemu služi, kako izgleda, prednosti i nedostaci, brzina, cijena…)

optički kabel

Spominjanje optičkog kabela uvijek se nekako nadovezuje na pitanje brzine interneta.

Pružatelji internet usluga često imaju u svojim ponudama optički internet te naglašavaju kako se s njime dobivaju mnogo veće brzine koje će unaprijediti online aktivnosti svakog korisnika.

Iako je upotreba optičkih kabela najčešća u ovom kontekstu, oni zapravo imaju vrlo važnu ulogu i u drugim područjima kao što su automobilska industrija, kirurgija, stomatologija, vojna i svemirska tehnologija itd.

U ovom tekstu fokusirat ćemo se na upotrebu optičkih kabela za internet te istaknuti njihova najvažnija obilježja.

 

Definicija optičkog kabela

Za početak je potrebno definirati što je to točno optički kabel.

Neki domaći portali uspoređuju njegovo funkcioniranje sa signaliziranjem pomoću svjetlosti. Ali generalni zaključak je da je uloga optičkog kabela prijenos informacija, a to radi putem prenošenja svjetlosnih signala pomoću kojih druga strana koja ima ulogu primatelja dobiva podatke.

Optički kabeli u fizičkom se smislu sastoje od optičkih vlakana ili svjetlovoda.

Radi se o prozirnim nitima koje su uglavnom izrađene od stakla ili određenih vrsta polimernih materijala.

Isto tako brzim pretraživanjem možemo naći informaciju kako je ova vrsta optičkih niti malo deblja od ljudske kose, a takve karakteristike omogućuju joj prenošenje podataka na velike udaljenosti i s velikim brzinama.

Možete pronaći i dobre ilustracije na kojima se detaljno prikazuje sastav optičkog kabela ili usporedbe s bakrenim kabelom koji nam je vrlo dobro poznat.

 

Optički kabel – bakreni kabel

Jedna od prvih asocijacija za prijenos struje ili signala mnogima su bakreni kabeli koji su još u upotrebi, no u kontekstu internet veze postoji velika razlika naspram optičkih kabela.

Prednosti optičkih kabela su sljedeće:

 1. Brzina – Optički kabeli pružaju znatno veće internet brzine te je ova stavka čak teško usporediva. Maksimalna brzina interneta kod bakrenog kabela je oko 50 Mbps, dok je kod optičkih kabela ona znatno veća. Još jedna prednost optičkih kabela je što mogu prenositi velike količine podataka koje mogu ići i do 60 terabita u sekundi, a bakreni kabeli jedva mogu doseći 10 gigabita.
 2. Doseg – Prenošenje podataka na veće udaljenosti još je jedna odlika optičkih kabela. Oni mogu prenositi signal na daljinu od 40 kilometara, a bakreni kabeli imaju granicu na 100 metara. Slabljenje signala također je mnogo intenzivnije kod bakrenih kabela koji na svakih 100 metara gube gotovo 90 posto prvotne vrijednosti, a kod optičkih kabela su gubitak signala i smetnje svedeni na samo 3 posto unutar 100 metara.
 3. Pouzdanost – Bakar unutar kabela predstavlja električni vodič pa to može negativno utjecati na prijenos podataka. Kod optičkih kabela javlja se proces koji se zove „totalna interna refleksija“ gdje se prenose svjetlosni signali umjesto elektriciteta pa je zbog toga tzv. elektromagnetska interferencija zanemariva. Optička vlakna unutar istog kabela također su imuna na temperaturne promjene, promjene vremena i vlažnosti, a iste znaju snažno utjecati na učinkovitost bakrenog kabela.
 4. Sigurnost – Važno je istaknuti da optička vlakna ne predstavljaju rizik od požara kao što je to kod starih bakrenih kabela. Također je na optičkim kabelima mnogo lakše utvrditi nastalo oštećenje.
 5. Trajnost – Optički kabeli mogu podnijeti znatno veći težinski pritisak u odnosu na bakrene kabele. Korozija je još jedan problem bakrenih kabela jer u mnogim slučajevima njeni prvi tragovi su vidljivi već nakon pet godina. Optička vlakna mogu trajati do pedeset godina.
 6. Trošak – Iako su optički kabeli znatno skuplji, dugoročno predstavljaju veliku uštedu zbog svoje praktičnosti, trajnosti, učinkovitosti te su svakako financijski bolja opcija od bakrenih kabela. Početna cijena kreće se oko granice od 10 kuna, no kod skupljih i kvalitetnijih proizvoda može biti 25 kuna i više, ovisno o gustoći i broju niti koje sadrže.
 7. Nova tehnologija – Nije zanemarivo da novi uređaji traže više bandwitha, veće brzine i pouzdanu povezivost. Optički kabeli su u ovom kontekstu daleko najbolja opcija.

 

Koliko je brz optički internet?

Uz korištenje kabela tj. kabelskog interneta postoji i opcija DSL-a koja predstavlja modulacijsku shemu internet veze koja se također temelji na bakrenim kabelima.

Usporedimo li brzinu optičkog interneta s preostale dvije mogućnosti, rezultati jasno pokazuju kako su njene vrijednosti znatno bolje.

Pogledajte u nastavku tablicu koja je preuzeta s portala reviews te prikazuje brzine preuzimanja različitih sadržaja (1):

Vrsta datotekePribližna veličina datotekeOptički kabel s vezom od 1,000 Mbps  Kabelski internet s vezom od 100 MbpsDSL veza od 25 Mbps
Pjesma u trajanju od 4 min.4 MB0.03 sek.0.03 sek.1 sek.
Audio knjiga u trajanju od 9 sati110 MB0.9 sek.9 sek.36 sek.
TV emisija u trajanju od 45 min.200 MB1 sek.16 sek.1 min. 7 sek.
Film u trajanju od 2 sata1.5 GB12 sek.2 min. 8 sek.8 min. 35 sek.
Film u HD rezoluciji u trajanju od 2 sata4.5 GB38 sek.6 min. 26 sek.25 min. 46 sek.

 

Nedostaci optičkih kabela

U usporedbi s bakrenim kabelom naveli smo sve prednosti optičkog kabela koje bi mogli svesti pod sljedeće stavke:

 • veći bandwith
 • veće distance
 • mnogo brža internet veza
 • uži i lakši kabeli
 • veći kapaciteti
 • niske razine ometanja signala
 • visoki stupanj sigurnosti
 • snažni, pouzdani i fleksibilni kabeli.

Iako se radi o vrhunskom proizvodu nove tehnologije, optički kabeli imaju i određene nedostatke.

Oni su sljedeći:

 1. Troškovi izrade i instalacije – Proizvodnja optičkih kabela mnogo je skuplja u odnosu na bakrene, a cijene instalacije znatno su više jer zahtijevaju posebnu opremu.
 2. Fragilnost – Optički kabeli vrlo su snažni, čvrsti te podnose velika težinska opterećenja, ali njihova optička vlakna napravljena su od stakla i plastike pa svako jače savijanje može rezultirati njihovim lomljenjem.
 3. Otežano spajanje – Kada postavljate novu optičku mrežu ili nadograđujete postojeću, prilagodba vlakana i njihovo spajanje vrlo su zahtjevni procesi koji se moraju dobro odraditi kako ne bi došlo do problema sa signalom.
 4. Rizik kod instalacije i konstrukcije – Fragilnost optičkih vlakana dolazi do izražaja kada se izvode instalacije ili konstrukcije. Potrebno je dobro osigurati optičke kabele u blizini jer postoji realna opasnost od nastanka štete.

 

Vrste optičkog interneta

Web stranica pro-ping izdvojila je tri vrste optičkog interneta (2):

 1. Fiber To The Home of Premises (FTTH ili FTTP) – najbolja vrsta optičkog interneta jer vam kabeli dolaze direktno u kuću.
 2. Fiber To The Curb (FTTC) – optički kabeli idu do najbližeg stupa ili komunikacijskog ormarića. Veza se temelji dijelom na optičkim kabelima, a dijelom na bakrenim i ovo nije optički internet u pravom smislu riječi.
 3. Fiber To The Node or Neighborhood – vezu predstavlja DSL linija koja koristi postojeće telefonske ili kabelske linije. Što ste dalje od čvora koji omogućuje optičku vezu unutar radijusa od 1,5 km, imat ćete sporiju vezu.

I ovo je interesantno:

 

Treba li mi optički internet?

Ovo pitanje vjerojatno će se većina vas zapitati.

Optički internet koristi novu tehnologiju i s njim ćete svakako bit u korak sa suvremenim zahtjevima.

Možda vam neće trebati brzine od 1.000 Mbps, no koristite li plan optičkog interneta od 100 Mbps, već ćete vidjeti znatnu razliku.

Veće brzine preuzimanja i učitavanja sadržaja uvijek će biti poželjne u kućanstvu s većim brojem članova, no prava preporuka za prelazak na optički internet može se uputiti svim privatnim i poslovnim korisnicima koji redovito imaju online aktivnosti kod kojih preuzimaju velike količine sadržaja, rade veliki broj videopoziva, streamaju sadržaj ili je osnova njihovog posla stabilna i brza internet veza.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.