Organizacija vremena tijekom rada na daljinu

organizacija rada od kuce

Bilo da se radi o poslu, online nastavi ili pak nekoj trećoj vrsti obaveza koje obavljate od kuće, da biste ih kvalitetno odrađivali potrebna je dobra organizacija.

Ponekad je najlakše sjediti u pidžami čitav dan, završiti najvažnije obaveze i nakon toga uživati.

Ono što mi često ne vidimo jest da je to zapravo jedan izgubljen, neproduktivan dan u kojem se ne krećemo ni najmanje, a zatim to postane rutina iz koje je zaista teško pobjeći.

U nastavku pročitajte sitnice koje će zatražiti izlazak iz zone komfora, ali na duže staze vam čine veliku uslugu.

 

 1. Ustanite se rano čak i kada ne idete nikamo

Po jutru se dan poznaje. Koliko god ovo zastarjelo zvučalo, to je jedna velika istina. Ustanite barem pola sata ili sat vremena ranije od početka posla ili škole.

Ranije buđenje naročito će vam koristiti ukoliko imate videokonferencije, jer ne želite da se na vama vidi umor i neispavanost, a još manje da to prenosite na svoje suradnike ili kolege.

Stvorite svoju rutinu, nešto vaše što vas najviše ispunjava i odgovara vam u tom dijelu dana.

Ustati ranije od svih, prošetati, istegnuti se, popiti omiljeni čaj ili kavu, doručkovati u miru ili bilo što drugo što vas čini sretnim zaista može utjecati na kvalitetu dana koji vas čeka.

Osim toga, zagarantirano ćete imati više energije i pozitive tijekom cijelog dana! Dakle – sitnice koje vama znače, mali rituali i briga o sebi kao početna točka uspješnog i dobrog dana.

Naravno, to podrazumijeva odlazak na spavanje na vrijeme, jer u suprotnom se rutina neće stvoriti i iz dana u dan ćete biti sve umorniji, a upravo je to kontraefekt.

Pokušajte, ništa vas ne košta.

Pratite raspoloženje i razinu energije nekoliko dana i vidjet ćete koliko dobrobiti ima ovaj način života, čak i ako niste jutarnja osoba. Za stvaranje navike potrebno je svega 20 dana, a iz dana u dan bit će vam sve lakše i bit ćete zahvalniji sami sebi na ranijem buđenju.

 

2. Sredite se makar i “za po doma”

Samopouzdanje dolazi najprije od izgleda. Ne dopustite sebi da u kućnom izdanju izgledate neuredno, s masnom kosom, u poderanoj odjeći i slično.

Potrudite se da vam svaki dan bude onakav kakav bi bio i da ste na radnom mjestu ili u školi.

Biste li išli pred kolege u takvom izdanju?

Naravno da ne biste. Ako imate videokonferenciju, vjerujem da vam ovo neće predstavljati velik problem. To je nešto što bi vas trebalo motivirati i dodatno pokrenuti na rad.

Nemojte zaboraviti da iako radite od kuće, i dalje radite. Sređivanje ne mora biti konkretno šminkanje, uređivanje frizure i slično, čar je u tome da ste zadovoljni sobom.

Obucite nešto lijepo, makar to bila i košulja u kojoj inače radite na radnom mjestu. Našpricajte se omiljenim mirisom. Operite kosu umjesto da to odgađate jer ste kod kuće i nitko vas ne vidi.

Brinite o sebi, nađite vrijeme za sebe i budite zadovoljni samima sobom, jer od toga sve kreće!

 

3. Učinite radni prostor mjestom na kojem rado boravite

uredan radni stol

Neka prostor u kojem svakodnevno boravite bude vaša oaza mira i omiljeno mjesto za opuštanje.

Činjenica je da nas čist i uredan prostor motivira za sve druge obaveze u životu, pa se potrudite da tako bude i s radnim stolom za kojim radite. Sklonite sve stvari koje vam bespotrebno odvlače pažnju, očistite sav nered i svu prašinu sa stola.

Ipak, neka na njemu budu stvari koje vas motiviraju i čine sretnima.

To može biti buket omiljenog cvijeća, poneki slatkiš, omiljena boca s vodom i sl. Neka stolica bude udobna, ali opet dovoljno čvrsta da vas drži budnima i fokusiranima.

 

4. Organizirajte obroke na vrijeme

Sve ono što biste radili da uistinu idete na vaše radno mjesto, kao što je već ranije navedeno, radite i doma. Ako dosad i niste planirali obroke, pravo je vrijeme da započnete sada kada imate više vremena.

Na taj način ćete uštedjeti vrijeme tijekom dana, a imat ćete kompletan obrok kad god vam to bude potrebno. Pripremite planer ili sami dizajnirajte komad papira i krenite s planiranjem.

Obavite kupnju namirnica i započnite ovu malu, zanimljivu avanturu.

Hranu pohranite u posudice s poklopcem te odložite u hladnjak kako bi obroci bez problema izdržali nekoliko dana dok ih ne iskoristite za jelo.

Sve što možete pripremite unaprijed, kao npr. kuhana jaja, oprano povrće, kuhane žitarice i slično.

 

5. Pametno iskorištavajte pauze – produktivnost

Za vrijeme pauza nemojte stalno gledati u mobitel ili računalo, jer i bez toga previše vremena provodite na Internetu ili općenito pred ekranima.

Prošećite, istegnite se ili učinite nešto drugo korisno za sebe i svoje zdravlje.

Budite produktivni, svima je to trenutno najteže, ali ne dajte se. Najgore što za sebe možemo učiniti u ovim teškim vremenima je misliti negativno i dovesti sebe u depresiju, a iz toga ćemo teže naći izlaz.

Dok imamo utjecaj na kvalitetu svog dana i misli, iskoristimo ga.

 

6. Isplanirajte svoje vrijeme

planiranje vremena

Ključ svega je, kao i uvijek, kvalitetna organizacija. Kako biste spriječili gubitak vremena, nabavite ili dizajnirajte svoj planer i jednostavno započnite.

Zapišite svoje dnevne ili tjedne ciljeve, planirane obroke, ostale obaveze osim posla ili škole i na taj način napravite raspored koji vam odgovara.

Ne dopustite si da nakon glavnih obveza u danu, ostatak dana budete lijeni.

Krećite se, makar to bilo i 10 minuta. Šetajte, boravite na svježem zraku jer to nam trenutno treba više nego ikada. Posjetite prijatelje ili roditelje. Počistite ono što uvijek ostavljate za sljedeći dan.

Imajte plan kojeg ćete se barem okvirno držati i ne dopustite da vam dan ode u nepovrat, a da se vi niste pomaknuli s mjesta. Naravno da ponekad treba dati sebi oduška, ali nemojte da se to događa više od jedanput tjedno.

 

Ostanite produktivni, čak i kada se to od vas ne traži. Brinite o sebi i posvetite si barem dio svoga vremena, poslije ćete si biti zahvalni!