Pileća juha – Bistra, domaća i zdrava! (jednostavan recept)

domaća pileća juha

Došlo je vrijeme za majku kraljicu svih juha… Ovo je najpopularnija juha u Hrvatskoj, a i šire! Poznata kao narodni lijek za sve bolesti.

Juha od piletine je najčešći odabir po pitanju toplih predjela. Bilo da se radi o nekoj proslavi, vjenčanju, krštenju, rođendanima i mnogim drugim prigodama, ova pileća juha je neizostavni dio mnogih menija.

Zašto je to tako?

Zato što je jednostavna za izradu, zato što je vrlo ukusna i zato što može biti dio svih režima prehrane i prehrambenih planova.

I to nije sve. Jeste li znali da prema jednom istraživanju iz 2000. godine, pileća juha može sadržavati niz nutrijenata s korisnim djelovanjem, a to je između ostaloga i protuupalni mehanizam koji može utjecati na ublažavanje simptoma infekcije dišnih puteva (1).

Piletina je bogata aminokiselinom cistein koja može pomoći u otpuštanju sekreta, a dodatno se to može pojačati začinima poput papra ili češnjaka koji su često dio juha od piletine (2).

I ne bi imalo smisla dalje uopće nabrajati koje su sve prednosti ove juhe, najbolje da proučite recept, skupite sastojke i pripremite vašu domaću juhu.

 

Jednostavan recept za bistru domaću pileću juhu

Ovaj recept nam je toliko dobar da ne možemo zamisliti ni jedan tjedan u godini, a da nismo barem jednom radili ovu ukusnu i zdravu juhu.

Sastojci mogu biti dovoljni za 4-6 obroka. Ukupno vrijeme pripreme je maksimalno do 2 sata (120 minuta).

Provjerite u nastavku koje sastojke trebate pripremiti i na koji način.


Za pileću juhu potrebni su ovi sastojci:

 • pileće meso (najbolje su pileća krilca, nogice ili batak, i malo bijelog mesa)
 • od 4 do 6 komada mrkve (ovisno o veličini i želji)
 • domaći rezanci (ovisno o količini vode i želji)
 • dva korijena peršina s lišćem
 • jedan celer s lišćem
 • jedna glavica luka
 • jedan manji krumpir
 • jedan manji režanj češnjaka
 • sol, papar i vegeta prema ukusu

 

Procedura za izradu bistre domaće juhe od piletine:

 1. Sastojke trebate uvijek dobro oprati i posušiti. Povrće ogulite, očistite i narežite.
 2. Uzmite čistu posudu primjerne veličine. Stavite prethodno narezano povrće u posudu. Zatim u posudu dodajte i meso koje ste odabrali.
 3. U posudu ulijte svježu vodu tako da prekrije sve sastojke, odnosno prema želji ovisno otprilike koja vam je željena količina juhe. Dodajte malo soli.
 4. Kada zakipi obavezno snizite jačinu vatre  kako bi se sastojci dalje kroz polagano kuhali.
 5. Juha treba kuhati od jedan i pol sat pa do dva sata, naravno prema potrebi ovisno o vrsti i količini mesa. Nemojte prekuhati povrće kako se ne bi počelo raspadati.
 6. Sada začinite juhu sa soli, paprom i vegetom prema ukusu.
 7. Pred sam kraj dodajte domaće rezance. Dodajte šaku po šaku kako ne bi bilo premalo, a ni pregusto. Ovdje je jako bitno da se radi o domaćim rezancima koji su spravljeni od domaćih jaja. Oni će biti žućkasti i dati poseban okus i osjećaj kod konzumacije. Jednostavno se osjeti drastična razlika kada imate domaće rezance, žličnjake (noklice) ili neku domaću tjesteninu.
 8. Rezance je dovoljno staviti jako kratko pred kraj kuhanja u juhu ili staviti i samo pokriti poklopcem. Bitno da se ne prekuhaju. Na kraju dodajte još malo sitno nasjeckanog lišća peršina.
 9. I juha je spremna za posluživanje.

Dodatni savjeti:

Najveća tajna ove juhe su domaći rezanci koji moraju imati onu specifičnu žućkastu boju. Oni su srce ove domaće juhe, i jednostavno daju taj poseban okus koji se ne može postrići kupovnim rezancima ili tjesteninom.

Isto tako je dobro da imate što više povrća iz domaćeg provjerenog uzgoja. Neovisno koje komade piletine s kostima odaberete uvijek dodajte malo bijelog mesa. Piletinu i povrće kuhajte na laganoj vatri. Ako se kuha prebrzi ili ako se prekuha ona će juha biti pregusta s komadićima raspadnutog povrća. Povrće nemojte rezati presitno.

Ako je juha radi mesa premasna ili vam ne odgovara onda možete dio masti s vrha uvijek ukloniti.


Jednostavna, ukusna i zdrava

I za kraj možemo samo preporučiti da ova juha bude što češće dio vaših obroka. Ona je najčešće toplo predjelo nedjeljnih i blagdanskih ručkova. Ali to ne znači da ne može biti i kroz tjedan.

Dobra je stvar što je pogodna za konzumaciju tijekom cijele godine, u tople i hladne mjesece.

Također, može biti dio svake prehrane s obzirom da je lagana, krepka, dobro sjeda na želudac, a istraživanja kažu da može olakšati tegobe kada smo prehlađeni.

U hladnjaku ju možete čuvati nekoliko dana. Ako radite veće količine, onda juhu procijedite i kada se ohladi stavite u hladnjak. Možete naravno zamrznuti i držati u zamrzivaču do 6 mjeseci. To je dobra ideja kada trebate brzo napraviti juhu.

Ova juha je kraljica svih juha i to opravdava svojim okusom, jednostavnošću i blagodatima za naš organizam. Želite još ideja, onda probajte i našu bistru juhu od dagnji.

Do idućeg recepta dobar tek!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.