Slikanje za osobnu iskaznicu (pravila, cijena i sve što trebate znati)

slikanje za osobnu

Mnogima je pomisao na slikanje za osobnu iskaznicu sama po sebi užasna jer nikada ne ispadne onako kako bismo mi to željeli.

Iako kod kuće već izvježbamo kako ćemo se namjestiti na slikanju, to nikada zaista ne bude tako.

Namjestimo se, fotograf nas uslika nekoliko puta i sve bude gotovo u nekoliko sekundi, ali rijetko tko bude zadovoljan krajnjim rezultatom.

Bilo kako bilo, to je nešto što svi moramo proći, pa je dobro znati osnovna pravila za slikanje za osobnu iskaznicu.

 

Na koja pravila kod slikanja trebamo paziti

Sve ove upute prezentirane su na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a), stoga je njihova točnost neupitna (1).

Svakako ih dobro proučite kako biste izbjegli mogućnost odbijanja fotografija i ponovnih snimanja.

 

Kvaliteta fotografije

Prije svega, važno je napomenuti da fotografija za osobnu iskaznicu mora biti snimljena od strane za to stručnih osoba, odnosno fotografa, kako bi se postigla kvaliteta fotografije i drugi zahtjevi.

Fotografija visoke kvalitete osnova je za proizvodnju svih elektroničkih isprava, u ovom slučaju osobne iskaznice.

Samim time fotografija ne smije biti izrađena na raznim aparatima za samofotografiranje (automatima), niti smije biti retuširana.

Fotografija bi trebala biti izrađena na visokokvalitetnome, sjajnom i glatkom papiru bez površinske strukture s visokom kvalitetom tiska.

Na njoj ne smije biti ogrebotina, mrlja ili otisaka žigova ili tragova presavijanja.

Boje moraju biti prirodne te je poželjno izbjegavati ,,crvene oči“.

 

Format

Fotografija mora biti 35 mm široka te 45 mm visoka.

Glava (od vrha brade do tjemena/razdjeljka) treba zauzimati oko dvije trećine slike, ali ne smije biti viša od 36 mm.

Obavezno treba biti centrirana na fotografiji te ni na koji način ne smije biti izmijenjena (zrcalno obrnuto, promjene proporcija, npr. kako bi glava izgledala uža i sl.). Kosa smije viriti izvan slike.

Razmak očiju treba iznositi minimalno 8 mm, dok je optimalno 10 mm.

 

Pozadina

Ukoliko idete na fotografiranje kod stučne osobe (a trebali biste), vjerojatno nećete morati brinuti za pozadinu.

Ipak, dobro je znati da ona mora biti bez ikakvih uzoraka, jednobojno svijetle boje (idealna bi bila svijetlosiva ili bijela) te s dovoljnim kontrastom prema licu i kosi.

Nikakve sjene ne bi trebale biti vidljive.

Fotografija treba prikazivati isključivo fotografiranu osobu bez ikakvih predmeta ili drugih osoba u pozadini.

 

Općenite upute

Važno je napomenuti da fotografija ne smije biti starija od šest mjeseci.

Lice mora biti oštro oslikano, puno kontrasta i jasno u svim područjima. Isto tako, mora biti jednako osvijetljeno, tako da su svi detalji dobro raspoznatljivi.

Potrebno je izbjegavati refleksiju ili sjene na licu.

Također, osoba mora imati neutralan izraz lica te zatvorena usta. Dakle, nije dopuštena klasična poza za profil (poluprofil), odnosno da imamo okrenuta ramena od kamere.

Potrebno je gledati izravno u kameru, tako da su oči jasno otvorene i vidljive. Oči, usta i nos ni na koji način ne smiju biti pokriveni (npr. kosom, pokrivalima za glavu – šešir, kapa, marama).

Nisu dopuštene refleksije na staklima naočala, tonirana stakla ili sunčane naočale.

 

Iznimke

Naravno, kao i u svemu ostalome, i u slikanju za osobnu postoje iznimke. Fotografiranje s dioptrijskim naočalama je dopušteno, odnosno obavezno ukoliko ih svakodnevno nosite. U slučaju dioptrijskih naočala, rub stakala ili okvir ne smiju prekrivati oči.

Što se tiče pokrivala za glavu, iznimke su dopuštene iz religioznih i medicinskih razloga.

Moguće je priložiti fotografiju na kojoj osoba nosi pokrivalo za glavu, no tada lice mora biti prepoznatljivo od donjeg ruba brade do čela. Pritom ne smiju nastajati nikakve sjene na licu.

 

Djeca

Kod fotografiranja djece pravila su gotovo ista kao i kod odraslih. Važno je da djeca na fotografiji budu sama, odnosno ne smije se vidjeti da ih netko na slici drži (pa čak niti dio ruke odrasle osobe ne smije biti vidljiv).

Lice im mora biti u potpunosti vidljivo s otvorenim očima, a pozadina svijetla.

 

Što još valja znati

I na kraju, siguran razlog zbog kojeg ne ispadnete onako kako biste željeli na fotografiji je asimetrija lica.

Svatko od nas je ima – netko više, netko manje, ali je prisutna kod velike većine ljudi. To je prirodna stvar i teško promjenjiva s obzirom da na fotografiji za osobnu morate imati centriranu glavu te gledati ravno, dok poluprofil nije dopušten.

Upravo zbog toga asimetrija dolazi do izražaja i nemoguće je ispasti jednako dobro kao na fotografiji uslikanoj prednjom kamerom.

Isto tako, s obzirom da je zabranjeno zrcaliti fotografiju, teško da ćemo dobiti onakvu sliku na kakvu smo navikli prilikom slikanja na pametnim telefonima.

No to nije razlog za brigu – uvijek imamo novu šansu za ispasti dobro na nekom idućem slikanju.

 

Kolika je cijena slikanja za osobnu

Cijene su manje-više podjednake, naravno one ovise o broju fotografija koje želite. Isto tako ovise i o području Hrvatske u kojem se želite slikati.

No, svakako je preporuka da prvo potražite akcijske popuste ili specijalne ponude jer na takvim akcijama možete uštedjeti.

Tako su u trenutku pisanja članka cijene fotografiranja i izrade fotografija za osobnu iskaznicu bile od 50 KN do 60 KN. Međutim na akciji smo uspjeli pronaći cijenu fotografiranja za 25 KN gdje se dobije izrađenih šest fotografija.