Početna Prehrana Šljiva – kalorije i analiza nutritivnih vrijednosti
Prehrana

Šljiva – kalorije i analiza nutritivnih vrijednosti

Podijeli
kalorije u šljivama
Podijeli

Šljive su popularno voće kod nas poznato po tom što najčešće završavaju u džemovima, rakiji ili knedlama. No, valja znati kako su šljive izuzetno hranjive i uz to nude određene zdravstvene koristi.

Sadrže različite vitamine, minerale, vlakna i antioksidante koji mogu pomoći u smanjivanju rizika od nekoliko kroničnih bolesti.

Šljive se mogu konzumirati svježe i suhe te su prilično zdrav i slastan dodatak vašem prehrambenom planu.

U nastavku članka analizirat ćemo nutritivne vrijednosti šljive, provjeriti točan sastav i broj kalorija u jednoj šljivi te u 100 grama plodova šljive.

 

Koliko kalorija ima šljiva?

Šljive su relativno nisko kalorične i sadrže dobru količinu važnih vitamina i minerala.

Jedna prosječna šljiva od 66 grama od sadrži sljedeće (1):

Ukupno kalorije: 30,4

  • Ugljikohidrati: 7,5 grama
  • Vlakna: 0,9 grama
  • Šećeri: 6,5 grama
  • Masti: 0,2 grama
  • Proteini: 0,5 grama

Vitamini

  • Vitamin A: 5% preporučenog dnevnog unosa
  • Vitamin C: 10% preporučenog dnevnog unosa
  • Vitamin K: 5% preporučenog dnevnog unosa

Minerali

  • Kalij: 3% preporučenog dnevnog unosa
  • Bakar: 2% preporučenog dnevnog unosa
  • Mangan: 2% preporučenog dnevnog unosa

Dakle, jedna prosječna šljiva sadrži 30.4 kalorija, od toga je 7,5 grama ugljikohidrata i 6,5 grama šećera te gotovo 1 gram vlakana.

To bi značilo kako 100 grama šljive ima 46 kalorija. Za usporedbu, prosječna breskva ima 58 kalorija, a 100 grama rajčice 18 kalorija.

Šljive su namirnica s malo masnoće i to s manje od 0,2 grama masti po jednoj šljivi.

Iako jedna prosječna šljiva ne predstavlja značajan unos vitamina i minerala konzumacijom dobit ćete 6,3 mg vrlo korisnog vitamina C ili otprilike 10% dnevnog preporučenog unosa.

Isto tako, šljive imaju i manje količine vitamina K, Vitamina A, kalija, bakra i mangana.

 

Zašto su šljive dobre za zdravlje?

Šljiva se može pohvaliti s relativno malim brojem kalorija, ali i drugim nutrijentima koji doprinose boljem zdravlju.

Vitamin C, koji se nalazi u šljivi, vrlo je koristan i može pružiti određene zdravstvene pogodnosti.

Naime, istraživanja su pokazala kao je Vitamin C važan za obnavljanje stanica, daje podršku našem imunološkom sustavu te može pridonijeti usporavanju procesa starenja. (2)

Šljive također sadrže fitonutrijente, i to naročito fenole, koji su snažni biljni antioksidansi te imaju antioksidativno djelovanje.(3)

Uz navedeno, sadrže i topljiva vlakna, za koje su istraživanja pokazala kako pomažu u smanjenju lošeg kolesterola.(4)

Povrh svega postoje i zaključci tri studije koji su ustvrdili kako je konzumacija cjelovitih plodova u velikoj mjeri povezana s manjim rizikom obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Šljive su bile uključene u ta istraživanja kao voće s niskim glikemijskim indeksom.

U istraživanju je navedeno kako je zamjena voćnog soka konzumacijom cijelih plodova šljiva povezana s manjim rizikom za dijabetes tipa 2. (5)

 

Zašto treba biti oprezan sa šljivama?

Sa šljivama treba biti i oprezan s obzirom na to da mogu uzrokovati određene probavne smetnje.

To može uključivati plinove, napuhnutost i proljev, a to može biti dodano naglašeno kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva. (6)

Osobne koje imaju alergiju na pelud breze mogu imati reakciju i na sirovu šljivu zbog proteina u plodu koji je sličan peludi breze, stoga i u tom smislu valja biti oprezan. (7)

 

Koliko dugo šljive traju?

Plod svježe i zrele šljive može se čuvati u hladnjaku od dva do četiri dana.

Mogu se slobodno i zamrznuti cijele ili narezane.

Ne preporuča se zamrzavanje dulje od 6 mjeseci, iako je moguće držati ih zamrznutima i do 12 mjeseci.

 

Zaključak – prosječna šljiva ima 30,4 kalorije

Šljive nisu voće s visokim brojem kalorija.

Prosječna šljiva ima otprilike 30 kalorija, a 100 grama šljiva ima 46 kalorija. To bi značilo kako ih možemo bezbrižno uključiti u plan prehrane.

Mogu se jesti same, ali i peći na roštilju, pirjati te koristiti u pravljenju raznih deserata… Šljive se često koriste za izradu džemova ili umaka.

Stoga razmislite na koji način i vi možete malo začiniti dnevnu rutinu prehrambenih navika s pokojom šljivom!

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Koliko kalorija ima losos?

Losos je jedno od najpoznatijih riba, posebno po svom specifičnom okusu, nježnoj...

Koliko kalorija imaju mlinci?

Kada razmišljam o tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, onda mi na pamet često padnu...

Kraljica ribe: evo zašto srdela zasluženo nosi tu titulu

Srdela se često naziva “kraljicom ribe” zbog niza razloga koji uključuju njenu...

Znamo zašto se kruh mrvi i kako to spriječiti

Kruh je jedan od najosnovnijih i najomiljenijih prehrambenih proizvoda u svijetu, a...

Evo zašto se kvari kiseli kupus

Kiseli kupus može se pokvariti zbog neadekvatne higijene, pogrešne temperature, izlaganja zraku,...

Jednostavni vodič: što kuhati za puno ljudi?

U susret organizaciji većih okupljanja, bilo da se radi o obiteljskim proslavama,...

Slatko vrhnje i vrhnje za šlag: je li isto i znate li koja je razlika?

Kada je Auguste Escoffier, otac moderne francuske kuhinje, rekao: “Dobar kuhar je...

Koji dio teletine je najbolji za pečenje? Evo što savjetuju iskusne domaćice

Ako ste početnik u kuhinji, priprema teletine će vam se vjerojatno činiti...