Šljive su popularno voće kod nas poznato po tom što najčešće završavaju u džemovima, rakiji ili knedlama. No, valja znati kako su šljive izuzetno hranjive i uz to nude određene zdravstvene koristi.
Sadrže različite vitamine, minerale, vlakna i antioksidante koji mogu pomoći u smanjivanju rizika od nekoliko kroničnih bolesti.
Šljive se mogu konzumirati svježe i suhe te su prilično zdrav i slastan dodatak vašem prehrambenom planu.
U nastavku članka analizirat ćemo nutritivne vrijednosti šljive, provjeriti točan sastav i broj kalorija u jednoj šljivi te u 100 grama plodova šljive.
Koliko kalorija ima šljiva?
Šljive su relativno nisko kalorične i sadrže dobru količinu važnih vitamina i minerala.
Jedna prosječna šljiva od 66 grama od sadrži sljedeće (1):
Ukupno kalorije: 30,4
- Ugljikohidrati: 7,5 grama
- Vlakna: 0,9 grama
- Šećeri: 6,5 grama
- Masti: 0,2 grama
- Proteini: 0,5 grama
Vitamini
- Vitamin A: 5% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin C: 10% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin K: 5% preporučenog dnevnog unosa
Minerali
- Kalij: 3% preporučenog dnevnog unosa
- Bakar: 2% preporučenog dnevnog unosa
- Mangan: 2% preporučenog dnevnog unosa
Dakle, jedna prosječna šljiva sadrži 30.4 kalorija, od toga je 7,5 grama ugljikohidrata i 6,5 grama šećera te gotovo 1 gram vlakana.
To bi značilo kako 100 grama šljive ima 46 kalorija. Za usporedbu, prosječna breskva ima 58 kalorija, a 100 grama rajčice 18 kalorija.
Šljive su namirnica s malo masnoće i to s manje od 0,2 grama masti po jednoj šljivi.
Iako jedna prosječna šljiva ne predstavlja značajan unos vitamina i minerala konzumacijom dobit ćete 6,3 mg vrlo korisnog vitamina C ili otprilike 10% dnevnog preporučenog unosa.
Isto tako, šljive imaju i manje količine vitamina K, Vitamina A, kalija, bakra i mangana.
Zašto su šljive dobre za zdravlje?
Šljiva se može pohvaliti s relativno malim brojem kalorija, ali i drugim nutrijentima koji doprinose boljem zdravlju.
Vitamin C, koji se nalazi u šljivi, vrlo je koristan i može pružiti određene zdravstvene pogodnosti.
Naime, istraživanja su pokazala kao je Vitamin C važan za obnavljanje stanica, daje podršku našem imunološkom sustavu te može pridonijeti usporavanju procesa starenja. (2)
Šljive također sadrže fitonutrijente, i to naročito fenole, koji su snažni biljni antioksidansi te imaju antioksidativno djelovanje.(3)
Uz navedeno, sadrže i topljiva vlakna, za koje su istraživanja pokazala kako pomažu u smanjenju lošeg kolesterola.(4)
Povrh svega postoje i zaključci tri studije koji su ustvrdili kako je konzumacija cjelovitih plodova u velikoj mjeri povezana s manjim rizikom obolijevanja od dijabetesa tipa 2.
Šljive su bile uključene u ta istraživanja kao voće s niskim glikemijskim indeksom.
U istraživanju je navedeno kako je zamjena voćnog soka konzumacijom cijelih plodova šljiva povezana s manjim rizikom za dijabetes tipa 2. (5)
Zašto treba biti oprezan sa šljivama?
Sa šljivama treba biti i oprezan s obzirom na to da mogu uzrokovati određene probavne smetnje.
To može uključivati plinove, napuhnutost i proljev, a to može biti dodano naglašeno kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva. (6)
Osobne koje imaju alergiju na pelud breze mogu imati reakciju i na sirovu šljivu zbog proteina u plodu koji je sličan peludi breze, stoga i u tom smislu valja biti oprezan. (7)
Koliko dugo šljive traju?
Plod svježe i zrele šljive može se čuvati u hladnjaku od dva do četiri dana.
Mogu se slobodno i zamrznuti cijele ili narezane.
Ne preporuča se zamrzavanje dulje od 6 mjeseci, iako je moguće držati ih zamrznutima i do 12 mjeseci.
Zaključak – prosječna šljiva ima 30,4 kalorije
Šljive nisu voće s visokim brojem kalorija.
Prosječna šljiva ima otprilike 30 kalorija, a 100 grama šljiva ima 46 kalorija. To bi značilo kako ih možemo bezbrižno uključiti u plan prehrane.
Mogu se jesti same, ali i peći na roštilju, pirjati te koristiti u pravljenju raznih deserata… Šljive se često koriste za izradu džemova ili umaka.
Stoga razmislite na koji način i vi možete malo začiniti dnevnu rutinu prehrambenih navika s pokojom šljivom!
Ostavi komentar