Kraljica ribe: evo zašto srdela zasluženo nosi tu titulu

Srdele u konzervi

Na našim jelovnicima uglavnom se viđa rijetko, no zapravo je iznimno zdrava i cijenjena mala riba koju bi svatko trebao jesti minimalno dva puta tjedno.

Pogađate – radi se o srdeli, vrsti plave ribe koja je u Hrvatskoj poznata i kao srđela, šardela, pa čak i štijavica ili žir.

Znate li zašto se upravo srdela naziva kraljicom ribe?


 • Hranjiva vrijednost: srdela je izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama, proteinima i raznim vitaminima i mineralima. Ove nutrijente čine je izvrsnom za zdravlje srca, kostiju i općenito za cijeli organizam.
 • Dostupnost: srdela je široko rasprostranjena te se smatra relativno održivim izvorom hrane. Njena dostupnost čini je pristupačnom opcijom za mnoge ljude.
 • Kulinarstvo: koristi se u brojnim kulinarskim receptima i tradicijama. Može se pripremati na različite načine.
 • Ekonomija: predstavlja značajan dio ribolova i riboprerađivačke industrije, što joj daje važnost ne samo u kulturnom, već i u ekonomskom smislu.
 • Simbol i identitet: s obzirom na svoju ulogu u kulinarstvu i ekonomiji, srdela je postala neka vrsta simbola, predstavljajući element lokalnog identiteta i ponosa.

Karakteristike i stanište

Srdela je mala, vitka riba s velikim i tankim ljuskama koje se lako skidaju te s uskim i sitnim perajama. Gornja polovica njena tijela je maslinasto-zelene boje, a donja polovica je srebrnkasta.

Spada u sitne ribe i može biti maksimalne dužine od cca 20-25 cm i težine od cca 60-80 grama.

Pelagijska je riba, dakle stalno je u pokretu, što znači da nema stalnog boravišta, niti dubine u kojoj živi.

Najveća koncentracija srdele u Jadranu je oko zapadne obale Istre, u lošinjskom arhipelagu, istočno od otoka Olib, na vanjskoj strani Dugog otoka, oko Paklinskih otoka, Visa i Palagruže, južnog kraja obale Pelješca te otoka Mljet i Lastovo.

Najčešće se lovi mrežama plivaricama, a zauzima oko 60% cjelokupnog izlova ribe na Jadranu. Dakle, srdele u našem moru ima sasvim dovoljno i dostupna je tijekom cijele godine.

Hrani se samo planktonima, a za kratkog životnog vijeka ne stigne upiti kemikalije kojih ima u moru, stoga je definitivno bolji izbor od drugih vrsta riba.

Bogat nutritivni sastav

Srdela spada u plavu ribu te je jedna od najhranjivijih malih plavih riba.

Bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6, što je jedan od razloga zašto je jako zdrava.

Omega-3 masne kiseline su višestruko nezasićene masne kiseline koje se ne mogu sintetizirati u organizmu, a jako su mu potrebne za održavanje zdravlja jer:

 • spuštaju razinu ukupnih masnoća u krvi reducirajući “sirovinsku” osnovu za stvaranje masnih plakova u krvnim žilicama;
 • spuštaju razinu kolesterola u krvi, osobito LDL frakcije;
 • kao izrazito bioaktivne tvari, produžuju vrijeme grušanja krvi;
 • imaju pozitivnog utjecaja na upalne promjene (kod artritisa i drugih reumatskih bolesti) i staničnu obranu tkiva te zarastanje rana;
 • imaju izrazito profilaktično djelovanje kod raznih degenerativnih bolesti i karcinoma;
 • pozitivno djeluju na neke oblike depresije;
 • važna su nutritivna komponenta za rast i razvoj djece (razvitak moždanih struktura i retine).

Isto tako sadrži iznimnu kombinaciju kalcija i vitamina D koji su bitni za jake zube i kosti, za rast i razvoj djece, za žene u klimakteriju i održavanje skeleta kod osoba starije dobi.

Još jedan plus je taj što je meso srdele izrazito ukusno, bogato proteinima, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima i uz sve to lako probavljivo.

Bogate su i B-kompleksom, koji je neophodan za normalno funkcioniranje živčanog sustava. Nedostatak B-vitamina rezultira umorom, depresijom i slabljenjem imunološkog sustava.

Ova je riba vrlo tražena jer je među najpovoljnijim ribama koje se mogu nabaviti svježe, no i dalje se iz nekog razloga konzumira premalo.

U 100 grama svježe srdele nalazi se otprilike:

 • 95-120 kcal
 • 0 grama ugljikohidrata
 • 18-20 grama proteina
 • 3-4 grama masti

Lako je zaključiti kako su srdele odličan izbor jer su niskokalorične, visokoproteinske i s vrlo malo masti.

Ugljikohidrata nemaju uopće, ali uz prilog mogu biti vrlo zasitne.

Srdela i sardina – ima li razlike?

Već smo spomenuli da srdela ima mnogo naziva, no jeste li znali da srdelu često zovu i sardinom? Provjerimo ima li razlike.

Sardine su ribice koje jedemo iz konzervi s uljem, dok je srdela svježa, sirova riba.

Naravno da je najzdravije jesti sirovu srdelu, no ona se kao takva jako brzo kvari, stoga je konzerviranje ipak najbolje rješenje za veću količinu ribe.

Srdela konzerviranjem neće puno izgubiti na nutritivnoj vrijednosti, ali će na okusu svakako dobiti.

Kakva je onda nutritivna vrijednost sardine?

Najbolji mogući način da se srdela sačuva, uz zamrzavanje, je konzerviranje u ulju. Tako sardine na 100 grama imaju otprilike:

 • 219-364 kcal
 • 18 grama proteina
 • 18-32 grama masti
 • 0 grama ugljikohidrata
sardine u konzervi

Iz nutritivnog sastava sardina vidimo kako je energetska vrijednost nešto veća od običnih srdela, no količina proteina i ugljikohidrata ostaje ista.

Količina masti se, naravno, povećala zbog ulja u kojem su srdele konzervirane, ali to nije nužno loše.

Naravno da bi bolji izbor bio svježa riba pečena u pećnici uz salatu i sl., ali sardine su definitivno najbolji fast food koji ćete moći izabrati.

I ovo je korisno:

Za što su još dobre srdele?

Ne kaže se bez razloga „good food – good mood“. Zdrava hrana s bogatim nutritivnim sastavom kao što je srdela zaslužna je, između ostalog, i za dobro raspoloženje.

Ovo je iznimno važno za život bez stresa.

Vjerujemo da ste primijetili razliku u osjećaju kada pojedete neki fast food i kada unesete zdrav, cjelovit obrok, jer je razlika zaista velika.

Srdele su također sjajan izbor za sve one koji “paze na liniju“.

Kao što je već navedeno, srdele sadrže puno proteina i zdravih masti, pa zato daju osjećaj sitosti i pomažu obuzdati želju za nezdravim namirnicama.

Uz ribu uvijek unesite nešto povrća i izvora ugljikohidrata kako biste duže bili siti.

Srdela je zaista više od obične ribe – ona je simbol kulinarske raznolikosti, prehrambene izvrsnosti i kulturnoga nasljeđa.

Njezina popularnost i nadimak „kraljica ribe“ proizlaze iz niza razloga, uključujući njezinu bogatu nutritivnu vrijednost, pristupačnost i gastronomsku svestranost.

Ako do sada niste, što prije uvrstite srdele u svoju prehranu i ubrzo ćete se uvjeriti da konzumacija ove bogate plave ribe donosi brojne prednosti.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.