Ulje origana: je li dobro ili loše za zdravlje?

ulje origana

Tvrtke za proizvodnju eteričnih ulja tvrde kako se ulje origana koristi već stoljećima zbog svojih dobrih svojstava za čišćenje i jačanja imuniteta.

Pored toga razni web portali sugeriraju kako konzumacija ulja od origana može biti dobra za srce i organizam svojim protuupalnim djelovanje, regulacijom šećera u krvi, balansiranjem hormona, jačanjem imuniteta i poboljšanjem probave.

Iako postoje određeni takvi izvori koji ističu dobrobiti za zdravlje, zapravo je dosta malo znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila sva ta dobra svojstva ulja origana.

Zapravo, WebMD ističe kako trenutačno nema kliničkih studija na ljudima koje bi ustanovile neke od navedenih tvrdnji. (1)

Ne samo to, nego prema nekim tvrdnjama prevelike količine tog ulja mogu imati i negativne učinke.

Stoga možemo samo konstatirati da prema iskustvima određenih osoba ulje origana može biti dobro za zdravlje, ali da isto tako treba više istraživanja koja bi to uistinu i potvrdila, iako je bilo određenih manjih studija koja su pokazala da je dobar izvor antioksidansa te da ima antibakterijska svojstva.

Ulje origana može se pronaći u mnoštvu trgovina u obliku tinkture ili kapsula, a također se može i kupiti u obliku koncentriranog eteričnog (esencijalnog ulja) za vanjsku upotrebu i aromaterapiju. Naravno, dostupan je i svjež ili često sušen i smrvljen kao začin za mnogima omiljenu pizzu ili druge namirnice.

U svakom slučaju potrebno je više istraživanja kako bi se donijeli određeni konkretniji zaključci.

 

Antibakterijska svojstva

U određenim istraživanjima pokazalo se da određena eterična ulja imaju antibakterijsko djelovanje.

Za primjer imamo pregled istraživanja objavljen tijekom 2004. koji je detaljno analizirao istraživanja koja su proučavale antibakterijsko ponašanje eteričnog ulja i to kod čestih bolesti koje se prenose hranom. (2)

Zaključeno je kako na staničnoj razini, eterična ulja mogu pomoći u borbi protiv bakterija mogu ući u stanične membrane i u mitohondrije stanica kako bi se borile protiv bakterija.

Dakle, prema pregledu istraživanja očito je eterična ulja mogu pomoći u smanjenju razine bakterija, ali vjerojatno samo koristeći veće količine.

Svakako je nužno više istraživanja jer iako mogu pomoći te  potrebno je više istraživanja. Iako eterična ulja mogu pomoći u uništavanju bakterija u studijama stanica, to ne znači nužno da će njihovo djelovanje sigurno zaštititi tijelo od bolesti koje se prenose hranom. (3)

Pored toga postoji zabrinutost da bi veće količine ulja origana mogle imati loš utjecaj na dobre crijevne bakterije.

Naime, jedan članak iz 1991. zaključio je kako ulje origana smanjuje razinu probiotika u crijevima pa bi prevelike količine mogle štetiti dobrim crijevnim bakterijama. (3)

 

Izvor antioksidansa

Kao što su voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice dobar izvor antioksidansa tako je i određeno bilje.

Naime, istraživanje objavljeno 1997. g. analiziralo je antibakterijsko, antifungalno i antioksidativno djelovanje raznih ulja, te zaključilo kako ulje origana ima najjaču antioksidativnu aktivnost od svih. (4)

Prema Healthline-u budući kako je ekstrakt ulja origana vrlo koncentriran, dovoljne su manje količine za isti antioksidativan učinak kao kod svježeg origana. (5)

Međutim, valja znati kako to nije zamjena za kvalitetnu prehranu bogatu različitim izvorima antioksidansa kao npr. voća i povrća.

 

Zdrava probava

Ulje origana redovno se spominje u kontekstu pomoći za probavne tegobe kao npr. zatvor, proljev i nadutost.

Ti problemi mogu ponekad biti prouzročeni crijevnim parazitima, a jedno neštpostarije istraživanje je pokazalo da nakon uzimanja 600 mg ulja origana tijekom 6 tjedana uočili smanjenje u broju parazita kod svih sudionika te izlječenje kod 77% njih. (6)

Iako nema drugih istraživanja koja bi dokazala da bi ulje origana moglo pomoći u problemima s probavom, postoje mnogi korisnici koji tvrde da im ulje pomaže.

Definitivno je nužna veća količina istraživanja kako bi se ustvrdile točne informacije.

 

Primjena na koži

Dakle, origanovo ulje može se koristiti i nanošenjem na kožu, a ne isključivo konzumacijom. Postoje indicije i svjedočanstva korisnika kako im ulje pomaže u borbi s aknama, s problemima atletskog stopala te infekcija na koži.

Nažalost, točne prednosti ili mogući rizici korištenja ulja origana na kožu nisu posve jasno ustanovljeni. No, postoji mogućnost da će koža reagirati ili biti osjetljiva kada se ulje nanese.

Isto tako ne preporučuje se stavljati ulje na osjetljiva područja, oči, uši, nos i sl. (3)

 

Snižava kolesterol?

U jednom kliničkom istraživanju objavljenom tijekom 2008. g. sudjelovalo je 48 osoba koje su imale lagano povišene razine kolesterola. (7)

Dobili su posebne preporuke i savjete vezane uz potrebnu dijetu, a 32 sudionika su dobivala dodatno i 25 mL ekstrakta ulja origana poslije svakog obroka.

Nakon tri mjeseca sudionici koji su dobivala ekstrakt ulja imali su niže razine LDL lošeg kolesterola, a više razine dobrog HDL kolesterola.

 

Koliko i kako uzimati origanovo ulje?

Zapravo svi savjetuju što manje. Jako malo. Eterično ulje ima veće koncentracije pa valja biti pažljiv koliko se i kako uzima.

WebMD upozorava kako ne postoji optimalna razina doziranja koja je povezana s određenim dobrim učincima na zdravlje. (1)

Konzumacija origana kao svježe ili sušene biljke nije kontraindicirano pa bi konzumacija cijelog lista origana mogla doprinijeti unosom nekih tvari koje nisu u ulju.

Healthline također navodi da nema standardne učinkovite doze, da se ekstrakt najčešće nalazi u tabletama ili kapsulama, a da se eterično ulje origana često miješa s jednom malom žličicom maslinovog ulja te izravno nanosi na koži. Oni navode i da se eterično (esencijalno) ulje origana ne smije konzumirati oralno. (8)

Jasno prije nego što pomislite na bilo kakvu aplikaciju ili konzumaciju bilo kakvog ulja posavjetujte se s kvalificiranim liječnikom!

Također pripazite na alergijske reakcije, naročito ako ste alergični na mentu, lavandu, bosiljak i slično.

 

Zaključak: Je li ulje origana dobro ili loše za vaše zdravlje?

Ulje origana definitivno je dobar potencijalni izvor antioksidansa te može imati specifičan antibakterijski učinak.

Točno doziranje ulja nije poznato niti propisano, pa je poželjno slijediti uputstva proizvođača i prije svega upute vašeg liječnika. Ekstrakt ulja origana je često dostupan u kapsulama, a esencijalno ulje u bočicama.

Iako postoje brojne tvrdnje kako je ulje dobro za određena zdravstvena stanja, za te tvrdnje nema puno znanstvenih dokaza te istraživanja.

Važno je da se prije svega koncentrirate na zdravu i balansiranu prehranu, te da slijedite prehrambene savjete kvalificiranih stručnjaka.

Što se tiče ulja origana prija bilo kakvog uzimanja ulja razgovarajte s vašim liječnikom i pazite na moguće alergijske reakcije.