Početna Prehrana Recepti Kolači Tvrdi medenjaci: pet razloga zašto je to tako i kako ih se riješiti
Kolači

Tvrdi medenjaci: pet razloga zašto je to tako i kako ih se riješiti

Podijeli
domaći medenjaci
Podijeli

Medenjaci nam mogu postati tvrdi zbog nepravilnog omjera suhih i tekućih sastojaka, zatim predugog pečenja ili pečenja na previsokoj temperaturi. Primijetila sam da to često bude i zbog nedostatka tekućine, neprilagođene debljine tijesta, te korištenja lošijeg brašna.

Ovi mirisni, tradicionalni kolačići imaju bogatu povijest i veliku popularnost.

Ta činjenica niti malo ne čudi s obzirom da medenjaci često asociraju na blagdane i posebne prigode u krugu obitelji, a njihova jedinstvena kombinacija sastojaka stvara neodoljivu aromu i teksturu koja privlači sve ljubitelje slatkoga pa tako i mene.

Ipak, potrebno je i malo iskustva jer se često kod medenjaka dogodi da ispadnu pretvrdi.

Namučimo se ispeći veću količinu medenjaka, a onda se razočaramo kada primijetimo da nisu ispali meko i sočno kao što smo zamišljali?

Moje savjete kako se toga riješiti možete pronaći u nastavku.


1. Omjer suhih i tekućih sastojaka

Prvi razlog za tvrde i suhe medenjake može biti nepravilno balansiranje omjera suhih sastojaka poput brašna i tekućih sastojaka poput meda, maslaca i jaja.

Pravilan omjer suhih i tekućih sastojaka je ključan za dobru teksturu medenjaka.

U slučaju da je omjer suhih sastojaka u receptu prevelik, tijesto će sigurno biti suho i tvrdo. Ipak, tijesto ne bi trebalo biti ni previše mokro – pokušajte pronaći neku sredinu.

Sve što trebate je prilagoditi recept kako bi se povećala količina tekućih sastojaka ili smanjila količina suhih kako bi omjer bio taman, jer će onda medenjaci biti meki kao duša.


2. Medenjaci se prepeku

Vrijeme pečenja, kao i temperatura pećnice igraju veliku ulogu u tome kakvu će teksturu medenjaci imati po završetku pripreme.

Ako se medenjaci peku predugo i/ili na previsokoj temperaturi, vlaga će ispariti iz tijesta, a to dovodi do tvrdih i suhih kolača.

Ako često radite kolače onda već znate da nikada ne trebamo slijepo pratiti recept, naročito zato što svaka pećnica radi drugačije i ima različitu jačinu.

Preporučujem vam da medenjake najprije pečete na nižoj temperaturi i kraće ukoliko još ne poznajete dobro svoju pećnicu, jer ćete tako osigurati da medenjaci ostanu mekani i sočni dulje vremena.


3. Nema dovoljno tekućine

Kada dodate mokre sastojke poput meda, maslaca ili jaja, osiguravate održavanje vlažnosti tijesta, što je ključno za sprječavanje tvrdoće kolačića.

Ipak, važno je napomenuti da samo dodavanje mokrih sastojaka nije dovoljno.

Trebamo imati na umu da tijesto prije formiranja medenjaka moramo dovoljno dobro promiješati kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.

Ovime se osigurava da tijesto apsorbira svu potrebnu vlagu, a to rezultira sočnim i mekanim medenjacima.

Zbog toga je ključno temeljito promiješati smjesu kako bi se postigla željena tekstura medenjaka, a onda će svaki zalogaj biti užitak.


4. Ne prilagođavate debljinu medenjaka

Debljina medenjaka može biti važan faktor kada je u pitanju tekstura.

Naime, deblji medenjaci imaju tendenciju biti tvrđi od tankih, a razlog je jednostavan – dulje se peku. Tanji se medenjaci peku brže i samim time imaju manje šanse da postanu tvrdi.

Prilikom formiranja medenjaka prilagodite debljinu tijesta, a pritom također vodite računa o jačini svoje pećnice.

Neke pećnice koje imaju veću jačinu mogu i tanke medenjake zapeći te na taj način učiniti tvrđima.

Pokušajte se držati neke sredine i ukoliko je moguće prilagodite debljinu medenjaka jačini, ali i temperaturi svoje pećnice.


5. Ne koristite odgovarajuću vrstu brašna

Jasno je i kako različite vrste brašna imaju različite karakteristike koje lako utječu na teksturu medenjaka.

Tako je, primjerice, bijelo brašno najčešće korišteno za pripremu medenjaka i od njega obično dobivamo mekane kolače.

Integralno brašno koje sadrži cijelo zrno pšenice u sebi ima više vlakana i hranjivih tvari, a manje glutena u usporedbi s bijelim brašnom, ali to obično rezultira tvrđim tijestom.

U slučaju da pazite na prehranu i ne želite konzumirati pšenično brašno, preporuka su kokosovo i bademovo brašno.

Iako imaju različitu teksturu i okus koji nije isti kao pšenično brašno, ovakve vrste brašna sigurno će vam dati mekše medenjake.

Heljdino je brašno odlična opcija jer ne sadrži gluten, ali ova vrsta brašna ipak može dati nešto tvrđe medenjake.

Kako da medenjaci ne budu tvrdi nakon pečenja?

Tajna mekih medenjaka zapravo leži u njihovom čuvanju nakon pečenja.

Prva stvar koju trebate napraviti nakon što izvadite medenjake iz pećnice je da ih pustite da se dobro ohlade na sobnoj temperaturi.

Izbjegavajte stavljanje vrućih medenjaka na tanjure ili na posude jer ćete na taj način stvoriti kondenzaciju koja može doprinijeti tvrdoći ovih slastica.

Kada ste ih pustili da se ohlade, medenjake stavite u veliku, zatvorenu posudu koja će spriječiti gubitak vlage iz kolača i održavati ih mekima.

VAŽNO: Nikako ih nemojte držati u posudi bez poklopca!

Kako biste bili 100% sigurni da će ostati meki, u posudu s medenjacima dodajte krišku svježeg kruha, komadić jabuke ili vlažni papirnati ručnik jer će to pomoći u zadržavanju vlage u zraku unutar posude.

Ovaj korak možete i preskočiti, ali on vam može samo biti od pomoći.

VAŽNO: Medenjake izbjegavajte držati u istoj posudi s drugim suhim kolačima!

Ako ih stavite u posudu s kolačima kao što su keksi ili neki drugi kolačići, postoji velika šansa da će oni upiti vlagu iz medenjaka, a to će medenjake učiniti tvrdima.

U tom slučaju ih čuvajte odvojeno od drugih kolača.

I za kraj – ono najvažnije.

S medenjacima morate biti strpljivi jer su oni najbolji i najmekši tek kada nekoliko dana odstoje u zatvorenoj posudi.

Nemojte se razočarati ako ih tek ohlađene probate i vidite da su tvrdi, jer to tako obično biva s medenjacima.

Probajte ih nakon nekoliko dana i oduševit ćete se.

Želimo vam dobar tek!

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Razlozi zbog kojih palačinke budu žilave i recept koji svima uspijeva

Iako su palačinke poznate kao poprilično jednostavno jelo za napraviti, to ipak...

5 razloga zašto puca orehnjača i recept koji meni uvijek uspijeva

Orehnjača može pucati ako je pretrpana punjenjem jer pritisak punjenja stvara napetost...

Evo kako da nam fritule budu okrugle svaki put

Iz vlastitog iskustva znam da je kvalitetna priprema tijesta najbitnija da nam...

Brzi, povoljni i neodoljivi: najbolji kolači od jabuka!

Kolači od jabuka su svima nama omiljeni desert koji ne samo da...

Najbolji kolači od kokosa (deset ukusnih ideja!)

Kokos je zaista neizostavan dio u pripremi kolača, a to dokazuje činjenica...

Sedam najboljih kolača od badema (i nama najfinijih!)

Gotovo svi vole kolače od badema, no jeste li znali da su...

Kako iskoristiti ostatke biskvita?

Koliko ste puta radili tortu ili kolač, a onda se pitali što...

Evo koji su najbolji kolači od oraha

Orah je danas mnogima omiljen orašasti plod, stoga ne čudi da se...