Početna Prehrana Recepti Kolači 5 razloga zašto puca orehnjača i recept koji meni uvijek uspijeva
Kolači

5 razloga zašto puca orehnjača i recept koji meni uvijek uspijeva

Podijeli
orehnjača bez pucanja
Podijeli

Orehnjača može pucati ako je pretrpana punjenjem jer pritisak punjenja stvara napetost na tijestu tijekom pečenja, stoga je važno ravnomjerno rasporediti nadjev i paziti na količinu.

Također, neadekvatno valjano tijesto s neravnomjernom debljinom može dovesti do neravnomjernog pečenja i pucanja, pa je bitno dobro razvaljati tijesto i paziti na njegovu uniformnost.

Orehnjača, tradicionalni kolač koji me oduševljava bogatim okusom orašastog nadjeva i mekoćom tijesta, često predstavlja izazov za one koji ga peku.

Jedan od tih izazova je upravo pucanje tijesta tijekom pečenja.

I ovo bi vas moglo zanimati:


1. Previše punjenja

Iz osobnog iskustva znam da nije dobro pretjerivati ni u čemu, pa tako ni u punjenju orehnjače.

Ako se orehnjača pretrpa punjenjem lako može doći do pucanja tijesta jer pritisak punjenja stvara napetost na tijestu tijekom pečenja.

Umjesto toga pokušajte ravnomjerno rasporediti nadjev po cijelom tijestu i ravnomjerno pečenje je zagarantirano.

Imajte to na umu kada sljedeći put budete pripremali orehnjaču, jer je ovo najčešći razlog pucanja tijesta orehnjače.


2. Neadekvatno valjano tijesto

Drugi mogući razlog pucanja orehnjače jest način na koji valjate tijesto.

Ako se tijesto orehnjače nije dovoljno dobro razvaljalo ili ako je neravnomjerne debljine, za očekivati je da će doći do neravnomjernog pečenja i pucanja.

Neravnomjerna debljina tijesta može rezultirati time da neki dijelovi ostaju nedovoljno pečeni, a drugi postanu previše pečeni.

Ako ste tijesto razvaljali neadekvatno, pokušajte prilagoditi vrijeme pečenja tome ili rasporediti tijesto na odgovarajući način kako biste postigli optimalne rezultate pečenja.


3. Nedovoljno premazano tijesto

Ako se tijesto nije dovoljno premazalo maslacem ili drugim mastima po želji prije punjenja, ono će postati suho i krhko, a to će povećati šansu za pucanjem.

Slobodno premažite tijesto u debljem sloju i nemojte se bojati da će biti previše masno.

To će mu dati dodatnu mekoću i sočnost, ali i pomoći u sprječavanju sušenja i pucanja tijekom pečenja.


4. Previsoka temperatura pećnice

Jedna od bitnih stvari kada pripremam orehnjaču je da vodim računa o temperaturi pećnice.

Ako je temperatura previsoka, tijesto se može brzo proširiti zbog naglog isparavanja vlage unutar tijesta, što uzrokuje pucanje tijesta.

Zbog toga je važno peći tijesto na odgovarajućoj temperaturi prema receptu te pratiti preporuke za pečenje, ali i prilagoditi temperaturu jačini svoje pećnice.

Ako primijetite da se orehnjača prebrzo širi ili pocrni s vrha prije nego što je dovoljno pečena iznutra, trebali biste smanjiti temperaturu pećnice i produžiti vrijeme pečenja kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.


5. Jak pritisak na tijesto

Dok oblikujete tijesto, trebali biste izbjegavati pretjerano gnječenje i jak pritisak jer to može rezultirati prenategnutim tijestom.

Iz iskustva mogu potvrditi da je prenategnuto tijesto sklonije pucanju tijekom pečenja jer nije elastično, stoga mu i struktura nije dobra.

Umjesto toga preporučujem vam nježno rukovanje tijestom kako biste očuvali njegovu teksturu i tu elastičnost koja je tako bitna za dobru orehnjaču.

Također, važno je ostaviti tijesto da se „odmara“ nakon oblikovanja kako bi se smanjio pritisak i omogućilo mu da se opusti prije pečenja.

Na taj će način tijesto zadržati svoju strukturu i spriječit će se pucanje tijekom pečenja.


Recept za orehnjaču koji uvijek uspijeva

domaća orehnjača

Sad kada znate razloge zbog kojih orehnjača uglavnom puca, možete se baciti na pripremu orehnjače i primijeniti savjete u praksi.

Sastojke za pripremu tijesta i nadjeva najbolje orehnjače koja uvijek uspijeva pročitajte u nastavku.

Za tijesto:

  • jedan žumanjak
  • 3 veće žlice šećera
  • jedan vanilin šećer
  • 3 prstohvata soli
  • 4 žlice ulja
  • 50 g maslaca ili 1 žlica domaće masti
  • 3 dcl toplog mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca
  • 400 g glatkog brašna

Za nadjev:

  • 400 g oraha (mljeveni)
  • 100-120 g šećera
  • Jedan vanilin šećer
  • 1,5 do 2 dcl kipućeg mlijeka

1. Najprije razmutite jedan žumanjak (po želji dodajte još jedan) te u njega dodajte tri veće žlice šećera i jedan vanilin šećer. Šećer i jaja umutite zajedno, a onda dodajte malo soli, četiri jušne žlice ulja, maslac ili žlicu stvrdnute masti te tri decilitra toplog mlijeka i ponovno dobro izmiješajte.

2. Sve zagrijte na laganoj vatri dok ne bude mlako (nikako ne smije biti vruće), a onda dodajte kvasac. Izmiješajte i postepeno dodavajte 300 grama brašna, ponovno izmiješajte i odložite na nekih sat vremena na toplom mjestu. Toplina je potrebna kako bi se kvasac aktivirao, odnosno kako bi tijesto naraslo. Posuda u kojoj se nalazi smjesa nikako ne smije biti na propuhu, već joj osigurajte toplu temperaturu.

3. Nakon sat vremena, odnosno kada vidite da je tijesto naraslo, možete umiješati još otprilike 100 grama brašna (procijenite količinu postepeno dodavajući brašno). Brašno možete umiješati rukama, kuhačom ili spiralnim mikserom. Nakon što ste dodali brašno, ostavite tijesto poklopljeno još nekih 15 minuta kako bi se dodatno podiglo.

4. Nakon 15 minuta vrijeme je za kuglu od tijesta. Pobrašnite radnu podlogu i lagano počnite mijesiti tijesto. Tijesto se smije malo lijepiti, to je znak da je vrlo mekano. Ako ne možete mijesiti jer se previše lijepi, dodajte malo brašna, ali samo onoliko koliko je potrebno. Od tijesta sada napravite veliku kuglu i poklopite ju vrućom posudom ispod koje će se tijesto dignuti do kraja. Ovaj postupak traje još dodatnih sat vremena, a posuda obavezno mora biti dovoljno velika da se tijesto koje se digne ne bi zalijepilo za nju.

5. Dok čekate da se tijesto dodatno digne, iskoristite to vrijeme za pripremu nadjeva. Izmiješajte mljevene orahe za šećerom i vanilin šećerom, a onda u to postepeno dodavajte kipuće mlijeko. Mlijeko zakipite i dodajte orasima te sve vrijeme miješajte pazeći da ne bude previše rijetko. Nikako nemojte odmah usipati svu količinu mlijeka, već to radite dio po dio i svaki put dobro promiješajte. Ne morate uliti svo mlijeko – ulijte samo onoliko koliko vam je potrebno. Orahe je potrebno samo malo popariti mlijekom te smjesa mora biti gusta i ljepljiva, a nikako tekuća.

*Bonus savjet: Ako ne želite da orasi potamne, u ovom koraku im dodajte malo limunovog soka.

6. Nadjev stavite na hlađenje i vratite se na pripremu tijesta. Nakon što se tijesto diglo, maknite veliku posudu i pažljivo razvaljajte tijesto bez dodatnog posipanja brašna, osim ako je neophodno. Tijesto je potrebno razvaljati na veličinu pleha u kojem ćete peći orehnjaču, a onda ga premazati maslacem ili masti.

7. Nakon što ste dobro ohladili nadjev od oraha, vrijeme je da ga namažete na tijesto. Imajte na umu da je nadjev sada vrlo čvrst i da se teško razmazuje, a to je samo znak da ste ga dobro ohladili. Stavljajte ga na tijesto dio po dio i razmazujte pomoću vilice, a onda čvrsto zarolajte tijestom.

8. Zarolano tijesto sada stavljajte u manji pleh kako bi orehnjača tijekom pečenja došla do rubova i podigla se po njima. Pleh mora biti dobro nauljen, dakle možete koristiti ulje, maslac ili po želji papir za pečenje. Također, orehnjače razdvojite u plehu kako se ne bi zalijepile jedna za drugu.

9. Pećnicu uključite na 180 stupnjeva (ako imate jaku pećnicu, možete staviti i na 160) te odmah ubacite orehnjače dok je pećnica još hladna. Pecite 30 do 40 minuta, ponovno ovisi o jačini vaše pećnice. Kada su orehnjače zarumenile, pokrijte ih folijom kako bi se ravnomjerno ispekle do kraja pečenja.

10. Nakon otprilike pola sata, odnosno kada procijenite da su orehnjače gotove, izvadite ih iz pećnice i premažite maslacem. Ostavite ih da se ohlade do pola, a onda ih još tople okrenite i umotajte u čistu kuhinjsku krpu kako bi se u njoj ohladile do kraja. To se radi kako se orehnjača ne bi isušila. Nakon hlađenja poslužite orehnjaču posutu šećerom u prahu ili drugim dodacima po želji. Čuvajte ju prekrivenu prozirnom folijom da bi zadržala mekoću i da se ne bi isušila.

Unatoč svim izazovima s pucanjem orehnjače, uz pomno praćenje svakog koraka ovog recepta šanse da vam ovaj divni kolač neće uspjeti svedene su na minimum.

Uživanje u domaćim, tradicionalnim slasticama poput sočne orehnjače nije samo u konačnom proizvodu, nego i u samom procesu pripreme.

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Tvrdi medenjaci: pet razloga zašto je to tako i kako ih se riješiti

Medenjaci nam mogu postati tvrdi zbog nepravilnog omjera suhih i tekućih sastojaka,...

Razlozi zbog kojih palačinke budu žilave i recept koji svima uspijeva

Iako su palačinke poznate kao poprilično jednostavno jelo za napraviti, to ipak...

Evo kako da nam fritule budu okrugle svaki put

Iz vlastitog iskustva znam da je kvalitetna priprema tijesta najbitnija da nam...

Brzi, povoljni i neodoljivi: najbolji kolači od jabuka!

Kolači od jabuka su svima nama omiljeni desert koji ne samo da...