Iako su palačinke poznate kao poprilično jednostavno jelo za napraviti, to ipak nije uvijek tako.
Događa se da ne ispadnu meke i sočne, nego tvrde i žilave.
Ono što mogu potvrditi da palačinke u većini slučajeva postanu žilave zbog pretjeranog miješanja smjese, što dovodi do razgradnje glutenskih mreža i oslobađanja više glutena, te zbog korištenja previše brašna, što pak rezultira gustim tijestom koje zahtijeva dulje pečenje i gubitak vlage.
Kako bi vam palačinke uvijek ispale savršeno, isprobajte recept u nastavku koji nam uvijek uspije – zahvalite nam kasnije!
1. Previše miješanja
Svatko tko ima iskustva s palačinkama zna da je jedan od najčešćih uzroka žilavosti palačinki upravo pretjerano miješanje smjese.
To se događa jer se miješanjem razgrađuju glutenske mreže u brašno, samim time se oslobađa više glutena, a to rezultira žilavijom teksturom.
*Savjet: Smjesu za palačinke miješajte samo dok se sastojci ne sjedine, ostavite male grudice i nikako ne pretjerujte s miješanjem.
2. Previše brašna
Drugi potencijalni krivac za žilave palačinke je kada stavimo previše brašna u smjesu.
Ako dodamo previše brašna, vjerojatno ćemo dobiti previše gusto tijesto koje zahtijeva dulje pečenje palačinke, a to dovodi do gubitka vlage i nastanka te čuvene žilavosti.
*Savjet: Brašno dodavajte postupno u smjesu, a pritom pazite da smjesa bude tek toliko gusta da se palačinka može lako širiti po zagrijanoj tavi.
Iz iskustva mogu potvrditi da je ponekad dobro koristiti mekše vrste brašna, kao što je brašno od pira, a kako bi se izbjegla pretjerana žilavost.
3. Pretjerano dugo pečenje
Ako ostavimo palačinke previše dugo da se peku na tavi, osim što će potencijalno zagorjeti, vjerojatno će biti i jako žilave.
Višak topline može izazvati isušivanje i to da se tijesto prekomjerno zapeče, a to rezultira pretvrdim i prežilavim palačinkama.
*Savjet: Pecite palačinke na umjerenoj vatri, a okrenite ih kada se na površini pojave mjehurići zraka. Ako pak primijetite da palačinke prebrzo postaju tamne, odmah smanjite temperaturu tave ili povećajte debljinu palačinki kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.
4. Ne koristite svježe sastojke
Prašak za pecivo, koji je ključni sastojak mnogih recepata za palačinke, lako može izgubiti svoju snagu ako je previše star ili nije pravilno pohranjen.
Korištenje starog praška za pecivo može dovesti do neuspjeha u izradi smjese, a smjesa je najvažniji dio svakih palačinki.
To zatim dovodi do teških, žilavih palačinki.
*Savjet: Prije pripreme smjese provjerite rok trajanja praška za pecivo te ga čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
Isto tako, uvijek provjeravajte svježinu svih ostalih sastojaka prije nego što započnete s pripremom kako biste bili sigurni da će palačinke ispasti najbolje moguće.
5. Premalo masti
Iako masti ne treba jesti u prevelikim količinama, u ovom slučaju na njima ne treba previše štedjeti.
Masti kao što su maslac ili ulje ne samo da pridonose okusu palačinki, nego i pomažu u sprječavanju njihove žilavosti.
Nedovoljno masti u smjesi dovodi do suhih i previše tvrdih palačinki.
*Savjet: Dodajte dovoljno maslaca ili ulja u smjesu, ali i u tavu pri pečenju palačinki kako bi one bile dovoljno sočne i mekane.
Slobodno eksperimentirajte s različitim vrstama masti kao što su kokosovo ulje ili malo kiselog vrhnja/jogurta u smjesu kako biste pojačali sočnost i spriječili žilavost.
6. Nedovoljno tekućih sastojaka
Ako koristite nedovoljno tekućih sastojaka u pripremi smjese, to može isušiti palačinke.
U tom slučaju smjesa će biti pregusta jer će nedostajati mlijeka ili vode, a onda će palačinke postati pretvrde i žilave.
*Savjet: Uvijek pazite da smjesa bude dovoljno tekuća te dodajte točno onoliko tekućine koliko piše u receptu.
Kao dodatak gotovoj palačinki možete koristiti voće ili javorov sirup, što će pomoći u zadržavanju vlažnosti i dodati aromu palačinkama.
7. Smjesa ne odmara
Ostavljanje smjese za palačinke da odmori nakon što je izmiješate omogućuje da se svi sastojci dobro sjedine te da se formiraju mekane i prozračne palačinke.
Nedostatak odmora smjese rezultira palačinkama koje nisu dovoljno mekane, nego sklone žilavosti.
*Savjet: Smjesu ostavite da odstoji barem 10-15 minuta, a po mogućnosti i više. To će omogućiti da se formira konzistencija koja će rezultirati mekanim, pahuljastim palačinkama.
Recept za palačinke koji meni uvijek uspijeva
Palačinke su same po sebi bezvremenski klasik, a to znači da je svima potreban jedan klasičan recept koji će uspjeti svakoga puta.
Ako još uvijek niste pronašli svoj, onda je ovaj recept definitivno za vas. Iskušali smo ga u mnogo navrata!
Recept za domaće palačinke

Sastojci
- 2 jaja
- 200 g glatkog brašna
- 300 ml mlakog mlijeka
- 200 ml gazirane mineralne vode
- žlica ulja
- žlica otopljenog maslaca
- prstohvat soli
Upute za pripremu
- 1Dobro umutite jaja, a zatim im dodajte polovicu mlijeka i brašna te sve zajedno sjedinite.
- 2Smjesi polako, uz stalno miješanje dodajte drugu polovicu mlijeka, gaziranu vodu, ulje, maslac te sol, a zatim postepeno dodavajte brašno.
- 3Miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu i pazite da nema grudica, no ne miješajte predugo.
- 4Ostavite smjesu da odmori barem 10-15 minuta (idealno je oko pola sata) kako bi se svi sastojci sjedinili i kako bi se istopila svaka grudica, ukoliko ih je ostalo.
- 5Zagrijte tavu za palačinke te ju podmažite s nekoliko kapi ulja. Ne pretjerujte s uljem kako palačinke ne bi bile premasne, no nemojte ni štedjeti – budite umjereni. Prije svake nove palačinke nauljite tavu.
- 6Ovisno o veličini tavice ulijte jednu kutlaču smjese te ju ravnomjerno razlijte po tavi. Svaku palačinku pecite kratko, tek toliko da dobije zlatno-smeđu boju, a onda ju preokrenite na drugu stranu. Imajte na umu da drugu stranu pečete vrlo kratko, čak i kraće nego prvu.
Kako iskoristiti palačinke na neobičan način?

Ako ste ljubitelj palačinki, odnosno okusa tijesta palačinki, a zasitili ste se klasičnih slatkih palačinki s čokoladnim ili voćnim nadjevom, vrijeme je da isprobate nešto novo.
Palačinke nisu rezervirane samo za slatke okuse, naprotiv – slani nadjevi im savršeno stoje. Isprobajte pohane palačinke s nadjevom od piletine narezane na kockice ili mljevenog mesa s raznim povrćem i oduševit ćete se.
Ovo će vam biti zanimljivo:
- Kako iskoristiti ostatke biskvita
- Što kuhati za puno ljudi
- Kako iskoristiti ostatke biskvita
- Krašotice (Krašuljci) – brzi recept
- Zašto su medenjaci tvrdi
- Zašto se kvari kiseli kupus
Ova kombinacija idealna je za drugačiji ručak uz neki osvježavajući umak. Potrošit ćete nešto vremena na pripremu, ali vjerujte da se isplati!
Osim toga, tijesto za palačinke možete upotrijebiti i za druga jela te u drugim oblicima.
Palačinke su odličan izbor jer lako možete prilagoditi izbor brašna, jaja i mlijeka različitim prehrambenim potrebama i navikama.
Ako imate mališane, sigurno će se obradovati ako im napravite palačinke u boji.
Za to će vam biti potrebne jestive boje ili voće poput malina i borovnica, a sama priprema ne oduzima puno vremena. Na taj način ćete stvoriti šarene palačinke koje mame na kušanje.
I za kraj, naravno, serviranje.
Dekoriranje hrane je definitivno odličan način da učinite hranu privlačnijom, a ako palačinkama dodate sladoled, šlag, voće ili keks, sigurno im nećete moći odoljeti.
Palačinke su vrlo prilagodljivo jelo koje gotovo svi vole. Slobodno eksperimentirajte s različitim kombinacijama sastojaka i tehnika te na taj način stvorite jedinstvena jela koja će zadovoljiti vaše nepce i osvojiti srce vaših gostiju i ukućana.
Uživajte u pripremi i konzumaciji ovih ukusnih i kreativnih palačinki!
Ostavi komentar