Početna Prehrana Recepti Najukusniji žličnjaci za juhu – evo kako ih napraviti brzo i jednostavno
Recepti

Najukusniji žličnjaci za juhu – evo kako ih napraviti brzo i jednostavno

Podijeli
noklice
Podijeli

Bilo da ih zovete žličnjacima, noklicama, knedlama ili pak nekim drugim imenom, složit ćete se da nema ukusnije juhe od one koju obogaćuju ove ukusne okruglice.

Savršene su za gotovo sva jela ,,na žlicu”, pa tako i za juhu od rajčice, pileću juhu, varivo od graška, mahuna i slično.

Naše mame i bake prave ih kao od šale, no ako ste novi u kuhinji razumljivo je da će vam sama priprema u početku možda biti nepoznanica.

Vjerovali ili ne, priprema žličnjaka ne može biti jednostavnija, a u to ćete se uvjeriti ukoliko budete pratili recept napisan u nastavku. Važno je da pratite mjere kako biste pogodili gustoću smjese i to je praktički jedini zahtjevan zadatak u pripremi ovog jela.

Zvijezda ovog recepta za noklice bit će, naravno, pšenični griz.

Griz nam je svima asocijacija na fini desert ili doručak iz djetinjstva, no vrlo često se može pronaći i u slanim receptima. Svojom teksturom svakom jelu pruža hrskavost i svježinu te ga to čini omiljenom namirnicom mnogih.

Osim što je vrlo ukusan, griz ima veliku količinu nutrijenata.

Znate li koji su to?

 

Zašto je pšenični griz dobro uvrstiti u prehranu?

Neki od nutrijenata u pšeničnom grizu su vitamini i minerali poput onih skupine B, željezo, magnezij, mangan te fosfor.

Na 100 grama sirova namirnica ima između 320 i 370 kalorija. Sadrži 68.9 grama ugljikohidrata, 12.7 grama proteina te nizak udio masti, odnosno samo 1.1 gram.

Samim time je vrlo zasitna namirnica koja, s obzirom da sadrži vlakna, pomaže pri regulaciji probave. S obzirom na brojne benefite jasno je da ju je dobro uvrstiti u prehranu, a u kombinaciji s toplom domaćom juhom čini pun pogodak!

Žličnjaci od griza pripremljeni na ovaj način mekani su poput pahuljice, ali na način da se ne raspadaju.

Dobra stvar je ta što vam neće biti potrebna vaga za mjerenje, stoga je ovaj recept odličan za već spomenute početnike u kuhinji. Umjesto vage kao mjeru slobodno koristite žlice za juhu.

 

Kako pripremiti najukusnije žličnjake za juhu? Evo recept!

Za pripremu vam je potrebno:


  • jedno jaje (srednje veličine)
  • malo soli
  • 4 žlice ulja
  • 8 žlica griza
  1. Najprije vilicom dobro umutite jedno cijelo jaje i posolite.
  2. Dodajte četiri žlice ulja te sve dobro sjedinite. Koristite novu, suhu žlicu kao mjeru za pšenični griz, dakle u posudu s jajima i uljem potrebno je postepeno dodavati osam ravnih žlica griza i sve dobro izmiješati nakon svake nove žlice kako biste izbjegli stvaranje grudica. Izuzetno je važno da ne pretjerate s količinom griza kako smjesa ne bi bila pregusta, odnosno trebate dodavati ravne žlice griza.
  3. Na kraju sve dobro promiješajte i ostavite pet do deset minuta kako bi se smjesa ,,odmorila” i zgusnula. Ako vam se i čini mrvicu rijetko, pričekajte jer će se zgusnuti pomoću griza.
  4. Kada je smjesa odstojala nekoliko minuta, vrijeme je da ubacite žličnjake u juhu. Juha ne smije jako kipjeti, već je potrebno samo da se lagano vide mjehurići na laganoj vatri. Kako biste imali savršenu veličinu žličnjaka, preporučujemo koristiti čajnu žlicu jer oni sami po sebi jako narastu prilikom kuhanja, stoga pripazite kako ne bi bili preveliki.
  5. Kuhajte ih u juhi nekih pet minuta, a zatim ugasite vatru i poklopite ih. Oni će za to vrijeme dodatno narasti i tada su gotovi.
  6. Poslužite ih u vrućoj juhi i na samom kraju pospite sjeckanim peršinom. Ovaj recept voljet će svi, a kada ga jednom isprobate, juhu nikada više nećete htjeti jesti bez njih. Dobar tek!

Želite li smanjiti porciju možete staviti manje ulja (tri žlice) i manje griza (šest žlica). Isto tako neki preferiraju korištenje masti umjesto ulja. Kako znaju popiti tekućine treba pripaziti i prema potrebi dodati još.

 

Koja je cijena pšeničnog griza?

Prilikom kupnje griza važno je potražiti onaj na kojemu piše ,,pšenična krupica”. Cijena se kreće između 80 centi i 1.60 eura po kilogramu, ovisno o brendu kojeg kupujemo.

 

Zdrave alternative

Kao alternativu pšeničnom grizu možete koristiti nešto nutritivno bogatije opcije.

Primjerice, pirov griz ima malo veći udio proteina i smatra se lakšim za probavu, no sadrži gluten stoga biste to trebali imati na umu pri biranju vrste griza.

Bezglutenska verzija griza bio bi rižin ili heljdin griz, koji su također vrlo zastupljeni, naročito u fitness svijetu. Isto tako, vrlo su lako probavljivi i bogati bjelančevinama, baš poput pirovog griza.

Još jedna bezglutenska opcija jest kukuruzni griz koji je bogat izvor ugljikohidrata.

S obzirom da se najčešće servira za doručak, učinit će vas sitima barem polovicu dana.

Iako mnoge asocira na slana jela, odlično se slaže i uz slatke kombinacije, pa ga tako možete kuhati uz slatke napitke i poslužiti sa šećerom, čokoladnim preljevima i voćem.

 

Iskušajte i sami ovaj recept

Sad kada znate nutritivnu vrijednost griza, njegove alternative, prednosti i nedostatke, ali i recept za žličnjake koji obogaćuju juhu topeći se u ustima, možete se baciti na pripremu.

Garantiramo vam da nakon ovog recepta nećete tražiti dalje jer je ovako skuhana juha posebno fina.

Po ovom receptu radile su čak i naše bake i samim time odobren je od strane mnogih generacija te godina iskustva. Želimo vam još mnogo jela napravljenih uspješno i s ljubavlju.

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Koliko se dugo prže srdele? 🐟

Srdele se prže ukupno 3-5 minuta, ovisno o veličini. Pržite ih 2-3...

Kako napraviti kremasti griz kao iz djetinjstva?

Ima li što ljepše od toplog, kremastog griza za doručak? Ako ste,...

Isprobani načini za pripremu pečenih i kuhanih kestena

Mnogima je prva asocijacija na jesen upravo miris pečenih kestena koji se...

Evo kako iskoristiti stari kruh (odlične ideje i ukusni recepti)

Sigurni smo da vam se, kao i svima nama, često događa da...

Ove polpete od tikvica su jednostavne, zdrave i ukusne (brzi i lagani recepti)

Tikvica je biljni rod iz porodice Cucurbitaceae, kojoj također pripadaju dinja i...

Evo što kuhati za ručak! Donosimo najbolje ideje i kratke recepte

Ponekad nam se čini kako neprestano vrtimo ista jela za ručak u...

Najfiniji restani krumpir – vaši gosti će poludjeti!

Kome ne idu zazubice čim se spomene restani krumpir?!? Kroz sve ove...