Udruga Vukovarski leptirići treba našu pomoć!

Vukovarski leptirići

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići ima za cilj unapređivanje kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Udruga djeluje na području grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske.

Ova Udruga je nevladina i neprofitna, a članstvo je dobrovoljno. Okuplja roditelje djece, bliže članove obitelji, zatim skrbnike i naravno sve ostale koji su voljni pomoći u radu udruge, kao i djecu s teškoćama u razvoju, različitih dijagnoza, poteškoća i potreba u dobi od 1 do 18 godina.

S obzirom na ciljeve unapređenja kvalitete života djece i roditelja djece s teškoćama u razvoju pružajući stalne usluge psihosocijalne podrške, odnosno habilitacijsku skrb, iz Udruge angažiraju i educiraju stručnjake koji mogu pomoći. Udruga ima 35 djelatnika te velik broj volontera i podupiratelja. Trenutačno broji čak 207 nominalnih članova, odnosno djece s teškoćama.

Udruga transparentno i javno objavljuje Financijska izvješća i Godišnja izvješća o radu i aktivnostima udruge. Pored toga javno čine dostupnim i Statut udruge, Strateški plan koji je detaljno opisan, Etički kodeks, razne pravilnike te pristupnice za članstvo. Isto tako imaju cijeli niz projekata koje su razvili.

 

Kako možemo donirati

Donirati možete na web stranici udruge na opciji Donatori / donacije => https://www.vukovarski-leptirici.hr/donatori-donacije/

Donirati možete i kroz pokrenutu crowdfunding kampanju na online platformi Čini pravu stvar. Možete odabrati i podržati neki od izazova (posljednji izazov nema još donacija https://cinipravustvar.hr/izazov/daj-pet-za-let/39051 ) ili kreirati svoj izazov te pozvati ljude da ga podrže svojom donacijom ( https://cinipravustvar.hr/udruga/vukovarskileptirici ).

Također, možete kliknuti i na doniraj na pop up banneru koji se pojavljuje kod svake posjete na web stranicu Udruge.

doniraj banner

Udruga je Pružatelj socijalnih usluga, odnosno jedan dio usluga (psihosocijalna podrška) financira se sredstvima  Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te kroz različite  projektne aktivnosti (igraonice, radionice, sportske aktivnosti i sl.), humanitarnim akcijama te naravno vašim donacijama.

Svaka donacija je dobro došla ovim prekrasnim malim borcima.

 

Viktorija Matin, predsjednica i osnivačica Udruge Vukovarski leptirići

Ispred udruge Vukovarski leptirići razgovarali smo s Viktorijom Matin, predsjednicom i osnivačicom Udruge i majkom dječaka koji ima težak oblik cerebralne paralize te smo dobili odgovore i pojašnjenja na naša postavljena pitanja.

 

Kako najbolje možemo pomoći udruzi? Donacijama, volontiranjem…?

Pored toga što smo prinuđeni moliti donacije, apeliramo na nužnost sinergije i planiranja na svim razinama s ciljem prevencije socijalne isključenosti, stigmatizacije i kršenja ljudskih prava osiguranjem podrške organizacijama koje pružaju socijalne usluge u zajednici, posebice u zajednicama kao što je naša u kojima je to za brojne roditelje jedina mogućnost da njihovo dijete bude negdje uključeno i napreduje.

Također, zbog svega navedenog, ostat ćemo bez deset educiranih stručnjaka u koje smo kao organizacija ulagali, koji su se sami usavršavali i pohađali brojne edukacije i na kraju kada dobijete kvalitetnog stručnjaka, poslat ćemo ih na burzu rada. Stoga nam je bitna podrška svih, volontera, donatora, podupiratelja, medija, ali i onih koji bi nam pomogli da se sustavno izborimo za prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Važno nam je da se naša djeca gledaju kroz prizmu onoga što mogu i da budu uključena u sve pore društva te da su im osigurane potrebne terapije i aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

 

Možete li nam pojasniti i opisati akciju Daj pet za let?

Odgojno-obrazovni, zdravstveni i socijalni sustav ne pruža adekvatna rješenja za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, kao ni za druge obitelji u riziku. Sustavi su podkapacitirani, nepripremljeni, stručni kadar nedovoljno educiran. Prije 10 godina krenuli smo upravo s tom namjerom: osigurati ono što sustav ne pruža, dati djeci s teškoćama, djeci iz obitelji koje su slabijeg imovinskog statusa, iz udomiteljskih i disfunkcionalnih obitelji  priliku da napreduju, najmodernije rehabilitacijske programe ,da se uklope, osigurati djeci  da vrijeme ne provode na ulici već u toplom kolektivu pišu zadaću i usvajaju nova znanja kroz igru, smijeh, sport i ostale aktivnosti koje im nudimo.

Želimo osigurati JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA SVE! Sve smo im to i osigurali. Upornost, rad, brojni projekti ostvarili su našu viziju, ali uvijek s rokom. Ove godine završavaju svi naši veliki projekti kroz koje se financiraju programi poput poludnevnog boravka, sportske aktivnosti, igraonice, različite radionice (kreativne, likovne, glazbene, plesne…).

Konkretna pomoć i podrška nam je potrebna kako bi nastavili s bar jednim projektom. Za sada smo se odlučili da to bude „Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno“ – program poludnevnog boravka za djecu Vukovara jer prestankom podrške 40-ero djece vratit ćemo na ulice, ostaviti bez dodatne podrške, pomoći u učenju i svladavanju različitih izazova, dok će mali predškolci ostati bez oblika pomoći kroz neformalni predškolski odgoj jer u redovnom vrtiću trenutno za njih mjesta nema. I to, samo zato jer novih Poziva nema! Sve ukupno 100-tinjak djece s teškoćama neće više imati pravo na rekreativne programe koji im toliko puno znače ne samo za njihov fizički razvoj već i onaj psihološki i socijalni, zbog tromosti sustava i birokracije.

Posljednji kreiran izazov zove se Daj pet za leptirića let. Kreirali smo ga u nadi da ćemo ipak uspjeti prikupiti dovoljno sredstava za financiranje pet djelatnika te topli obrok za djecu spomenutog programa. Vrijeme nam ističe za samo 20 dana, a prikupili smo oko 200.000 kn od potrebnih 700.000 kn. Nažalost svima su naša djeca teret, za njih nikada nema dovoljno sredstava te su nam ovakve kampanje jedina solucija, sve do nekog novog kvalitetnog i dobro osmišljenog EU natječaja.

 

Kakvi su dojmovi djece, roditelja i djelatnika u svezi s radom udruge?

Što o svemu kažu naši djelatnici i djeca pogledajte u sljedećim video prilozima:

Pomozimo ovoj divnoj djeci

Inače, udrugu Vukovarski leptirići možete pratiti i na društvenim mrežama:

Želimo zahvaliti predsjednici gđi Matin i svim dobrim ljudima iz Udruge za sve što čine. Stoga podržimo ove sjajne ljude iz Udruge, tu predivnu djecu i roditelje jer svi oni to doista i zaslužuju!