Ovu ukusnu salatu od jaja smo zamislili kao zaseban kompletan obrok, ali to ne nikako znači da ona nije odličan izbor i za hladno predjelo.
Sve namirnice za ovu ukusno salatu su lako nabavljive i većinu imate već sada u kućanstvu. Uz naš predloženi recept svakako možete eksperimentirati i s drugim namirnicama ako npr. kukuruz, avokado, grah, piletina pa čak i tjestenina.
U svakom slučaju, kada vam ponestane ideja onda ovo može biti najbolje moguće iznenađenje za gladne ukućane!
Recept za salatu od jaja
Recept je jednostavan za napraviti i relativno brz. Bit će dovoljno do 40 minuta za izradu.
Sastojci su dovoljni za dvije osobe.
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 3 domaća jaja
- 100 grama zelenih mahuna
- 100 grama krumpira
- 100 grama tune u krupnijim komadima
- 50 grama Feta sira
- 20 grama crnih maslina
- pola glavice domaće zelene salate
- pola domaće zelene paprike
- pola glavice luka
- četiri rajčice
- bosiljak (sitno nasjeckani)
Sastojci za dresing:
- dvije žlice domaćeg maslinovog ulja
- jedna žlica octa
- dvije žlice limunovog soka
- pola žličice senfa
- pola žličice mljevenog šećera
- sol i papar prema ukusu
Postupak izrade:
- Sve namirnice trebate dobro isprati i posušiti. Glavicu salate prerežite na dva dijela, izvadite sredinu i narežite na sitne komadiće. Mi preferiramo izgled rezanaca.
- Pripremite dvije dovoljno velike posude u kojima ćete kuhati mahune i krumpir. Ulijte vodu, stavite posude na štednjak. Mahune treba prokuhati otprilike od 6 do 8 minuta, odnosno dok ne uočite da su omekšale. Krumpiru treba nešto dulje vjerojatno od 10 do 12 minuta. On također treba omekšati, ali ne smije biti premekan jer će se raspadati. Maknite s vatre, zatim pažljivo procijedite vruću vodu. Nakon toga mahune i krumpir rashladite hladnom vodom.
- Kuhane mahune narežite sitno na komadiće veličine prema želji. Isto tako i krumpir.
- U međuvremenu stavite u praznu zdjelu vodu za kuhanje jaja. Jaja kuhajte otprilike od 8 do 10 minuta, ovisno o veličini. Ona isto ne smiju biti premekana za ovakvu salatu. Kada su kuhana i ohlađena, treba ih očistiti i narezati na kockice i veličine kako vama najbolje odgovara.
- Opranu papriku i luk treba narezati. Papriku isto režete prema izgledu koji vama javiše odgovara, mi smo se odlučili na manje kockice. Luk je najbolje sitnije nasjeckati, ali isto tako možete sami odrediti izgled i veličinu.
- Kada smo to odraditi onda u čistu posudu stavimo sve pripremljene sastojke: kuhane mahune, krumpir, papriku, luk i naravno jaja. Tu još dodajemo procijeđene komadiće tune, feta sir na kocke i narezane komadiće rajčice. Sadržaj stavimo u hladnjak radi rashlađivanja.
- Crne masline trebamo prepoloviti i ukloniti koštice te takve dodati u našu salatu.
- Sada je red na umak. U posudu stavimo sve sastojke: domaće maslinovo ulje, ocat, senf, sok cijeđenog limuna, mljeveni šećer te soli i papra prema ukusu. Smjesu dobro promiješamo i stavimo na salatu. I za kraj za ukras dodamo sitno nasjeckani bosiljak. Salata je spremna za posluživanje!
Dodatni savjeti:
Kao i uvijek, preferiramo što više domaćih proizvoda iz vlastitog vrta ili od provjerenih proizvođača. Razlike u konačnom proizvodu, ukusu i izgledu stvarno mogu biti velike, a ovisno o namirnicama. Za recept jako je bitno da jaja budu vrhunske kvalitete!
Za ovu salatu dobro je koristiti mladi krumpir i tunu sa većim komadićima.
Krumpir i jaja ne smiju biti premekani jer će se raspadati u salati. Ista stvar je i s rajčicama.
I na kraju
Ova salata od jaja ili sa jajima je odličan izbor u bilo koje doba godine, iako se takve slične salate preferiraju nekako u toplijim mjesecima.
Ono što je specifično kod ove salate je to što ona zapravo može biti samostalan obrok i bit ćete dovoljno siti nakon konzumacije. Ali isto tako može se poslužiti kao hladno predjelo.
Svakako pogledajte i recept za ukusnu salatu od krastavaca ako ste ipak zainteresirani za nešto lakše.
Ostavi komentar