Koliko se kuha jaje kako bi bilo savršeno?

kuhano jaje

Kuhana jaja mogu biti ukusan i cjenovno pristupačan način za unos kvalitetnih proteina, a pored toga i raznih vitamina, minerala te antioksidansa.

Sigurno ste bar jednom doručkovali u nekom hotelu gdje ste uzeli kuhano jaje sa švedskog stola koje je bilo prekuhano te imalo onaj sivkasto zeleni prsten oko žumanjka. Prekuhana jaja imaju i vrlo suh žumanjak!

Ponajviše iz tih razloga smatramo bitnim podijeliti najbolje savjete kako idealno skuhati jaje.

Ako ćete slijediti te savjete možete napraviti savršeno kuhana jaja s idealno kremastim žumanjkom i ukusnim bjelanjkom. Trebate si uvijek dati truda kako bi jaja svaki puta ispala odlično jer loše kuhano jaje može vam pokvariti doručak i dobar početak dana.

Pročitajte u nastavku sve što trebate znati o kuhanju jaja, proceduri, koliko dugo treba kuhati kako biste dobili meko ili tvrdo jaje, kako ga najlakše oguliti i ostale savjete.

 

Kuhanje jaja, što treba znati?

Pa tako za početak valja znati kako idealno kuhano jaje nema taj zelenkasti prsten oko žumanjka. Žumanjak bi trebao biti kremast i mekan; a, naravno, ako želite, možete kraće kuhati pa će jaje biti mekano kuhano.

Mnogi preporučuju razne duljine i načine kod kuhanja jaja. Neki predlažu maknuti posudu s jajima sa vatre nakon što voda počne kipjeti i tako u posudi ih pustiti da odstoje cca 10-15 minuta.

Pronašli smo čak i jedan recept gdje autor recepta preporučuje stavljanje cijelog jaja u pećnicu na 30 minuta. Vremenski gledano to je puno vremena za pripremu jaja, kada realno, za to vrijeme možete napraviti cijeli obrok.

Inače, jaja možete kuhati u ekspres loncu i to maksimalno do 5 minuta.

 

Kako kuhati jaja: brzo i jednostavno

Odlična tvrdo kuhana jaja trebaju se brzo i lako kuhati. Ukupno vremenski jaje možete kuhati samo 5-7 minuta, ovisno o veličini. Zašto potrošiti pola sata na nekakvo kemijanje s pećnicom kada u roku od svega 6 minuta možete dobiti savršeno kuhana jaja?

Ovo je naročito bitno u jutro kada je vjerojatno zadnje što želimo dugo čekati na doručak.

Važno je znati kako su jaja odličan i cjenovno pristupačan izvor proteina, uz to 100 grama jaja ima 155 kalorija, dakle jedno kuhano jaje prosječne veličine ima cca 75 kalorija.

Pa tako s tvrdo kuhanim jajima imate nutritivno odličan izbor za doručak, ručak, međuobrok, predjelo ili večeru. Krenimo dalje na opis sastojaka i procedure.

Inače, dobro je znati kako je kuhanje jaja dobar izbor načina pripreme jer čini protein u njima probavljivijim. (1)

 

Sastojci i oprema

Za pripremu odličnih kuhanih jaja trebat će vam jaja, voda, led, posuda za kuhanje.

Kako skuhati jaja idealne tvrdoće i teksture

 1. Stavite jaja u veliku posudu i ulijte hladne vode koja prekiva jaja za cca 2-3 cm.
 2. Pokrijte posudu poklopcem i držite na jačoj vatri dok voda ne počne kipjeti. Kada voda počne vriti onda smanjite vatru i kuhajte od 6 do 7 minuta.
 3. Za to vrijeme pripremite drugu posudu s hladnom vodom i ledom.
 4. Kuhana jaja prebacite u tu posudu i pustite da se ohlade od 2 do 5 minuta.
 5. I na kraju jaja možete izvaditi iz te posude i oguliti.

 

Koliko dugo kuhati jaja?

Evo i najboljih preporučenih vremena za kuhanje, a ovisno o željenoj tvrdoći i teksturi jaja:

=> mekano kuhana jaja: do 4 minute

=> lagano kuhana jaja: 5 minuta

=> čvrsta meko kuhana jaja: 6 minuta

=> ​​tvrdo kuhana jaja: 7 minuta

=> čvrsta tvrdo kuhana jaja: 8 minuta

=> vrlo čvrsta tvrdo kuhana jaja: 9 minuta

 

Kako oguliti kuhana jaja

Nakon što ste jaja skuhali i stavili na hlađenje u hladnu vodu s ledom, lagano istucite ljusku i rolajte po dasci za rezanje, pultu ili stolu. Ljuska bi trebala lagano otpasti i oguliti se.

Ako se dogodi da je jaje teško oguliti, onda malo istucite ljusku i stavite pod tekuću vodu koja će prodrijeti ispod ljuske i na taj način olakšati guljenje jajeta.

Starija jaja se lakše gule od svježih jaja.

 

Koliko dugo mogu stajati kuhana jaja

Preporuča se držati ih u hladnjaku do maksimalno sedam dana. Inače, najbolje je oguliti jaja prije nego se stavljaju u hladnjak jer se lakše ogule nego nakon što se izvade iz hladnjaka.

 

Jednostavni savjeti i napomene za savršeno kuhana jaja

 • Ne stavljajte jaja iz hladnjaka u vruću vodu na štednjaku. Uvijek stavite jaja u hladnu vodu i nakon toga upalite štednjak.
 • Ako se dogodi da jaje pukne tijekom kuhanja, stavite malo octa u vodu jer će pomoći da se stvrdne bjelanjak koji curi.
 • Kada voda zakipi smanjite vatru i kuhajte na srednje jakoj vatri.
 • Postavite si timer ili alarm kako ne biste kuhali dulje od željenog vremena.
 • Kada planirate raditi uskrsna jaja i želite biti sigurni kako će ih biti lako oguliti, onda je najbolje jaja kupiti pet dana unaprijed jer će se znatno lakše oguliti od potpuno svježih jaja.
 • Uz to, dodajte pola žličice soli u vodu ili pola žličice sode bikarbone. I sol i soda će olakšati guljenje jaja kada se skuhaju.
 • Ako baš imate potpuno svježa jaja onda dodajte ocat u vodu. On će omekšati ljusku i biti će lakše oguliti jaje.

 

I na kraju

Jaja su vrlo hranjiva, odličan izbor proteina, pa nije čudno vidjeti ih kao preporuku u raznim jelovnicima, a naročito kod sportaša. Stoga je bitno kako ih pripremate.

Koliko se kuha jaje? Ako ste se odlučili kuhati ih, onda ih kuhajte od 5 do 7 minuta, a ovisno o veličini jaja. Naravno, želite li mekše kuhana jaja, onda je dovoljno kuhati ih od 2 do 4 minute.

Za čvrsto tvrda jaja, kuhajte 8 ili više minuta, no ako pretjerate žumanjak će biti suh i dobiti onu nepoželjnu zelenkasto-sivu boju. A to je nešto što ne želite rano ujutro!

I jedna zanimljivost za kraj; veće nadmorske visine zahtijevaju dulje vrijeme za kuhanje. Kuhate li jaja na planinama i visinama od 900 metara onda bi se jaje trebalo kuhati barem minutu dulje. (2)

U slast!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.