Kuhana jaja mogu biti ukusan i cjenovno pristupačan način za unos kvalitetnih proteina, a pored toga i raznih vitamina, minerala te antioksidansa.
Sigurno ste bar jednom doručkovali u nekom hotelu gdje ste uzeli kuhano jaje sa švedskog stola koje je bilo prekuhano te imalo onaj sivkasto zeleni prsten oko žumanjka. Prekuhana jaja imaju i vrlo suh žumanjak!
Ponajviše iz tih razloga smatramo bitnim podijeliti najbolje savjete kako idealno skuhati jaje.
Ako ćete slijediti te savjete možete napraviti savršeno kuhana jaja s idealno kremastim žumanjkom i ukusnim bjelanjkom. Trebate si uvijek dati truda kako bi jaja svaki puta ispala odlično jer loše kuhano jaje može vam pokvariti doručak i dobar početak dana.
Pročitajte u nastavku sve što trebate znati o kuhanju jaja, proceduri, koliko dugo treba kuhati kako biste dobili meko ili tvrdo jaje, kako ga najlakše oguliti i ostale savjete.
Kuhanje jaja, što treba znati?
Pa tako za početak valja znati kako idealno kuhano jaje nema taj zelenkasti prsten oko žumanjka. Žumanjak bi trebao biti kremast i mekan; a, naravno, ako želite, možete kraće kuhati pa će jaje biti mekano kuhano.
Mnogi preporučuju razne duljine i načine kod kuhanja jaja. Neki predlažu maknuti posudu s jajima sa vatre nakon što voda počne kipjeti i tako u posudi ih pustiti da odstoje cca 10-15 minuta.
Pronašli smo čak i jedan recept gdje autor recepta preporučuje stavljanje cijelog jaja u pećnicu na 30 minuta. Vremenski gledano to je puno vremena za pripremu jaja, kada realno, za to vrijeme možete napraviti cijeli obrok.
Inače, jaja možete kuhati u ekspres loncu i to maksimalno do 5 minuta.
Kako kuhati jaja: brzo i jednostavno
Odlična tvrdo kuhana jaja trebaju se brzo i lako kuhati. Ukupno vremenski jaje možete kuhati samo 5-7 minuta, ovisno o veličini. Zašto potrošiti pola sata na nekakvo kemijanje s pećnicom kada u roku od svega 6 minuta možete dobiti savršeno kuhana jaja?
Ovo je naročito bitno u jutro kada je vjerojatno zadnje što želimo dugo čekati na doručak.
Važno je znati kako su jaja odličan i cjenovno pristupačan izvor proteina, uz to 100 grama jaja ima 155 kalorija, dakle jedno kuhano jaje prosječne veličine ima cca 75 kalorija.
Pa tako s tvrdo kuhanim jajima imate nutritivno odličan izbor za doručak, ručak, međuobrok, predjelo ili večeru. Krenimo dalje na opis sastojaka i procedure.
Inače, dobro je znati kako je kuhanje jaja dobar izbor načina pripreme jer čini protein u njima probavljivijim. (1)
Sastojci i oprema
Za pripremu odličnih kuhanih jaja trebat će vam jaja, voda, led, posuda za kuhanje.
Kako skuhati jaja idealne tvrdoće i teksture
- Stavite jaja u veliku posudu i ulijte hladne vode koja prekiva jaja za cca 2-3 cm.
- Pokrijte posudu poklopcem i držite na jačoj vatri dok voda ne počne kipjeti. Kada voda počne vriti onda smanjite vatru i kuhajte od 6 do 7 minuta.
- Za to vrijeme pripremite drugu posudu s hladnom vodom i ledom.
- Kuhana jaja prebacite u tu posudu i pustite da se ohlade od 2 do 5 minuta.
- I na kraju jaja možete izvaditi iz te posude i oguliti.
Koliko dugo kuhati jaja?
Evo i najboljih preporučenih vremena za kuhanje, a ovisno o željenoj tvrdoći i teksturi jaja:
=> mekano kuhana jaja: do 4 minute
=> lagano kuhana jaja: 5 minuta
=> čvrsta meko kuhana jaja: 6 minuta
=> tvrdo kuhana jaja: 7 minuta
=> čvrsta tvrdo kuhana jaja: 8 minuta
=> vrlo čvrsta tvrdo kuhana jaja: 9 minuta
Kako oguliti kuhana jaja
Nakon što ste jaja skuhali i stavili na hlađenje u hladnu vodu s ledom, lagano istucite ljusku i rolajte po dasci za rezanje, pultu ili stolu. Ljuska bi trebala lagano otpasti i oguliti se.
Ako se dogodi da je jaje teško oguliti, onda malo istucite ljusku i stavite pod tekuću vodu koja će prodrijeti ispod ljuske i na taj način olakšati guljenje jajeta.
Starija jaja se lakše gule od svježih jaja.
Koliko dugo mogu stajati kuhana jaja
Preporuča se držati ih u hladnjaku do maksimalno sedam dana. Inače, najbolje je oguliti jaja prije nego se stavljaju u hladnjak jer se lakše ogule nego nakon što se izvade iz hladnjaka.
Jednostavni savjeti i napomene za savršeno kuhana jaja
- Ne stavljajte jaja iz hladnjaka u vruću vodu na štednjaku. Uvijek stavite jaja u hladnu vodu i nakon toga upalite štednjak.
- Ako se dogodi da jaje pukne tijekom kuhanja, stavite malo octa u vodu jer će pomoći da se stvrdne bjelanjak koji curi.
- Kada voda zakipi smanjite vatru i kuhajte na srednje jakoj vatri.
- Postavite si timer ili alarm kako ne biste kuhali dulje od željenog vremena.
- Kada planirate raditi uskrsna jaja i želite biti sigurni kako će ih biti lako oguliti, onda je najbolje jaja kupiti pet dana unaprijed jer će se znatno lakše oguliti od potpuno svježih jaja.
- Uz to, dodajte pola žličice soli u vodu ili pola žličice sode bikarbone. I sol i soda će olakšati guljenje jaja kada se skuhaju.
- Ako baš imate potpuno svježa jaja onda dodajte ocat u vodu. On će omekšati ljusku i biti će lakše oguliti jaje.
I na kraju
Jaja su vrlo hranjiva, odličan izbor proteina, pa nije čudno vidjeti ih kao preporuku u raznim jelovnicima, a naročito kod sportaša. Stoga je bitno kako ih pripremate.
Koliko se kuha jaje? Ako ste se odlučili kuhati ih, onda ih kuhajte od 5 do 7 minuta, a ovisno o veličini jaja. Naravno, želite li mekše kuhana jaja, onda je dovoljno kuhati ih od 2 do 4 minute.
Za čvrsto tvrda jaja, kuhajte 8 ili više minuta, no ako pretjerate žumanjak će biti suh i dobiti onu nepoželjnu zelenkasto-sivu boju. A to je nešto što ne želite rano ujutro!
I jedna zanimljivost za kraj; veće nadmorske visine zahtijevaju dulje vrijeme za kuhanje. Kuhate li jaja na planinama i visinama od 900 metara onda bi se jaje trebalo kuhati barem minutu dulje. (2)
U slast!
Ostavi komentar