Jednostavni vodič: što kuhati za puno ljudi?

grupni ručak

U susret organizaciji većih okupljanja, bilo da se radi o obiteljskim proslavama, prijateljskim druženjima ili posebnim događanjima, uvijek se postavlja ključno pitanje – što kuhati za puno ljudi?

Priprema obroka za veći broj gostiju može vam predstavljati izazov, ali uz određene kulinarske trikove i inspiraciju lako možete napraviti ukusne obroke koji će zadovoljiti raznolike okuse i preferencije.


Što pripremiti za puno gostiju:

  • Topla variva: ekonomična su i praktična opcija koja može biti obogaćena raznim prilozima.
  • Jednostavna pržena hrana: pržena hrana je popularna i može se pripremiti unaprijed.
  • Tjestenina: lako se priprema za veliki broj ljudi, a nudi mogućnost različitih opcija za umake i dodatke.
  • Pite: mogu biti zasitne i nude svestrane opcije s različitim punjenjima.
  • Roštilj: idealna opcija za brzu pripremu raznovrsnog mesa i povrća.
  • Salate: sjajan dodatak koje može prema potrebi postati i glavno jelo.
  • Deserti: postoje jednostavni deserti koji se mogu pripremiti unaprijed i poslužiti kao savršen završetak obroka.

U nastavku opisujemo detalje za različite ideje koje su prilagođene za posluživanje velikog broja ljudi, a odaberete li neku od njih, vjerujemo da će gosti biti zadovoljni obrokom.

Slijedite nas u ovoj gastronomskoj avanturi i otkrijte kako pretvoriti kuhanje za puno ljudi u užitak koji će ostati urezan u sjećanja vaših gostiju.

Topla jela i zasitna variva

kotlovina

Jasno je kako su variva često najbolji izbor za kuhanje za veliki broj ljudi iz više razloga.

Osim što se jednostavno pripremaju, kuhanjem variva mogli biste uštedjeti nešto novca jer se sve kuha u istome loncu, a čak i ako skuhate previše, uvijek možete podgrijati jelo i jesti za večeru ili idući dan.

Isto tako, gosti će uvijek jesti topao, zasitan obrok koji može biti obogaćen raznim prilozima i tako zasigurno neće ostati gladni.

Sve ove karakteristike čine variva praktičnim i ukusnim izborom za posluživanje velikog broja ljudi, naročito ako unaprijed napravite dobar plan pripreme, uskladite količine i pripazite na moguće alergije i prehrambene preferencije gostiju.

Ako se odlučite za pripremu variva, razmislite o sljedećim jelima:

  • Grah s kobasicama i/ili tjesteninom
  • Punjene paprike s pireom od krumpira
  • Varivo od graška ili mahuna
  • Gulaš s rižom, tjesteninom, njokima i sl.
  • Paprikaš
  • Bistra ili gusta juha od povrća
  • Sarma
  • Varivo s kupusom i mesom
  • Čobanac ili fiš
  • Kotlovina

Ako ste u mogućnosti, varivima uvijek dodajte komad mesa i/ili ih obogatite nekim od brojnih priloga kao što su tjestenina, riža, pire od povrća, njoki, mlinci i slično.

Jednostavna pržena hrana

pržene lignje

Iako pržena jela mogu zahtijevati malo više vremena i truda, dobra strana takvog ručka ili večere za više osoba jest što je ukusno i kada se malo ohladi.

Također, prženu hranu možete kupiti zamrznutu u dućanu, što olakšava pripremu i, na kraju krajeva, čitav proces smišljanja obroka za taj dan.

Prženo možete pripremiti:

  • Pohano pileće ili svinjsko meso
  • Pomfrit, sir, povrće (tikvice, patlidžan, cvjetaču) i/ili krokete
  • Lignje ili riblje štapiće
  • Pljeskavice (npr. burgere)
  • Jaja na oko s kobasicama ili hrenovkama

Uz pohanje također imate veliki izbor priloga za posluživanje, stoga u tom dijelu možete pustiti mašti na volju.

Kombinirajte izvore ugljikohidrata i povrće, npr. poslužite hranu uz rizi-bizi, sataraš i tome slične priloge.

Tjestenina na 100 načina

tjestenina bolonjez

Možda ste do sada mislili kako je teško skuhati tjesteninu za puno ljudi, ali to ne mora biti točno ako odredite količinu tjestenine koja se obično pojede po osobi te po tome prilagodite količinu koju ćete skuhati.

Imajte na umu da vam je u ovom slučaju potreban veći lonac nego za druga kuhana jela jer će vam biti potrebna velika količina vode.

Tjestenina se brzo kuha, a sve što trebate napraviti kada je gotova jest dodati gotove sastojke u nju.

Tako tjesteninu možete kombinirati sa sljedećim namirnicama:

  • Svježe povrće (primavera)
  • Umak od mesa (bolognese ili lasagne)
  • Slanina i jaja (carbonara)
  • Piletina (alfredo)
  • Plodovi mora

Tjestenina će goste dugo držati sitima, osobito ako ju poslužite s mesom, a na taj način ste sigurni da ste mirni do večere.

Umjesto lazanja možete pripremiti musaku s mljevenim mesom i krumpirom ili napraviti sličnu varijaciju na takvo jelo.

Spas u zadnji čas – pite

pita

Kada govorimo o pitama, znajte da će vam one biti spas u ovakvim trenucima jer su poprilično zasitne i mogu nahraniti puno ljudi.

Uvijek možete napraviti više pita s različitim punjenjima i tako zadovoljiti različite ukuse.

Osim toga, možete si pomoći gotovim korama i tako uštedjeti na vremenu. Iako to već sigurno znate, pite možete puniti sa:

  • Sirom
  • Mesom (mljevenim mesom ili piletinom/puretinom na kockice)
  • Špinatom (zeljem općenito)
  • Krumpirom 
  • Drugim povrćem (tikvicama, rajčicama i mozzarellom i sl.)
  • Slatkim nadjevima (šumskim voćem, višnjama, jabukama, orasima, pudingom od vanilije/čokolade, jagodama i sl.)

Roštilj – za svakoga ponešto 

roštilj

Roštilj je odličan izbor, naročito ako na dan dolaska gostiju nemate puno vremena – a vjerujemo da uz brigu za sve ostalo nećete imati vremena na odmet.

Zato je dobro unaprijed pripremiti i začiniti meso kako biste ga mogli jednostavno baciti na roštilj kada za to dođe vrijeme.

Još jedan plus je što na roštilj možete staviti puno različitog mesa na izbor, pa tako možete pripremiti:

  • Ćevape i pljeskavice
  • Ražnjiće s povrćem
  • Kobasice
  • Svinjski file
  • Pileće meso (krilca, file, bataci)
  • Srdele, lignje ili druga vrsta ribe
  • Papriku, tikvice, krumpir, gljive i ostalo povrće za prilog

Imajte na umu da je uz svaki obrok (ručak ili večeru) poželjno servirati i salatu koja pristaje određenom jelu.

Tako za salate možete pripremati:

Vodite računa o tome da salate pripremite unaprijed, što prije to bolje, te da ih prekrivene folijom stavite u hladnjak kako bi zadržale svježinu i dobro se ohladile.

Salate su uvijek dobar izbor i pun pogodak za malo osvježenja uz svu tešku hranu koja se jede na velikim okupljanjima.

Ne zaboravite desert

cheesecake

Osim salate, dodatak savršenom obroku je definitivno jedan dobar desert.

Gosti će se oduševiti količinom truda koji ste uložili za pripremu jela za njih, a vi nećete potrošiti puno novca i vremena na sljedeće jednostavne deserte:

  • Suhi kolači (keksi poput šapica, krašuljaka, čokoladnih raspucanaca, oblatne,…)
  • Voćna salata sa sezonskim voćem
  • Palačinke s namazima i/ili voćem
  • Waffli s voćem, sladoledom ili namazima
  • Tiramisu i drugi kolači u čašama
  • Cheesecake
  • Muffini s različitim prilozima
  • Starinski kolač od jabuka
  • Kolač od mrkve

Suhe kolače, naravno, možete pripremiti nekoliko dana prije dolaska gostiju, dok palačinke, waffle, muffine i ostale navedene deserte trebate pripremiti večer prije i prekriti folijom za zadržavanje svježine.

Sve je u dobroj pripremi

Jasno je da pripremanje obroka za velike skupine ljudi može biti izazov, ali s pravim idejama i receptima možete stvoriti ukusne i zadovoljavajuće obroke koji će oduševiti sve prisutne.

Od brzih deserata do ukusnih tradicionalnih glavnih jela i osvježavajućih salata, važno je imati raznolik izbor kako biste zadovoljili različite prehrambene preferencije.

Savjet: obavezno obratite pozornost na alergije i na mogućnost da dio gostiju ne konzumira meso i/ili mliječne proizvode.

Prilagodite recepte i prema svojim željama te uvijek imajte na umu praktičnost pripreme.

S kreativnošću i pažljivim planiranjem kuhanje za veliki broj ljudi može postati ugodno iskustvo koje će ostaviti goste pod dojmom ukusnog i dobro organiziranog obroka.

Ne zaboravite – sve je u dobroj i pomno planiranoj organizaciji, strpljenju i, ukoliko je moguće, maloj pomoći ukućana, prijatelja i drugih dragih ljudi.

Bez brige, možete vi to!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.