Što je vrijeme toplije ona je sve popularnija. Njezino veličanstvo, salata od krastavaca je apsolutni hit među svim ljetnim salatama.
Zašto?
Pa kao prvi razlog nameće se velika mogućnost kombinacija s glavnim sastojkom, odnosno krastavcima. Pa tako salata od krastavaca može biti s dodacima poput vrhnja, jogurta, luka, feta sira, rotkvice, kopra…
Kao drugi razlog je odličan osvježavajući okus koji krastavci daju salati. Još ako imate svoje domaće krastavce pa onda nemate izliku da ne radite ovu salatu svaki dan!
Treći razlog je da krastavci osim što su ukusni imaju jako malo kalorija, a to nam je uvijek na pameti kako se bliži toplije vrijeme i ljetni mjeseci.
I posljednji, a ne najmanje važan razlog, je tajni sastojak koji podiže ovu salatu na neku novu razinu.
Ček, zašto baš krastavci?
Toliko komplimenata za udijeliti krastavcima, a tako malo mjesta za tekst. Šalimo se, krastavci su jako dobar izvor vitamina K i C, zatim kalija i mangana, a u 100 grama krastavci imaju samo 12 kalorija.
Ako k tome dodamo pridodamo činjenicu da sadrže antioksidanse te s obzirom na sastav vode pomažu i hidraciji našeg organizma, time možemo zaključiti seriju komplimenata.
Iako su botanički voće, oni se zbog načina pripreme smatraju povrćem. I za kraj, krastavci imaju specifičan okus i hrskavi su pa kako ih možemo ne voljeti?!
Recept za salatu od krastavaca
Recept je vrlo jednostavan i ukupno vrijeme za pripremu te izradu salate nije dulje od 10 do 15 minuta.
Sastojci su dovoljni za dva obroka, odnosno kao prilog obroku za dvije osobe.
Potrebi su sljedeći sastojci:
- 100 grama svježih domaćih krastavaca
- 1 domaća rajčica (otprilike 50 grama)
- 30 grama domaćeg crvenog luka
- 30 grama pečenih kikirikija
Za dresing:
- 10 ml svježe cijeđenog limunovog soka
- 10 ml domaćeg maslinovog ulja
- dvije žlice sitno nasjeckanog korijandera
- sol i papar za začiniti prema želji
Postupak izrade:
- Krastavce i rajčicu treba dobro isprati te osušiti. Nakon toga se krastavci ogule i narežu na veličinu i oblik prema želji. Mi smo ih namjerno narezali na kockice različitih veličina.
- Isti postupak ponovite i s rajčicama te s crvenim lukom.
- Kada ste to napravili onda stavite krastavce, crveni luk i rajčice u jednu posudu te stavite sa strane dok ne napravite dresing.
- Za pripremu dresinga uzmite drugu odgovarajuću posudu. U nju stavite svježe cijeđeni limunov sok, zatim maslinovo ulje, nasjeckani korijander te začinite sa soli i paprom prema vlastitom ukusu.
- Salatu stavite u hladnjak da se rashladi. Prije konzumacije izvadite ju iz hladnjaka, prelijte s dresingom i na kraju dodajte naš posebni tajni sastojak – izdrobljeni, mljeveni ili sitno sjeckani pečeni kikiriki te lagano promiješajte.
- Možete i dodatno dekorirati prema vlastitoj ideji i želji.
Dodatni savjeti:
U receptu namjerno ističemo domaći krastavci, domaća rajčica, domaće maslinovo ulje. Zašto?
Zato jer volimo da su nam sastojci salate iz vlastitog vrta, ili ako to nije moguće onda od provjerenih proizvođača. Za salatu nam je to bitno jer želimo konzumirati zdravo voće i povrće koje nije tretirano raznim sredstvima.
Prema želji možete umjesto cijeđenog soka limuna koristiti jogurt ili vrhnje. Samo onda dodate malo veću količinu. Ako nemate korijader možete koristiti i neko drugo zeleno bilje, npr. peršin ili bosiljak.
Kikiriki možete zamijeniti i s nekim drugim orašastim plodovima, mi smo uspješno kombinirali s orasima, lješnjakom pa čak i suhim smokvama.
Zaključak – toliko jednostavno, a ukusno da morate probati
Jasno da zbog sezonalnosti namirnica ova salata najviše konzumira tijekom ljetnih mjeseci. No, isto tako je jasno da je ovo jedna od najpopularnijih salata ikad. I sami krastavci su sigurno u vrhu najdražeg povrća mnogima.
Kada pogledate sastav i broj kalorija, a probate ukus onda je jasno zašto je to tako. A dio su i mnogih dijeta jer zbog sastava pružaju dobru hidraciju tijela, pomažu u probavi i imaju svega 12 kalorija na 100 grama.
Ova salata je odličan izbor jer je jednostavna za napraviti, namirnice se lagano nabavljaju, a mnogi ih imaju i u vlastitom vrtu. Odlična je i činjenica da se krastavci mogu kombinirati doslovno sa svakim mogućim povrćem.
I ne samo to, ovdje vidimo da se uspješno slađe i s pečenim slanim kikirikijem. Iako mnogi preferiraju krastavce s vrhnjem, mi smo ovdje pokazali kako se može napraviti ukusna salata od krastavaca i bez vrhnja.
Najbolje ju je poslužiti uz nekakvo pečeno meso ili pečenu ribu. Želite li ju konzumirati kao zaseban obrok, onda prema želji možete dodati još i feta sir.
Trebate dodatne inspiracije ili želite još nešto hrskavo i ukusno? Probajte i našu odličnu salatu od mrkve.
U slast vam!
Ostavite feedback: Je li vam ovaj sadržaj bio koristan?