Janjeći kotleti koji obaraju s nogu! Jednostavno, a ukusno!

janjeći kotleti u umaku

Neki generalni zaključak vezan za janjeće meso je da ga ili volite ili ne volite, nema sredine. Ipak, jasno je kako postoji jako puno obožavatelja ove poznate delicije, naročito popularne u vremenima prije autoputa kada se često stajalo na putu prema moru samo zbog janjetine.

Ali jasno da je ovaj recept za ukusne janjeće kotlete nešto drugačije. On je kreiran od strane vrhunskih chefova i zadovoljit će svako zahtjevno nepce.

On je jednostavan i relativno brz za napraviti, a okusi su takvi da se itekako isplati napraviti ove ukusne janjeće kotlete.

Bit ćete itekako zadovoljni!

 

Recept za janjeće kotlete

Recept je relativno jednostavan za napraviti. Ukupno vrijeme za pripremu je do 30 – 40 minuta, ovisno o količini kotleta.

Sastojci su za dva obroka, odnosno za dvije osobe.


Potrebi sastojci:

 • 400 grama janjećih kotleta (bez kostiju)
 • 2 žličice ulja
 • 2 žlice kvalitetnog crnog vina
 • 2 žlice juhe u kojoj je kuhano meso
 • 1 manja rajčica (treba ju oguliti i narezati)
 • 2 žličice maslaca
 • sol i papar prema ukusu

 

Procedura za pripremu:

 1. Janjetina se treba narezati na nešto tanje kriške. U tavu stavimo ulje i zagrijemo na štednjaku. Nakon toga stavimo prethodno narezanu janjetinu i pržimo sa svake strane od 2 do 3 minute (ovisno o debljini kriške). Začinimo prema ukusu sa malo soli i papra.
 2. Sada se bacamo na umak. Meso stavimo sa strane, iz ove tave pocijedimo masnoću. Nakon toga u nju dodajemo kvalitetno crno vino, juhu od mesa i narezanu rajčicu. Tu mješavinu kuhamo na štednjaku otprilike do desetak minuta. Dobro je ponekad promiješati.
 3. Kada je to gotovo izlijemo kroz cijedilo i vratimo natrag u tavicu na laganu vatru. U to se sada dodaje i maslac te sol i papar prema ukusu. Nakon nekoliko minuta možete maknuti s vatre.
 4. Janjeće kotlete stavimo na tanjur i prelijemo s tim umakom. I to je to, kotleti su gotovi i spremni za kušanje.

 

Dodatni savjeti:

Kao što vidite radi se zaista o jednostavnom receptu koji je brzo gotov. Odlično je i to što ovako spremljeni kotleti mogu imati više različitih priloga. Možete se odlučiti npr. za neko kuhano zeleno povrće, palentu ili krumpir. Oboje možete jako brzo i jednostavno napraviti.

Recept je fleksibilan, odnosno ako nemate janjeće kotlete možete koristiti i drugo meso, npr. svinjetinu. Ukoliko vam je ponestalo crnog vina možete naravno koristi i bijelo. Isto tako, ako nemate domaće kuhane juhe možete iskoristiti kupljenu ili kocke za juhu.


I na kraju

Eto valjda je sada jasno kako janjeći kotleti mogu biti ukusan, ali i jednostavan i brz odabir za ručak. Naravno, jasno je da možda nije lagano za nabaviti dobre janjeće kotlete i da je cijena nešto veća.

Zato je dobro što je recept itekako podložan promjenama pa tako možete mijenjati i nadopunjavati sastojke i to počevši od osnovnog sastojka, a to je meso. I za kraj što se tiče priloga odabir je neograničen. Mi nekako uz to preferiramo kuhano povrće i palentu.

U slast vam!