Tjestenina s morskim plodovima je s razlogom jedno od najpopularnijih jela. Lagano za napraviti, a vrlo ukusno.
Mi ćemo podijeliti odličan recept nastao u suradnji s profesionalnim kuharima. Jelo je ukusno, kompaktno i odlično se slaže s različitim prilozima od povrća.
Vjerujemo kako ćete uživati u izradi ove tjestenine s plodovima mora i njenom kušanju! A i vaši ukućani će biti vrlo zadovoljni!
Recept za tjesteninu s plodovima mora
Ukupno vrijeme koje je potrebno za pripremu ovog slasnog jela je do 50 minuta. Recept je relativno lagan i za potpune početnike, a sastojci su jednostavno dobavljivi.
Popis sastojaka i količine je za minimalno dva obroka.
Potrebi sastojci:
- 230 grama špageta (može i druga vrsta tjestenine)
- 200 grama kuhanih dagnji bez ljušture
- 200 grama filea lososa narezanih
- 30 grama sušene morske trave
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
- sol i papar prema ukusu
- 2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna
- 300 ml vrhnja
- 2 domaća jaja
- 2 žlice sira gaude koji je nariban
- 4 žlice krušnih mrvica
- 30 grama maslaca
Postupak pripreme jela:
- U veću zdjelu dodate posoljene vode i stavite na štednjak. U nju dodate špagete (ili drugu vrstu tjestenine) koje je potrebno kuhati od 8 do 12 minuta ovisno o vrsti špageta / tjestenine. Provjeravajte ih tako da ne budu prekuhane i ostanu al dente.
- Špagete zatim pomiješamo sa kuhanim dagnjama, lososom i sušenom morskom travom. Tu smjesu stavite u maslacem namašćenu posudu za pečenje. Na to prelijemo sok od limuna, stavimo peršina i začinimo sa soli i paprom prema ukusu.
- U drugu posudu izlijemo vrhnje, dodamo jaja te sol i papar prema ukusu. Nakon što tu smjesu dobro promiješamo izlijemo ju po špagetama.
- Nakon toga pomiješamo naribanu gaudu i krušne mrvice te to posipamo također po površini špageta.
- Tako pripremljene špagete stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. U pravilu treba se peći od 30 do 40 minuta, ovisno o jačini i kvaliteti pećnice. Naravno, trebate provjeravati više puta tijekom pečenja kako se jelo ne bi prepeklo. Pred kraj ostavite da se malo zapeče s gornje strane.
- Ukrasite prema želji i spremno je za serviranje!
I na kraju savjeti
Kada god ste u mogućnosti koristite svježe domaće proizvode, kao npr. domaća jaja ili domaću tjesteninu.
Uz ovo jelo možete poslužiti neke svježe zelene salate ili salatu od mrkve.
Umjesto filea od lososa možete koristiti i file od tune, a gaudu možete zamijeniti s drugim sirevima, npr. ementaler. Umjesto špageta možete koristiti i neku drugu vrstu tjestenine koju osobno preferirate. Ako niste uspjeli pronaći morsku travu dućanima zdrave prehrane, onda možete koristiti i druge suhe začine koji vam odgovaraju.
Dobar vam tek!