Početna Prehrana Recepti Kolači Kolač od mrkve za kojim ćete poludjeti (zdravo, sočno i brzo!)
Kolači

Kolač od mrkve za kojim ćete poludjeti (zdravo, sočno i brzo!)

Podijeli
mrkvin kolač
Podijeli

Tko može odoljeti slasticama? A što ako te slastice mogu biti zdrave, fine i jednostavne za pripremiti? E pa kolač od mrkve je upravo takav! Odličan izbor za sva godišnja doba i za sve prilike.

Ovaj recept je brz, jednostavan i ukusan, a još bolje je što se može kombinirati prema želji sa drugim namirnicama kao npr. jabuke, bademi, sir, naranča, čokolada, med, jogurt… itd.

Kombinacije su gotovo beskonačne!

Vjerojatnost je velika kako ćete se navući na ovaj kolač od mrkve i poželjeti isprobati više različitih kombinacija.

Vaši gosti bit će oduševljeni jer iz nekog razloga mnogi se rijetko odlučuju raditi kolače s mrkvom. Upravo je mrkva jedna od najzdravijih namirnica i bitan izvor vitamina A. Zato ju je dobro konzumirati, a još kada je kao sastojak u nekom kolaču, uf..mmm

Pa eto, vjerujemo da će vas ovaj kolač oduševiti.

Recept za kolač od mrkve

Ovaj recept nije zahtjevan, dapače vrlo je jednostavan za napraviti i dovoljno će vam biti do 60 minuta da sve pažljivo odradite.

Brzi savjet: potražite svakako domaća jaja jer imaju bolju kremoznost i boju kada su iz domaćeg uzgoja, a prema mogućnosti koristite i provjereno kvalitetnu domaću mrkvu.


Potrebni su sljedeći sastojci:

  • 4 cijela domaća jaja
  • 150 grama kokosovog šećera (može i smeđi)
  • 2 vanilin šećera
  • 200 grama pirovog brašna
  • 100 ml rastopljenog maslaca i 50 ml kokosovog ulja
  • 220 – 240 grama naribane domaće mrkve
  • 30 grama mljevenog oraha
  • prašak za peciva
  • jedna žličica cimeta (može i drugi začin prema ukusu)

Postupak pripreme:

  1. Mrkvu trebate jako dobro oprati, oguliti i naribati. Maslac rastopite na laganoj vatri.
  2. U dovoljno veliku zdjelu stavite jaja, kokosov šećer i vanilin šećer te dobro miksajte i to otprilike minimalno od 8 do 10 minuta. Vrlo je važno da to dobro izmiksate jer vam kolač možda neće uspjeti ako ne budete dovoljno dugo miksali smjesu. Bez prestanka miksanja u posudu lagano dodaje prethodno rastopljeni maslac i kokosovo ulje. Zatim lagano dodavajte mrkvu, nakon nje ubacite pirovo brašno u koje smo prethodno umiješali prašak za pecivo, mljevene orahe i cimet.
  3. Kada ste smjesu dobro promiješali prebacite ju u posudu za pečenje. Bilo bi dobro da ju obložite papirom za pečenje. Tako smjesu s posudom stavite u prethodno ugrijanu pećnicu gdje se kolač peče na 180 stupnjeva Celzijevih idućih od 40 do 50 minuta. Svakako provjeravajte stanje kolača da vam se ne prepeče jer će biti suh, odnosno neće biti toliko sočan.

Dodatni savjeti:

Orahe nemojte presitno mljeti. Možete probati i s bademima ako su vam ukusniji. Uz mrkvu možete na isti način pripremiti te dodati i 100 – 200 grama jabuke.

Ukoliko ste slatkoljupci i ne možete bez čokolade onda možete za glazuru pripremiti otprilike 100 grama rastopljene čokolade za kuhanje. Umjesto cimeta možete koristiti i druge začine koji vam bolje odgovaraju.

Isto tako, umjesto kokosovog šećera možete staviti smeđi ili obični šećer. A tko voli rum može dodati i malo ruma prema ukusu.


I na kraju

Znamo kako djeca izbjegavaju povrće, pa je ovo možda dobar način da im podvalimo malo mrkve?

Šalu na stranu, kolač od mrkve je odličnog okusa, sočan i brz za napraviti u odnosu na većinu drugih kolača. Ovaj konkretan recept nema puno sastojaka koji su teško dobavljivi i mogu se zamijeniti s nekim drugima, a ovisno o vašem ukusu i raspoloživosti namirnica u trenutku kada se odlučite na pravljenje kolača.

Mrkva je zdrava namirnica, ako imate vlastiti vrt onda vjerojatno već znate da ona nije teška za uzgojiti. Ukoliko nemate vlastiti vrt onda svakako nabavljate mrkvu, ali i sve druge namirnice od provjerenih proizvođača. Tako ćete uistinu uživati u vašem kolaču!

U slast vam!

I ovo će vam biti od koristi:

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Tvrdi medenjaci: pet razloga zašto je to tako i kako ih se riješiti

Medenjaci nam mogu postati tvrdi zbog nepravilnog omjera suhih i tekućih sastojaka,...

Razlozi zbog kojih palačinke budu žilave i recept koji svima uspijeva

Iako su palačinke poznate kao poprilično jednostavno jelo za napraviti, to ipak...

5 razloga zašto puca orehnjača i recept koji meni uvijek uspijeva

Orehnjača može pucati ako je pretrpana punjenjem jer pritisak punjenja stvara napetost...

Evo kako da nam fritule budu okrugle svaki put

Iz vlastitog iskustva znam da je kvalitetna priprema tijesta najbitnija da nam...