Sedam najboljih kolača od badema (i nama najfinijih!)

kolači od badema

Gotovo svi vole kolače od badema, no jeste li znali da su bademi prava mala riznica zdravlja?

Osim što su vrlo ukusni u kolačima, ali i za bezbrižno grickanje, hranjivi su i imaju fenomenalna nutritivna svojstva.

To je samo još jedan od razloga zašto konačno trebate napraviti taj fini kolač od badema kojeg mjerkate već neko vrijeme.

Ako vam je pak ponestalo inspiracije, ideje za pripremu najfinijih i najboljih kolača od badema možete pronaći upravo ovdje.


1. Tradicionalni kolač s bademima i jabukama

Ako tražite ideju za sočan, sladak i pomalo voćan kolač koji je pritom jednostavan i povoljan za napraviti, definitivno najprije isprobajte tradicionalni kolač s bademima i jabukama (nećete tražiti dalje!).

Sve je gotovo za nekih pola sata, a gore ide jednostavna čokoladna glazura pripremljena od čokolade za kuhanje i vrhnja za kuhanje.

Iako jabuke i čokolada na prvu možda ne zvuče tako dobro, u ovoj kombinaciji spoj okusa je fenomenalan.

Nakon pripreme kolač dobro ohladite, izrežite na kocke i tako poslužite. Vjerujemo da ćete se oduševiti!


2. Baklava

baklava

Iako se baklava tradicionalno priprema s orasima, slobodno se odvažite pripremiti ju s mljevenim bademima.

Mala promjena bit će pravo osvježenje ovom slatkom kolaču, a priprema je gotovo ista kao kada baklavu pravite s orasima.


3. Almondy torta

Almondy torta

Izgled ove švedske tortice oduševit će vas na prvu, a kada je probate, okus će nadmašiti čak i predivan izgled.

Listići badema koji krase vrh torte daju savršenu dozu hrskavosti, dok biskvit i krema od badema pružaju savršeni bademasti okus kakav nećete osjetiti niti u jednom drugom desertu od badema.

Razlog tome je što je ova mala torta vrlo bogata bademima, pa ih ima u svakom sloju biskvita, u kremi te na vrhu.

Osim što je hrskava, torta je i vrlo sočna. Ovu slasticu apsolutno morate probati!


4. Mandel šnite

Mandel šnite

Mandel šnite, odnosno badem kocke su tradicionalni njemački kolač koji se sastoji od dva sloja lisnatog tijesta i sloja kreme od badema.

Osim što je vrlo ukusan, poznat je po brzoj pripremi i jednostavnoj dekoraciji. Na vrhu se posipa šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom.

Iako je jednostavan, odličan je izbor kada nemamo puno vremena, a želimo se zasladiti.


5. Schillerova torta

Još jedan desert u kojemu se intenzivno osjeti okus badema je veličanstvena Schillerova torta.

Ova torta je tradicionalna austrijska poslastica koju većina ljudi priprema za posebne prilike jer zahtijeva veću količinu jaja i badema nego druge torte, no zato je tu njen puni okus i slojevitost koji opravdava cijenu.

Slojevi ove torte su tanki i složeni sa slojevima kreme od badema ili marcipana, a na vrhu se posipa šećerom u prahu ili čokoladom.


6. Prutići s bademima

Ovi slatki kolačići mnogima su sjajan izbor pri pripremi božićnih keksića jer se sjajno uklope u čitavu božićnu priču, ali vjerujte na riječ da su odlični u svako doba godine.

Najbolje od svega je što su gotovi za malo više od pola sata, a za pripremu vam trebaju samo oni sastojci koje već imate u kuhinji – brašno, šećer u prahu, nasjeckani bademi, jaja, grožđice i čokolada za kuhanje.

Ne može bolje, zar ne?


7. Macarons

Predivni, šareni francuski kolačići/keksići poznatiji kao macaronsi vrlo su fotogenični, “instagramični” i izgledom mame svakoga tko ih vidi na stolu.

U slastičarnama su poprilično skupi, a to donekle opravdava činjenica da nisu tako jednostavni za pripremu.

Ipak, ne dajte se obeshrabriti – sve što je potrebno jest da pratite recept i ne odskačete od ključnih pravila.

Macaronsi su poznati po krhkoj korici te mekanoj, sočnoj unutrašnjosti, a za pripremu će vam biti potrebni što sitniji bademi, odnosno bademovo brašno.

Punjenje možete napraviti po želji, drugačije za svaki kolačić ili sve isto – pustite mašti na volju i dobit ćete najljepše šarene kolače od badema.


Kako poslužiti kolače od badema?

Ako očekujete goste ili jednostavno želite sebi stvoriti užitak i podići desert na viši nivo, dodajte detalje koji će poboljšati iskustvo konzumiranja kolača.

Evo nekoliko ideja kako možete poslužiti kolače od badema na lijep i dekorativan način, a da dodaci pritom dodatno poboljšavaju okus istih:

1. Ukrasite vrh kolača

Dodajte šarm kolačima od badema tako što ih pospete listićima badema koji će im dati dodatnu hrskavost, šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom.

Sve ovo učinit će kolač još privlačnijim i mamiti na svaki sljedeći komad.

2. Dodajte svježe voće

S kolačima od badema savršeno ide svježe voće poput krušaka, jagoda ili malina koje će im usput dati osvježavajuću notu i dopuniti bogati, hrskavi okus badema.

Možete iskoristiti i zaleđeno voće, npr. šumsko voće kao kada dekorirate neki topli kolač, npr. soufle jer je spoj okusa tada božanstven.

3. Ne zaboravite šlag i/ili sladoled

Šlag i sladoled zaista su neizostavan dio svakog deserta, pa tako i kolača.

Po želji upotrijebite kuglu sladoleda ili malo šlaga. Tako ćete stvoriti savršen kontrast topline kolača i hladnoće sladoleda ili šlaga.

4. Topli napitak

Mnogi kolači od badema se u svijetu poslužuju uz kavu ili čaj jer se savršeno kombiniraju.

Ako volite slatko, kolače možete poslužiti i uz toplu čokoladu, a uživanju neće biti kraja.

Naravno, kolače od badema možete poslužiti na bezbroj načina, a vaša kreativnost dodaje posebnost cijeloj priči.

Pojedini kolači su toliko ukusni da su najbolji kada se posluže na lijepom tanjuru bez dodataka.

Važno je samo da uživate u cijelom procesu pripreme, posluživanja i dijeljenja ovih ukusnih slastica sa svojim ukućanima i gostima.

Kako upotrijebiti bademe u kolaču?

Ukoliko ste ljubitelj badema i orašastih plodova općenito, morate isprobati neke od najpopularnijih kolača od badema jer su velike šanse da će vam se svaki od njih svidjeti.

S razlogom nose titulu najboljih kolača s bademima, a na vama je samo da izaberete onaj koji vam zvuči najprivlačnije te se zabavite pripremajući ga ili se počastite u obližnjoj slastičarnici.

Dobra stvar kod pripreme bademovih kolača jest ta da se većina njih priprema brzo, no ponekad će vma biti potrebni i mljeveni bademi, pa se na to pripremite nešto ranije.

Što to čini bademe zdravima?

Bademi su vrlo zdravi jer obiluju antioksidansima i vitaminima, a one koji vole teretanu i sport oduševit će činjenica da su izuzetno kvalitetan izvor proteina i zdravih masnoća.

Isto tako, vlakna iz badema pomažu tijelu spriječiti apsorpciju masti, a također su bogativitaminom E, magnezijem i drugim antioksidansima koji poboljšavaju protok krvi.

Mnoge su studije pokazale da šaka badema dnevno može sniziti kolesterol i zaštititi srce i krvne žile od bolesti.

Za one koji imaju problem s niskim željezom bademi bi također mogli biti korisni jer imaju puno željeza.

Badem također korigira naglo povećanje šećera u krvi i negativne posljedice po organizam koje ono donosi.

Možda vam je i ovo zanimljivo:

Nutritivna vrijednost badema

Kao što je već spomenuto, bademi imaju odličnu nutritivnu vrijednost. U 100 grama badema nalazi se oko 575 kalorija, a po makronutrijentima sastav je sljedeći:

  • Masti 49 g
  • Zasićene masne kiseline 3,7 g
  • Polinezasićene masne kiseline 12 g
  • Mononezasićene masne kiseline 31 g
  • Transmasne kiseline 0 g
  • Ugljikohidrati 22 g
  • Dijetna vlakna 12 g
  • Šećeri 3,9 g
  • Bjelančevine 21 g

Imajte na umu da bademe, kao i sve ostalo, treba jesti umjereno. Dnevno se preporučuje oko 40 grama badema, a to odgovara manjoj šaci.

Ta količina badema zadovoljava čak 45% dnevnih potreba za vitaminom E i manganom te trećinu dnevnih potreba za magnezijem.

Jasno je da kolači od badema pružaju neodoljivu kombinaciju bogatstva okusa i teksture, ali i osvajaju svojom raznovrsnošću i elegancijom.

Ne samo da su idealni za posebne prilike, već su i savršeni za svakodnevno uživanje.

Osim toga, bademi su nutritivno bogata namirnica, što je još jedan veliki plus.

Isprobajte neki od ovih kolača od badema (ili sve!) i uživajte u ovim divnim poslasticama koje nikada ne izlaze iz mode.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.