Kako iskoristiti ostatke biskvita?

kolači na stolu

Koliko ste puta radili tortu ili kolač, a onda se pitali što ćete napraviti od ostataka biskvita za tu istu tortu?

Vjerujem da vam se to često događa, a isto tako i da ponekad nemate puno inspiracije za napraviti nešto novo.

Ipak, ideja ima zaista na pretek!

Samo je potrebno uključiti maštu i poigrati se sastojcima, a mi vam donosimo neke od najpoznatijih ideja za najukusnije deserte.

1. Bombice kao prvi izbor

Čokoladne bombice, odnosno kuglice od ostataka biskvita u kombinaciji s preostalom kremom od kolača ili namazom po želji čine savršen spoj.

Gosti će se toliko oduševiti da nitko neće niti pomisliti da je ova poslastica rezultat ostataka od nekog drugog kolača.

Slobodno se poigrajte sastojcima, jer s kuglicama nikada ne možete pogriješiti.

Napravite više vrsta ovog deserta, npr. dio biskvita pomiješajte s kremom od vanilije, drugi dio s kremom od sira ili čokoladnom kremom, treći s maslacem od kikirikija i tako dalje, ovisno što imate kod kuće.

Smjesu zatim oblikujte u kuglice i stavite ih u hladnjak da se stisnu neko vrijeme.

Za dodatnu hrskavost i ljepši izgled kuglice još možete uvaljati u kokosovo brašno, sjeckane orahe ili lješnjake, čokoladne mrvice ili u neki drugi sličan dodatak.

2. Atraktivni parfe

Ima li što ljepše od brzog, osvježavajućeg deserta koji pritom izgleda vrlo primamljivo i ukusno? Možda je konkurencija velika, ali ovakav desert nikada ne razočara.

Sve što je potrebno napraviti jest pomiješati ostatke biskvita sa svježim voćem poput jagoda, bresaka, malina ili banana te ih složiti u slojevima u čašu.

Na sloj voća i biskvita dodajte slojeve jogurta ili vrhnja te postupak ponovite do vrha čaše, a na sam vrh dodajte još malo voća, šlaga ili sladoleda te uživajte u vrhunskom osvježenju.

*Bonus savjet: U toplim ljetnim danima umjesto svježeg voća slobodno dodajte zaleđeno šumsko voće ili višnje za osvježavajući okus.

3. Talijanski klasik u novom ruhu – tiramisu 

tiramisu kolač

Talijani bi se na ovu ideju vjerojatno uvrijedili, ali Hrvati kažu da je ovo još jedan odličan način za iskoristiti ostatke biskvita na ukusan način te na neobičan način napraviti varijaciju na genijalan recept kao što je tiramisu.

Tako u ovom receptu ostatke biskvita možete iskoristiti u čaši za desert kao prvi sloj umjesto piškota, a zatim ga natopiti kavom ili mlijekom.

Nadalje sve slažete kao u klasičnom receptu za tiramisu, odnosno slažete sloj kreme od mascarpone sira, zatim ponovno sloj biskvita i tako sve do vrha čaše.

Na vrhu kremu pospite s malo kakaa i/ili dodajte dodatke po želji.

4. Kora za cheesecake

cheesecake

Biskvit koji vam je višak možete iskoristiti i kao koru za cheesecake.

Sve što je potrebno jest da izmrvljene ostatke biskvita pomiješate s otopljenim maslacem te dobivenu smjesu pritisnete na dno kalupa za tortu kako biste stvorili koru prije dodavanja kreme.

Kremu također možete napraviti po vlastitim željama i preferencijama, a torta će sigurno biti originalna i preukusna.

5. Pahuljasta tekstura palačinki i waffli

palačinke

Kako biste palačinkama ili wafflima dodali pravu pahuljastu teksturu, bit će potrebno da u smjesu dodate izmrvljene ostatke biskvita.

Imajte na umu da je biskvit potrebno potpuno izmrviti kako bi se stopio sa smjesom.

6. Salama – ali ovaj put čokoladna

Ovaj neodoljivi desert sličan je čokoladnim bombicama, ali je u drugačijoj formi i s drugačijim nadjevima.

Kako biste ga napravili, potrebno je pomiješati otopljenu čokoladu i slatko vrhnje te pustiti da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Nakon toga ih dodajte izmrvljenom biskvitu te prema želji dodajte sjeckane orašaste plodove i/ili sušeno voće.

Smjesu oblikujte najprije u kuglu, a onda u valjak, tj. čokoladnu salamu.

Desert umotajte u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku neko vrijeme da se stisne, a onda dodajte nadjeve po želji.

Na vrh možete dodati još malo istopljene čokolade, kokosovog brašna, šarenih mrvica, šećera u prahu i slično.

7. Ljetno osvježenje – voćna salata

Ostatke biskvita možete iskoristiti i na malo “zdraviji” način, odnosno u voćnoj salati.

U zdjelu dodajte narezano voće koje inače volite jesti u voćnoj salati – poput naranči, kivija, banana, jagoda, malina, manga i drugog svježeg voća.

Na kraju salati samo dodajte kockice biskvita koji će zajedno s voćem činiti savršen omjer slatkog i malo manje slatkog, a osim toga će vas poprilično zasititi.

Po želji možete još dodati malo limunovog soka, mljevenih oraha, meda ili šlaga.

8. Hrskavi dodatak

Kockice biskvita možete kratko prepeći na maslacu ili direktno na tavi te kasnije koristiti kao hrskavi dodatak sladoledu, jogurtu, pudingu ili zaleđenom voću.

Biskvit će u svakoj ovakvoj kombinaciji donijeti taj hrskavi dio koji svaki desert čini boljim – što hrskavije, to bolje!

Kratki i jednostavni savjeti za iskorištavanje ostataka biskvita


Budite kreativni u kuhinji

Ne bojte se biti kreativni i otvoreni za eksperimentiranje s različitim kombinacijama sastojaka. Ponekad najukusniji recepti nastaju iz neočekivanih kombinacija. U ovom slučaju biskvit je već višak – stoga slobodno isprobajte što vam god padne na pamet jer nikad ne znate kada će od toga ispasti recept koji ćete iznova i iznova ponavljati.


Prilagodite recept

Slobodno prilagođavajte sastojke prema onome što već imate u kuhinji. Većinu recepata uvijek možete prilagoditi dodavanjem ili zamjenom ostataka biskvita. Pustite mašti na volju i razmislite o tome kako biste ih mogli uklopiti u vaše omiljene recepte.


Slatko-slani spoj

Ne bojte se kombinirati slatke i slane okuse. Ostaci biskvita mogu biti sjajan dodatak slanim jelima, poput umaka ili nadjeva za pite – samo se pobrinite o tome da okusi odgovaraju vašim preferencijama. Ako volite, primjerice, slanu karamelu, onda bi vam ovaj savjet mogao biti zlata vrijedan u kuhinji.


Zamrzavanje za buduće prilike

Ako niste sigurni kako biste trenutačno željeli iskoristiti ostatke biskvita, zamrznite ih.

Kasnije ih možete koristiti kad za to bude prilika na bilo koji od prethodno navedenih načina.


Osjećaj okusa

Slušajte svoj osjećaj okusa i intuiciju. Ako nešto zvuči ukusno, vjerojatno će i biti! Eksperimentirajte i uživajte u kreativnom procesu kuhanja.

Na kraju, važno je biti svjestan da iskorištavanjem viška hrane sudjelujemo u procesu smanjenja otpada i očuvanja resursa.

Kada koristimo ostatke hrane poput biskvita, umjesto da ih bacimo, mi doprinosimo očuvanju okoliša i podržavamo održivost.

Osim toga, i mi maksimalno štedimo na hrani i nemamo potrebu za kupnjom novih namirnica za deserte ili gotovih deserata i nepotrebnim trošenjem novca.

Dakle, imajte na umu da iskorištavanjem viška hrane aktivno doprinosimo održivijem i odgovornijem pristupu prema resursima i okolišu, ali i olakšavamo direktno sebi.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.