Od davnina med se koristi kao hrana i kao lijek. Med se često reklamira na tržištu kao zdrava alternativa običnom rafiniranom šećeru.
To je uglavnom zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti povezanih s njim i njegovog sadržaja antioksidansa.
No ključno pitanje je može li nas konzumacija meda učiniti debljima?
Ukratko:
- 100 grama meda ima 304 kalorije
- Sadrži veliku količinu šećera
- Dvije žlice meda imaju 128 kalorija i 34 g. šećera
- Pretjerana konzumacija može znatno povećati broj kalorija
Nutritivna vrijednost meda i broj kalorija
100 grama meda ima 304 kalorije. (1) Gotovo sve te kalorije odnosi se na ugljikohidrate odnosno šećer.
Dakle, u 304 kalorije čak 303 kalorije su od ugljikohidrata. A 100 grama meda sadrži 82,4 grama ugljikohidrata, o čega je čak 82,1 gram šećera. (1)
Kada se usporedi broj kalorija s nekim drugim namirnicama možemo vidjeti kako med spada u nešto kaloričniju hranu.

Ipak čini se kako je sadržaj tih kalorija vrlo bitan jer je u medu vrlo velika količina šećera.

No, pored toga treba znati kako med ima i dobrih nutrijenata u sebi.
Kvalitetan med sadrži mnogo važnih antioksidansa.
To uključuje organske kiseline i fenolne spojeve poput flavonoida. Znanstvenici vjeruju kako kombinacija ovih spojeva daje medu jaka antioksidanska svojstva. (2)
Prikaz nutritivnih vrijednosti meda
| nutritivne vrijednosti | 100 grama meda | 1 žlica meda (21 gram) |
| ukupno kalorija | 304 | 63,8 |
| ugljikohidrati | 82,4 g. | 17,3 g. |
| vlakna | 0,2 g. | 0,0 g. |
| šećeri | 82,1 g. | 17,2 g. |
| škrob | / | / |
| masti | 0,0 g. | 0,0 g. |
| omega-3 masne kiseline | 0 mg | 0 mg |
| Omega-6 masne kiseline | 0 mg | 0 mg |
| proteini | 0,3 g. | 0,1 g. |
| Vitamin A | 0% DV | 0% DV |
| Vitamin C | 1% DV | 0% DV |
| Vitamin D | / | / |
| Vitamin E | 0% DV | 0% DV |
| Vitamin K | 0% DV | 0% DV |
| Tiamin | 0% DV | 0% DV |
| Riboflavin | 2% DV | 0% DV |
| Niacin | 1% DV | 0% DV |
| Vitamin B6 | 1% DV | 0% DV |
| Folat | 0% DV | 0% DV |
| Vitamin B12 | 0% DV | 0% DV |
| Pantotenska kiselina | 1% DV | 0% DV |
| Kolin | 2,2 mg | 0,5 mg |
| Betain | 1,7 mg | 0,4 mg |
| Kalcij | 1% DV | 0% DV |
| Željezo | 2% DV | 0% DV |
| Magnezij | 0% DV | 0% DV |
| Fosfor | 0% DV | 0% DV |
| Kalij | 1% DV | 0% DV |
| Natrij | 0% DV | 0% DV |
| Cink | 1% DV | 0% DV |
| Bakar | 2% DV | 0% DV |
| Mangan | 4% DV | 1% DV |
| Selen | 1% DV | 0% DV |
| Kolesterol | 0% DV | 0% DV |
Zašto je med dobar?
Kris Gunnars, BSc smatra kako je med ukusna i zdravija alternativa šećeru.(3) Preporuča umjerenu konzumaciju jer je med bogat kalorijama i šećerom.
Zaključuje kako je med jednostavno „manje loš“ zaslađivač od šećera ili kukuruznog sirupa s visokom fruktozom.
Istraživanja na životinjama i ljudima sugeriraju da zamjena redovnog šećera medom može pomoći u smanjenju kolesterola, triglicerida i krvnog tlaka. (4)
Pored toga, med ima antibakterijska svojstva i može pomoći u zacjeljivanju čira i liječenju kožnih bolesti, poput psorijaze, dermatitisa i herpesa. (5)
Može li nas udebljati?
Med sadrži dosta kalorija, naročito šećera i ovisno o količini konzumacije s vremenom može pridonijeti debljanju.
Prema Rachael Link, MS, RD, čak i nekoliko porcija dnevno može uzrokovati nakupljanje kalorija, a to bi s vremenom moglo dovesti do debljanja ako se ne naprave druge promjene u prehrani koje bi uračunale u obzir ove dodatne kalorije. (6)
Međutim, ako pazite i ograničite količinu te odaberete visokokvalitetni proizvod, med može biti dio zdrave, dobro zaokružene prehrane.
Zaključak – deblja li med?
Med je povezan sa određenim zdravstvenim blagodatima poput boljeg zdravlja srca, zacjeljivanja rana i antioksidansa u krvi.
Međutim, prevelika konzumacija može uzrokovati određene učinke zbog visokog sadržaja šećera i kalorija.
Stoga je najbolje koristiti med kao alternativu za druge oblike šećera i uživati u njemu umjereno.










Ostavi komentar