3 načina kako sokovi mogu spriječiti gubljenje kilograma

gubitak kilograma

Ako ste se držali svog režima vježbanja te pokušavali jesti nisko-kaloričnu i zdravu hranu, ali i dalje ipak niste uspjeli smršaviti, očito je kako u vašoj prehrani možda postoji skriveni krivac koji sabotira sve napore u gubitku kilograma.

Taj krivac često su upravo sokovi!

Naime, ovi visoko-kalorični napici sa šećerom, koji možda zaista jesu ukusni i osvježavajući, međutim mogu vas spriječiti u ostvarivanju vaših ciljeva kada želite smršaviti.

Ovdje ćemo provjeriti razloge zbog kojih, a prema istraživanjima, vas sokovi mogu spriječiti da ponovno obučete uže hlače.


Ključne činjenice o tome kako sokovi sprječavaju gubitak kilograma:

  • Visok udio fruktoze u kukuruznom sirupu: Sokovi često sadrže visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koji je povezan s povećanim unosom kalorija i debljanjem.
  • Kaloričnost sokova: Sokovi obiluju kalorijama, što može značajno doprinijeti povećanju tjelesne težine ako se konzumiraju u velikim količinama.
  • Visok sadržaj šećera: Sokovi su obično bogati dodanim šećerom, što može pridonijeti debljanju i drugim zdravstvenim problemima.
  • Utjecaj na apetit: Visoko-fruktozni kukuruzni sirup može utjecati na hormone koji reguliraju apetit, dovodeći do većeg unosa hrane.
  • Alternativa sokovima: Zamjena sokova s vodom ili drugim pićima s manje kalorija može pomoći u gubitku težine i održavanju zdrave prehrane.

Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze

Kukuruzni sirup sa značajnim udjelom fruktoze (eng. high-fructose corn syrup), je sastojak koji se nalazi u mnogim gaziranim pićima i može značajno pridonijeti debljanju. Sreća je što je on mnogo češći u proizvodima u SAD, nego u EU.

Na deklaracijama najčešće ćete vidjeti kao opis samo šećer ili glukozno-fruktozni sirup i sl.

Istraživanje objavljeno 1990. u  časopisu The American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je kako su oni koji su tijekom tri tjedna istraživanja pili sokove zaslađene visoko-fruktoznim kukuruznim sirupom svakodnevno konzumirali znatno više kalorija i udebljali se i to značajno u usporedbi sa sudionicama koji nisu konzumirali sokove. (1)

Nešto novije istraživanje, objavljeno za izdanje časopisa Pharmacology Biochemistry and Behavior tijekom 2010. godine, otkrilo je kako su se štakori, koji su konzumirali kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze u razdoblju od šest do sedam mjeseci, značajno udebljali, i povećali tjelesnu masnoću i razinu triglicerida. (2)

Pored toga u tom istraživanju visoko-fruktozni kukuruzni sirup uzrokovao je pretilost i kod mužjaka i kod ženki štakora, dok štakori koji su konzumirali saharozu nisu bili pretili.

Autor istraživanja objavljenog za izdanje revije Integrative Medicine Alert iz 2013. objasnio je kako visoko-fruktozni kukuruzni sirup mijenja ponašanje određenih hormona koji reguliraju naš apetit, što dovodi do većeg unosa hrane i, naravno posljedično, debljanja. (3)

Dakle, nakon svega možemo zaključiti kako kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, koji pronalazimo u raznim sokovima, može značajno utjecati na dobivanje viška kilograma.

 

Kalorije u sokovima

Činjenica je nažalost kako sokovi uglavnom imaju visoke brojke kada su u pitanju kalorije.

Pa tako npr. Coca Cola uz fruktozno-glukozni sirup ima i 45 kalorija na 100ml. To znači kako jedna litra ima 450 kalorija. (4Fanta orange ima 280 kalorija u jednoj litri soka. (5) Cappy naranča (koncentrirani sok naranče ) ima 430 kalorija, a Powerade ima 170 kalorija u jednoj litri soka. (6,7)

Pa recimo ako obično konzumirate tri limenke nekih gaziranih sokova dnevno, što nije nerealno, svakodnevno unosite otprilike 400 kalorija samo iz tih sokova.

Kako tvrde mnogi nutricionistički savjetnici, ali mogu garantirati i iz vlastitog iskustva, kada biste prestali piti sokove i ne biste promijenili prehranu, za otprilike tri mjeseca možete biti lakši od 5 do 10 kilograma.

Dakle, konzumirate li značajne količine sokova dnevno, a uz to ponekad i alkohol, s obzirom na broj kalorija to sigurno ne utječe dobro na vaš broj kilograma, ali i zdravlje organizma općenito.

Pokušajte regulirati konzumaciju sokova i prebaciti se na vodu, tople čajeve ili barem sokove sa manjim brojem kalorija.

 

Visoke razine šećera u sokovima

Sokovi su uglavnom posebno bogati šećerom.

Zapravo, jedna limenka gaziranog soka sadrži približno onoliko dodanog šećera koliko stručnjaci većinom preporučuju da je konzumirate tijekom cijelog dana. (8)

Naime, šećer koji se nalazi u sokovima vrlo lako može dovesti do debljanja.

Revizija 32 različita istraživanja, objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition u 2013. godini, pokazala je kako su i odrasli i djeca koja su konzumirala pića zaslađena šećerom redovno dobivali na kilaži. (9)

 

Zaključak – kako smršaviti? Za početak prestanite piti sokove!

Eto kako možete smršaviti; za početak smanjite ili eliminirajte konzumaciju sokova.

Količina šećera koja je u sokovima zajedno s velikim brojem kalorija i visoko-fruktoznim kukuruznim sirupom koji se pak nalazi u većini gaziranih sokova, može uzrokovati debljanje.

Stoga, razmislite o tome da regulirate i smanjite količinu ispijenih sokova ili da ih izbacite u cijelosti jer tako možete izgubiti kilograme, a bez napornog vježbanja ili smanjivanja unosa hrane.

Zamijenite ispijanje limenki gaziranih pića s vodom u boci, a kako biste ostvarili dodatnu prednost kod plana mršavljenja.

Kako biste si olakšali ovaj prijelaz sa sokova na vodu, možete recimo s nekoliko kapi cijeđenog limuna vodi dodati malo ukusa i mirisa.

Velika je vjerojatnost kako vam sokovi neće nedostajati kada brojevi na vagi počnu padati!

 

Najčešća pitanja korisnika


Mogu li sokovi sabotirati moj plan mršavljenja?

Sokovi sadrže visoke razine šećera i kalorija, što može otežati gubitak težine.

Zašto sokovi sadrže toliko kalorija?

Sokovi često sadrže dodani šećer, uključujući visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koji povećava njihovu kaloričnost.

Što je bolje: piti sokove ili konzumirati cijelo voće?

Konzumacija cijelog voća je bolja opcija jer sadrži više vlakana i manje šećera.

Mogu li bezalkoholna pića utjecati na moj gubitak kilograma?

Da! Bezalkoholna pića često sadrže velike količine šećera i kalorija.

Kako mogu zamijeniti sokove u svojoj prehrani?

Vodu ili nezaslađene napitke poput biljnih čajeva možete koristiti kao zamjenu za sokove.

Koliko šećera se obično nalazi u jednoj čaši soka?

Jedna čaša soka može sadržavati jednaku količinu šećera kao nekoliko čajnih žlica rafiniranog šećera.

Imaju li svi jednako visoku kaloričnost?

Ne, kaloričnost varira ovisno o vrsti soka i dodanim sastojcima.

Mogu li dijetalni sokovi pomoći u gubitku kilograma?

Dijetalni sokovi imaju manje kalorija, ali je ipak bolje izbjegavati sve vrste sokova.

Je li je konzumacija sokova povezana s dijabetesom?

Prekomjerna konzumacija šećera iz sokova može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Sadrže li sokovi hranjive sastojke?

Dok sokovi mogu sadržavati neke vitamine, nedostaju im vlakna i drugi hranjivi sastojci prisutni u cijelom voću.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.