Post svaki drugi dan je tajna dijeta mršavljenja uz omiljenu hranu?

Post svaki drugi dan

Držati se dijete za mršavljenje može biti teško jer je dan za danom brojanja kalorija i uskraćivanja omiljene hrane mukotrpan proces.

Možda ćete se moći pridržavati svojeg plana prehrane nekoliko dana ili čak više tjedana, ali s vremenom dođete u napast i skrenete s zacrtanog plana.

Srećom, jedna jedinstvena dijetna strategija omogućuje vam mršavljenje, a istovremeno si redovito dopuštate uživanje u vašoj omiljenoj hrani.

Plan posta svaki drugi dan ustvari izmjenjuje razdoblja posta s razdobljima tijekom kojih se jede hrana po volji.

Dakle, na dijeti ste svaki drugi dan, odnosno jedan dan jedete, a drugi dan ne.

Ovakva vrsta posta može postati strategija mršavljenja koja uz to također može donijeti određene prednosti za zdravlje organizma.

 

Što je naizmjenični dnevni post, isprekidani dnevni post, post svaki drugi dan, dijeta svaki drugi dan i sl.

Siobhan Harris iz WebMD-a objasnila kako svi su svi ti nazivi ustvari način prehrane u kojem jedan dan jedete što god želite, a sljedeći se dan ograničite 0-25% kalorijskih potreba, odnosno prosječno na oko 500 kalorija, izmjenjujući ovaj obrazac tijekom svoje prehrane. (1)

Harris je sažeo rezultate nedavnih istraživanja o ovom postu te izvijestio kako dok se pridržavate svojih dana posta, možete u ostalim danima uglavnom možete jesti što god želite.

 

Što istraživanje govore o ovakvoj vrsti dijete tj. posta?

Nedavna istraživanja pokazala su kako je post svaki drugi dan ustvari vrlo učinkovit.

Autori istraživanja objavljenog u časopisu Obesity iz 2016. godine usporedili su utjecaj naizmjeničnog dnevnog posta s utjecajem standardne preporučene prehrane na skupinu mladih i sredovječnih odraslih osoba koje su zadovoljili težinske kriterije za pretilost. (2)

Nakon osam tjedana, osobe koje su slijedile dijetu uz isprekidani post, izgubile su u prosjeku 18 kilograma, dok su osobe koje su slijedile niskokaloričnu dijetu izgubile u prosjeku gotovo 16 kilograma, što sugerira kako je post svaki drugi dan jednako učinkovit, ako ne i malo više učinkovitiji od standardnih niskokaloričnih planova.

Pojedinci iz grupe koji su svaki drugi dan postili konzumirali su u prosjeku čak 2.566 kalorija u dane koje nisu gladovali, pa su doista mogli uživati ​​u hrani tijekom cijele prehrane!

Ranija istraživanja također su potvrdila kako je povremeni post koristan za mršavljenje.

Naime, tijekom 2015. istraživači za časopis Nutrition Reviews analizirali su rezultate više različitih  studija koje su se bavile odnosom između posta i gubitka kilograma. (3)

Otkrili su kako u istraživačkim studijama koje su trajale između tri i 12 tjedana osobe koje su koristile planove posta u naizmjeničnim danima izgubile u prosjeku od 3 do 7 posto svoje tjelesne težine i izgubile između 6,6 i 12,1 kilograma masti.

Dakle, možemo zaključiti kako je ovakva dijeta gdje se posti svaki drugi dan naizmjence može biti sigurna i učinkovita strategija mršavljenja, a temeljem dostupnih istraživanja.

 

Učinci na metabolizam

Ako ste zabrinuti kako vam ovakav isprekidani tj. naizmjenični post može usporiti metabolizam, rezultati istraživanja za izdanje časopisa The American Journal of Clinical Nutrition iz 2005. godine može vas umiriti.

Naime, sudionici ovog istraživanja tijekom 22 dana postili su svaki drugi dan, a rezultati studije pokazali su kako se njihova metabolička brzina u mirovanju nije značajno promijenila, a kao moguća posljedica posta svaki drugi dan. (4)

Zapravo su na 22. dan ispitanici imali porast sagorijevanja masti, tj. ekvivalentno najmanje 15 grama dnevno.

Eto, čini se kako ovakav ritam posta može izazvati gubitak kilograma bez negativnog utjecaja na metabolizam.

 

Usporedbe s niskokaloričnim dijetama

Istraživanje sugerira kako bi povremeni post mogao biti učinkovitiji od držanja niskokalorične dijete.

Izvještaj iz 2016. godine objavljen u časopisu Obesity Science & Practice analizirao je rezultate 28 različitih istraživanja i otkrio kako niskokalorična dijeta i post svaki drugi dan imaju tendenciju da proizvode slične razine u količini ukupnog gubitka kilograma, ali je ipak naizmjenični dnevni post, u cjelini, rezultirao značajnijim gubitak tjelesne masti. (5)

Možemo zaključiti kako bi post svaki drugi dan mogao biti učinkovitiji u gubitku tjelesne težine i sagorijevanju masnoća od dijete koja ograničava unos kalorija.

 

Utjecaj posta na zdravlje

Uz promicanje sagorijevanja tjelesne masnoće i ukupnog gubitka kilograma, ovaj isprekidani post ima i zdravstvenih prednosti za organizam.

U pregledu tri različita istraživanja, autori su za izdanje časopisa The American Journal of Clinical Nutrition iz 2015. godine otkrili kako su dva istraživanja pokazala da naizmjenični dnevni post smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. (6)

 

Što možemo zaključiti?

Istraživanja kažu kako ovakvim postom možemo smanjiti rizik od bolesti i lakše dostići svoje ciljeve za gubitak nepoželjnih kilograma.

Ova dijetna strategija na neki način omogućuje nam da se nagradimo za jedan dan posta tako što možemo jesti gotovo sve što poželimo. Naravno ne baš sve, treba pripaziti koje namirnice unosimo bez obzira na post!

Budući kako nam ovaj plan prehrane daje dovoljno dana da ipak konzumiramo ono što želimo i koliko želimo, možda ćemo ga lakše usvojiti i primjenjivati.

Postoje različite strategije i planovi kod ovakve vrste posta.

Pa tako npr. neki planovi uključuju jelo po volji u dane “blagdana” i konzumiranje pića bez kalorija, poput vode ili nezaslađenog čaja u dane posta, dok drugi planovi predviđaju konzumaciju niskokalorične hrane u vrijednosti do maksimalno 500 kalorija, ali uglavnom iz voća i povrća u dane posta.

Odaberite plan koji vam odgovara i koji vam može pomoći da se pridržavate prehrane i ispunite ciljeve mršavljenja.

Jasno, prije svega se konzultirajte s liječnicima i nutricionističkim stručnjacima!