Niskokalorična alkoholna pića – kako piti mudro i bez debljanja

ispijanje alkohola

Alkohol, odnosno alkoholna mogu biti relativno visokokalorična. Ako inače unosite dovoljno kalorija i ona ih još dodatno povećate unosom alkoholnih pića onda s vremenom to može postati problem.

Osnovno pitanje koje se postavlja je može li se uživati umjereno u alkoholnim pićima, a bez straha od gomilanja prekomjerne težine.

 

Koja su to alkoholna pića s najnižim brojem kalorijama?

Jedno popularno alkoholno piće ima relativno mali broj kalorija u usporedbi s ostalima. To je votka koja ima 65 kalorija u jednom serviranju. (1) Međutim ako pogledamo broj kalorija na 100 grama onda je to čak 231.

Kada taj broj usporedimo s nekim drugim namirnicama na 100 grama onda možemo ustvari vidjeti da alkoholna pića mogu itekako imati utjecaj na tjelesnu težinu.

No, provjerimo koja su to alkoholna pića s manjim brojem kalorija, odnosno ako već želite tijekom blagdana ili određenih proslava konzumirati alkohol što bi vam mogao biti najbolji izbor.

 

Niskokalorična alkoholna pića

PićeKoličinaBroj kalorija
Apsint44 ml153 kal
Amaretto25 ml78 kal
Baileys44 ml144 kal
Pivo355 ml153 kal
Burbon44 ml103 kal
Brandy44 ml94 kal
Kanadski viski44 ml95 kal
Šampanjac100 ml75 kal
Cider150 ml74 kal
Konjak44 ml103 kal
Džin25 ml66 kal
Irski viski44 ml103 kal
Jack Daniel’s44 ml64 kal
Jagermeister25 ml63 kal
Jim Beam44 ml98 kal
Liker25 ml63 kal
Prošek100 ml66 kal
Crno vino150 ml128 kal
Rum44 ml102 kal
Sangria250 ml240 kal
Scotch44 ml98 kal
Tekila25 ml28 kal
Vermut44 ml57 kal
Votka25 ml58 kal
Viski44 ml110 kal
Bijelo vino150 ml123 kal
Vino150 ml125 kal

Kao što ste možda uočili najmanje kalorija imaju ona najžešća alkoholna pića. Međutim njihovo miješanje s drugim pićima mogu te kalorije višestruko povećati. Isto tako, sve ovisi i o tome koliko rundi pića planirate popiti…

Također, u navedenoj tablici su količine koje prema vrsti alkoholnog pića i prema preporučenim serviranjima od strane Američkog Nacionalnog instituta za alkohol i alkoholizam. (2)

 

Pa koliko kalorija pijete?

Kao što smo već istaknuli alkohol je relativno visokokaloričan sa 7 kalorija po gramu i to odmah iza masti, koje imaju 9 kalorija energije po gramu.

A pak ostali makronutrijenti, odnosno proteini i ugljikohidrati imaju samo 4 kalorije po gramu.

Što bi značilo da za uobičajeno piće koje ima 10 grama alkohola, možete unijeti čak 70 kalorija samo iz alkohola, odnosno prije nego što uzmete u izračun i preostale moguće izvore kalorija koje ima većina pića.

 

Prazne kalorije

Kako bi prodavači rekli, i to nije sve! Da sve bude još gore određena alkoholna pića imaju i lijep udio ugljikohidrata, a ponekad u nekim koktelima čak i masnoća.

Alkoholna pića imaju uglavnom slabe nutritivne vrijednosti (svaka čast izuzecima poput vina) pa se smatra i izvorom praznih kalorija koje nemaju nutritivni značaj. A mogu biti dosta utjecanje na dobivanje neplanirane tjelesne težine.

Zbog navedenog dolazimo do iduće teme, a to je…

 

Alkohol potiče debljanje?

Osim što sadrži visoki broj kalorija, alkohol može utjecati na procese kod apsorpcije određenih hranjivih tvari i sagorijevanja energije u tijelu.

A osim toga, tijelo ne skladišti alkohol kao recimo nutrijente poput proteina, ugljikohidrata i /ili masti.

Pa kada izračunamo broj kalorija koje ima jedno veliko pivo i zbrojimo ih s ostalim kalorijama koje smo unijeli onda je jasno kako to može doprinijeti dobivanju neželjene mase.

I ne samo to, alkohol može povećati sklonost za većim unosom hrane, odnosno posezanju za masnom i slanom hranom, brzim junk foodom i nezdravim grickalicama.

Znate i sami kada i ako izlazite da je gotovo pa običaj prije odlaska kući otići nešto pojesti.

Istraživanje Ministarstva zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva zaključilo je kada jedna od tri osobe naruči neku vrste nezdrave hrane nakon noćnog provoda. (3)

A da ne spominjemo da mamurluk također utječe na unos kalorija jer zbog nedostatka energije često posežemo za masnijim i lošijim izborom doručka sljedeći dan.

 

Koji su dobri načini za ispijanje manjeg broja kalorija?

Ako već preferirate miješati alkoholno piće onda pokušajte odabrati niskokalorična pića za miješanje kako što su sokovi bez dodatka šećera, lagani sok od brusnice, cijeđene naranče, limuna ili limete.

Možete pokušati i s negaziranim vodama koje imaju okuse.

Popijte između runde alkoholnog pića i poneko bezalkoholno i to po mogućnosti vodu. Osim što ćete smanjiti broj kalorija i mamurluk će vam biti manji.

Ako znate da izlazite onda probajte unaprijed isplanirati što ćete i koliko piti. Svakako se dobro najedite prije izlaska, kako biste smanjili unos raznih grickalica i nezdrave hrane tijekom samog izlaska.

Prema mogućnosti konzumirajte piće s malim brojem kalorija i probajte biti razumni i broju popijenih pića. Ukoliko ste na posebnom režimu prehrane i želite smršaviti onda je možda najbolje da u potpunosti izbjegavate konzumaciju alkohola.

U svakom slučaju pijte umjereno i oprezno!