Koliko dugo trebate kuhati mrkvu?

kuhanje mrkve

Iako je jedno od povrća koje se najviše jede na svijetu, iznenađujuće malo ljudi zna pravilno skuhati mrkvu.

Samo bacanje šake nasjeckanih komadića u lonac s vodom i kuhanje do “kad god” jednostavno neće biti dobro ako želite obrok s ukusnim i hranjivim povrćem.

Kako bismo popravili ovu situaciju, opisat ćemo točno kako ispravno kuhati mrkvu, kao i koliko dugo biste je trebali kuhati. Sve ovisi o veličine mrkve i kako ju namjeravate konzumirati.

 

Kako kuhati mrkvu – postupak

Kad je riječ o kuhanoj mrkvi, važno je slijediti nekoliko ključnih koraka na putu od pripreme do gotovog obroka.

Ako želite naučiti kuhati mrkvu na način koji zadržava okus i hranjivu vrijednost, trebate slijediti svaki od navedenih koraka.

 

Korak 1: Priprema mrkve

Prije nego što vaša hrana u loncu uopće dodirne ploču štednjaka, morat ćete je pripremiti za kuhanje.

S mrkvom će to značiti temeljito pranje i guljenje kore prije bilo čega drugog. Nakon što to učinite, samo naprijed i odrežite vrh svake mrkve koju koristite, kao i kraj, jer ti dijelovi uglavnom imaju lošiji okus od ostatka povrća.

Gotovo svaka hrana kuha se ravnomjernije ako je izrezana na jednolike komade, a mrkva nije iznimka od ovog pravila.

Kako biste pomogli mrkvi u kuhanju, narežite je na komade (bilo u krugovima ili napravite dijagonalne komade) slične veličine.

Ako recimo imate mrkve male veličine onda ju možda uopće nećete trebati rezati jer je s obzirom na veličinu već prilično dobro spremna za kuhanje.

 

Korak 2: Prokuhavanje vode

Koliko god jednostavno zvučalo, iznenađujuće je lako zabrljati kipuću vodu.

Ne samo zato što ga neprestano gledate kako ne bi zakuhalo, već ne dodajete ništa u vodu prije nego što s njom kuhate.

Prvo i najvažnije je sol! Baš kao i kod tjestenine, i povrće uvijek treba kuhati u slanoj vodi.

Zanemarivanjem ovog koraka namirnice ostaju bez okusa pa biste to trebali izbjegavati pod svaku cijenu.

Pored toga, sol također pomaže i u otkrivanju prirodnih okusa mrkve, međutim treba paziti da se ne pretjera s količinom.

Imajući to na umu, dodajte oko 2 do 2 i pol žličice soli u svaku litru vode u kojoj kuhate za najbolje rezultate, iako to možete prilagoditi na temelju osobnih preferencija.

Koju vrstu soli koristite nije previše važna, iako je fino mljevena morska sol dobra opcija i mnogi kuhari ju preferiraju.

Ako želite, u ovom koraku vodu možete čak aromatizirati i drugim začinima, poput šećera za dodatnu slatkoću ili začina poput kajenskog papra za dodatnu ljutinu.

Kao i kod soli, i ostale začine koristite oprezno. Naime, cilj je poboljšati i pojačati okus vaše hrane, umjesto da je nadjačate začinima.

 

Korak 3: Kuhanje mrkve

Nakon što pravilno začinite vodu, mrkvu možete dodati u lonac, poklopiti i pustiti da zavrije.

Baš kao i kod tjestenine, prekuhavanje učinit će vašu mrkve kašastom i manje ukusnom. Kako biste dobili savršenu mrkvu “al dente”, trebat ćete je kuhati što kraće.

Savršeno kuhana tekstura mrkve je kada ona kuhanjem omekša, ali kada ju konzumirate osjetite malo krckanje i tada znate da je ona savršeno hrskava.

Ono najbitnije: kako biste to postigli kuhanjem, morat ćete prilagoditi vrijeme kuhanja ovisno o načinu rezanja mrkve.

Za veće komade potrebno je otprilike 5 do 7 minuta, dok manje komade i tanje rezane komade treba svega od 3 do 4 minute.

Ako niste sigurni onda se preporuča isprobati koji komad prije nego što se odlučite prekinuti s kuhanjem, jer ćete ponekad možda trebati kuhati malo dulje, a kako biste postigli potrebnu razinu pripravnosti.

Osim što ovisi o veličini mrkve, trajanje kuhanja ovisi o tome kako ćete konzumirati i dalje pripremati mrkvu.

Ako kuhate za francusku salatu onda imate vjerojatno jako male kockice koje vam nakon kuhanja nikako ne smiju biti previše mekane jer će gnječiti prilikom miješanja salate. Kuhate li mrkvu za bebe onda ćete vjerojatno od nje raditi pire, pa je dobro da je nakon kuhanja mekanija.

 

Zaključak za kraj

Eto, sada znate kako kuhati mrkvu kao profesionalac. Važno je imati na umu neke bitne činjenice kod kuhanja i pripreme za samo kuhanje:

  • Temeljito operite i ogulite mrkvu
  • Izrežite ju na prihvatljive veličine kako biste ju mogli što preciznije skuhati
  • Vodu dobro posolite i prema želji začinite i drugim začinima u kojima uživate
  • Kuhajte mrkvu samo nekoliko minuta, ovisno o veličini i namjeni, ako niste sigurni gotovost provjeravajte

Uživajte u pripremi, kuhanju i konzumaciji vaše savršeno dobro kuhane mrkve!