Kolači od jabuka su svima nama omiljeni desert koji ne samo da oduševljava nepca svojom bogatom aromom i sočnom teksturom, već i pruža osjećaj topline i udobnosti.
Bez obzira na to koji stil kolača preferiramo, ovi recepti nude jednostavne i ukusne načine za uživanje u omiljenom desertu.
U nastavku donosim recepte za tri najbolja i najfinija kolača od jabuka koji su vrlo povoljni (sve sastojke već imate u kuhinji), brzi za pripremu i prije svega vrlo ukusni.
1. Starinski kolač od jabuka

Kao što se može zaključiti iz naziva, ovaj jednostavni kolač poznat je našim bakama i mamama koje su ga često pripremale.
Vjerujem da ga mnogi pripremaju i dan danas, jer osim što je neizmjerno ukusan, ovaj klasik vrlo je povoljan i jednostavan za napraviti jer su mjere u žlicama, stoga je odličan izbor za početnike.
Ako ga pak još uvijek niste stigli isprobati, sada je pravo vrijeme da spojite sočnost jabuka i prhkost tijesta, a za to će vam biti potrebno:
- 3 jaja
- 12 žlica šećera
- 12 žlica ulja
- 12 žlica mlijeka
- 12 žlica brašna
- pola praška za pecivo
- kilogram jabuka
- po želji šećer i dodaci
- Najprije je potrebno mikserom promiješati jaja, šećer, ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, a zatim pola dobivene smjese izliti u manji pleh kako biskvit ne bi bio prenizak.
- Pleh stavimo u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, oko 10 minuta.
- Za to vrijeme ogulimo i narendamo jabuke koje po želji možemo zasladiti šećerom. Ako su jabuke dovoljno slatke, ovaj dio slobodno možete preskočiti.
- Izrendane jabuke kratko prodinstajte, tek toliko da dodatno puste sok i dobiju boju.
- Jabuke po želji začinite cimetom, limunovim sokom ili nekim drugim dodatkom.
- Kada je prvi dio kolača gotov, izvadite ga iz pećnice. Na polupečeno tijesto izručite nadjev (dinstane jabuke), a zatim izlijte ostatak smjese i pecite još nekih pola sata na 180 stupnjeva.
- Na kraju čačkalicom provjerite je li kolač dovoljno pečen i po potrebi ga zapecite malo duže.
2. Obrnuti kolač s jabukama

Ovaj zanimljivi, preukusni kolač ima mnoge nazive, pa ga neki tako zovu prevrnutim ili preokrenutim kolačem, pitom prevrtušom i drugim simpatičnim nadimcima.
Kako god se zvao, nama je ovaj kolač s jabukama ukrao srce na prvu. Sve što vam je potrebno za pripremu je:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
- 5 većih jabuka
- 100 grama krupnog smeđeg šećera
- 200 grama bijelog šećera
- dodaci za dekoraciju po želji
- Pleh promjera oko 30 centimetara premažemo uljem ili maslacem te pospemo smeđim i bijelim šećerom.
- Oprane i oguljene jabuke prerežemo na pola te ih poredamo u pleh tako da sredina gleda prema dolje. Za pleh promjera 30 centimetara bit će vam dovoljno pet jabuka, no količine prilagodite veličini svog pleha.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva te stavite jabuke da se karameliziraju nekih 50 minuta. Dok čekate da jabuke budu gotove, krenite pripremati biskvit.
- Najprije izmiksajte bjelanjke četiriju jaja s bijelim šećerom sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. Potom dodajte ostatak jaja (žumanjke) i brašno.
- Kada su jabuke karamelizirane, prelijte ih dobivenom smjesom i vratite u pećnicu na još dvadesetak minuta, ovisno o jačini pećnice.
- Pečen kolač ostavite otprilike 20 minuta da se ohladi, a onda ga preokrenite na ravnu podlogu. Oduševit ćete se izgledom, ali i okusom ovog kolača koji se može jesti i topao i hladan!
*Bonus savjet: Stavite onoliko žlica brašna i šećera koliko ide jaja. Tako ćete najlakše prilagoditi količinu.
3. Kolač s jabukama i čokoladom
Jabuke i čokolada na prvu možda nisu savršena kombinacija, ali u ovom kolaču njihov spoj je idealan.
Jabuke puste svu sočnost i mekoću, a zahvaljujući čokoladi svaki zalogaj se topi u ustima. Za pripremu biskvita vam je potrebno:
- 4 jaja
- 75 grama šećera
- vanilin šećer
- 125 ml mlijeka
- 75 ml ulja
- žličica arome ruma
- 100 grama oštrog brašna
- 100 grama rogača
- prašak za pecivo
- žličica cimeta
- 4 veće jabuke
Za čokoladnu glazuru će vam trebati:
- 125 grama čokolade za kuhanje
- 25 grama margarina
- 2 žice ulja
- U jednoj zdjeli sjedinite sve suhe sastojke, odnosno brašno, prašak za pecivo, rogač i cimet.
- U drugoj zdjeli mikserom izmutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Imajte na umu da ovom koraku trebate posvetiti više vremena i miksati na najjačoj brzini. Proces će potrajati nekih pet minuta, sve dok ne dobijete čvrstu smjesu.
- Kada je smjesa narasla i zapjenila, dodajte mokre sastojke (mlijeko, ulje i aromu ruma).
- Pomiješane suhe sastojke iz prve zdjele postepeno dodavajte u smjesu s mokrim sastojcima te lagano miksajte.
- Operite, ogulite i izrendajte jabuke.
- U dobivenu smjesu dodajte narendane jabuke i dobro ih sjedinite sa smjesom. Za ovaj korak ne morate paliti mikser, već sve izmiješajte većom žlicom.
- Pripremite manji pleh te na njega stavite sloj maslaca ili ulja te manji sloj brašna. Izručite smjesu za kolač te sve pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
- Kada ste sigurni da je kolač dobro pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi. Za to vrijeme pripremite čokoladnu glazuru.
- Na vrlo laganoj vatri pustite margarin i ulje da se otope i sjedine, a zatim ubacite čokoladu te sve vrijeme miješajte.
- Kad se čokolada otopila, glazura je spremna i sve što trebate jest preliti ju preko biskvita. Ostavite kolač u hladnjaku preko noći, a zatim ga sijecite na kocke i uživajte u sočnom desertu.
Kako servirati kolač od jabuka?

Iako vrlo ukusni, kolači od jabuka sami po sebi su poprilično jednostavni.
Kako bismo ih učinili estetski privlačnijima, a to je naročito poželjno kada očekujemo goste, možemo se poslužiti hranom i dodacima koji će im uz lijep izgled dati i još bolji okus.
Tako ove sočne, mirisne kolače možemo servirati na sljedeće načine:
- Uz sladoled od vanilije – Vanilija i jabuke zaista su nepobjediva kombinacija. Ako na to dodamo činjenicu da su mnogi od nas nestrpljivi, dobivamo savršeno rješenje za toplo-hladnu kombinaciju kolača koji je upravo izašao iz pećnice i ledenog sladoleda. Vjerujte na riječ; nakon što jednom probate topli kolač s jabukama, nikad se više nećete vratiti na staro.
- Uz šlag – Ista stvar vrijedi kao i za sladoled. Šlag je divna dekoracija, ali i savršeno osvježenje jer svojim neutralnim okusom i kremastom teksturom daje dašak svježine kolačima s jabukama.
- S preljevima – Zamislite topli kolač od jabuke dekoriran šlagom i/ili sladoledom te preliven karamel umakom ili čokoladnim sirupom. Osim što izgleda vrlo privlačno, zasigurno će biti preukusno!
- Posut orašastim plodovima – Mljeveni bademi, lješnjaci ili orasi mogu biti divan dodatak ovakvim slasticama, naročito za neki jesenji ugođaj. Orašaste plodove možete poslužiti i sjeckane ili cijele, jer će svakako činiti divnu kombinaciju s kolačima.
- S cimetom – Na zadnjem je mjestu, ali cimet je možda i najvažniji dodatak kolačima s jabukama. Ako ste ljubitelj cimeta, možete ga staviti i u smjesu, ali kao posip na kolaču daje poseban štih.
*Bonus savjet: Kolače izrežite na pravilne kocke te poslužite na dekorativnim tanjurima. Poigrajte se kombinacijom hrane i nemojte se bojati spajati nespojivo – nikad ne znate kad ćete otkriti kombinaciju iz snova.
Jabuka na dan – doktor iz kuće van
Iz dobre stare poslovice možemo naučiti mnogo. Jabuke su izuzetno hranjivo voće koje sadrži raznovrsne hranjive tvari.
Evo pregleda nutritivne vrijednosti jabuka, izražene u jednoj srednjoj jabuci (oko 182 grama):
- Kalorije: 95 kcal
- Ugljikohidrati: 25 grama
- Vlakna: 4 grama
- Šećeri: 19 grama (većinom prirodni šećer)
- Proteini: 0,5 grama
- Masti: 0,3 grama
- Vitamini i minerali:
- Vitamin C: Otprilike 14% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin A: Manje od 1% preporučenog dnevnog unosa
- Kalij: Otprilike 6% preporučenog dnevnog unosa
- Folat: Otprilike 2% preporučenog dnevnog unosa
- Ostali vitamini i minerali u manjim količinama, uključujući vitamin K, vitamin E, vitamin B6, magnezij, i druge.
Jabuke su također bogate antioksidansima poput flavonoida i kvercetina, koji imaju razne zdravstvene koristi.
Ova voćka je također niska po glikemijskom indeksu, što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi nakon konzumacije.
Zbog toga su jabuke odličan izbor za zdravu prehranu i podršku općem zdravlju.
I ovo će vam biti interesantno:
Zaključak
Kolači od jabuka najčešće su starinski recepti s tradicionalnim okusom, a poznato je da predstavljaju izvanrednu poslasticu koja oduševljava sva nepca.
Ovi kolači nisu samo simbol topline doma i obiteljskih okupljanja, već i prilika za kulinarsko istraživanje i kreativnost.
Njihova svestranost omogućuje prilagodbu različitim preferencijama i sezonskim sastojcima, čineći ih omiljenim desertom tijekom cijele godine.
Bez obzira na to jeste li ljubitelj klasične elegancije ili tražite nešto novo i neočekivano, kolači od jabuka jamče nezaboravno gastronomsko iskustvo koje će uvijek izmamiti osmijeh na lice i pružiti užitak svima koji ih kušaju.
Odvažite se!
Ostavi komentar