Brzi, povoljni i neodoljivi: najbolji kolači od jabuka!

kolači od jabuke

Kolači od jabuka su svima nama omiljeni desert koji ne samo da oduševljava nepca svojom bogatom aromom i sočnom teksturom, već i pruža osjećaj topline i udobnosti.

Bez obzira na to koji stil kolača preferiramo, ovi recepti nude jednostavne i ukusne načine za uživanje u omiljenom desertu.

U nastavku donosim recepte za tri najbolja i najfinija kolača od jabuka koji su vrlo povoljni (sve sastojke već imate u kuhinji), brzi za pripremu i prije svega vrlo ukusni.


1. Starinski kolač od jabuka

Starinski kolač od jabuka

Kao što se može zaključiti iz naziva, ovaj jednostavni kolač poznat je našim bakama i mamama koje su ga često pripremale.

Vjerujem da ga mnogi pripremaju i dan danas, jer osim što je neizmjerno ukusan, ovaj klasik vrlo je povoljan i jednostavan za napraviti jer su mjere u žlicama, stoga je odličan izbor za početnike.

Ako ga pak još uvijek niste stigli isprobati, sada je pravo vrijeme da spojite sočnost jabuka i prhkost tijesta, a za to će vam biti potrebno:

  • 3 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 12 žlica ulja
  • 12 žlica mlijeka
  • 12 žlica brašna
  • pola praška za pecivo
  • kilogram jabuka
  • po želji šećer i dodaci
  1. Najprije je potrebno mikserom promiješati jaja, šećer, ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, a zatim pola dobivene smjese izliti u manji pleh kako biskvit ne bi bio prenizak.
  2. Pleh stavimo u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, oko 10 minuta.
  3. Za to vrijeme ogulimo i narendamo jabuke koje po želji možemo zasladiti šećerom. Ako su jabuke dovoljno slatke, ovaj dio slobodno možete preskočiti.
  4. Izrendane jabuke kratko prodinstajte, tek toliko da dodatno puste sok i dobiju boju.
  5. Jabuke po želji začinite cimetom, limunovim sokom ili nekim drugim dodatkom.
  6. Kada je prvi dio kolača gotov, izvadite ga iz pećnice. Na polupečeno tijesto izručite nadjev (dinstane jabuke), a zatim izlijte ostatak smjese i pecite još nekih pola sata na 180 stupnjeva.
  7. Na kraju čačkalicom provjerite je li kolač dovoljno pečen i po potrebi ga zapecite malo duže.

2. Obrnuti kolač s jabukama

obrnuti kolač od jabuka

Ovaj zanimljivi, preukusni kolač ima mnoge nazive, pa ga neki tako zovu prevrnutim ili preokrenutim kolačem, pitom prevrtušom i drugim simpatičnim nadimcima.

Kako god se zvao, nama je ovaj kolač s jabukama ukrao srce na prvu. Sve što vam je potrebno za pripremu je:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 5 većih jabuka
  • 100 grama krupnog smeđeg šećera
  • 200 grama bijelog šećera
  • dodaci za dekoraciju po želji
  1. Pleh promjera oko 30 centimetara premažemo uljem ili maslacem te pospemo smeđim i bijelim šećerom.
  2. Oprane i oguljene jabuke prerežemo na pola te ih poredamo u pleh tako da sredina gleda prema dolje. Za pleh promjera 30 centimetara bit će vam dovoljno pet jabuka, no količine prilagodite veličini svog pleha.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva te stavite jabuke da se karameliziraju nekih 50 minuta. Dok čekate da jabuke budu gotove, krenite pripremati biskvit.
  4. Najprije izmiksajte bjelanjke četiriju jaja s bijelim šećerom sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. Potom dodajte ostatak jaja (žumanjke) i brašno.
  5. Kada su jabuke karamelizirane, prelijte ih dobivenom smjesom i vratite u pećnicu na još dvadesetak minuta, ovisno o jačini pećnice.
  6. Pečen kolač ostavite otprilike 20 minuta da se ohladi, a onda ga preokrenite na ravnu podlogu. Oduševit ćete se izgledom, ali i okusom ovog kolača koji se može jesti i topao i hladan!

*Bonus savjet: Stavite onoliko žlica brašna i šećera koliko ide jaja. Tako ćete najlakše prilagoditi količinu.


3. Kolač s jabukama i čokoladom

Jabuke i čokolada na prvu možda nisu savršena kombinacija, ali u ovom kolaču njihov spoj je idealan.

Jabuke puste svu sočnost i mekoću, a zahvaljujući čokoladi svaki zalogaj se topi u ustima. Za pripremu biskvita vam je potrebno:

  • 4 jaja
  • 75 grama šećera
  • vanilin šećer
  • 125 ml mlijeka
  • 75 ml ulja
  • žličica arome ruma
  • 100 grama oštrog brašna
  • 100 grama rogača
  • prašak za pecivo
  • žličica cimeta
  • 4 veće jabuke

Za čokoladnu glazuru će vam trebati:

  • 125 grama čokolade za kuhanje
  • 25 grama margarina
  • 2 žice ulja
  1. U jednoj zdjeli sjedinite sve suhe sastojke, odnosno brašno, prašak za pecivo, rogač i cimet.
  2. U drugoj zdjeli mikserom izmutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Imajte na umu da ovom koraku trebate posvetiti više vremena i miksati na najjačoj brzini. Proces će potrajati nekih pet minuta, sve dok ne dobijete čvrstu smjesu.
  3. Kada je smjesa narasla i zapjenila, dodajte mokre sastojke (mlijeko, ulje i aromu ruma).
  4. Pomiješane suhe sastojke iz prve zdjele postepeno dodavajte u smjesu s mokrim sastojcima te lagano miksajte.
  5. Operite, ogulite i izrendajte jabuke.
  6. U dobivenu smjesu dodajte narendane jabuke i dobro ih sjedinite sa smjesom. Za ovaj korak ne morate paliti mikser, već sve izmiješajte većom žlicom.
  7. Pripremite manji pleh te na njega stavite sloj maslaca ili ulja te manji sloj brašna. Izručite smjesu za kolač te sve pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
  8. Kada ste sigurni da je kolač dobro pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi. Za to vrijeme pripremite čokoladnu glazuru.
  9. Na vrlo laganoj vatri pustite margarin i ulje da se otope i sjedine, a zatim ubacite čokoladu te sve vrijeme miješajte.
  10. Kad se čokolada otopila, glazura je spremna i sve što trebate jest preliti ju preko biskvita. Ostavite kolač u hladnjaku preko noći, a zatim ga sijecite na kocke i uživajte u sočnom desertu.

Kako servirati kolač od jabuka?

kolač s jabukom i sladoledom

Iako vrlo ukusni, kolači od jabuka sami po sebi su poprilično jednostavni.

Kako bismo ih učinili estetski privlačnijima, a to je naročito poželjno kada očekujemo goste, možemo se poslužiti hranom i dodacima koji će im uz lijep izgled dati i još bolji okus.

Tako ove sočne, mirisne kolače možemo servirati na sljedeće načine:

  • Uz sladoled od vanilije – Vanilija i jabuke zaista su nepobjediva kombinacija. Ako na to dodamo činjenicu da su mnogi od nas nestrpljivi, dobivamo savršeno rješenje za toplo-hladnu kombinaciju kolača koji je upravo izašao iz pećnice i ledenog sladoleda. Vjerujte na riječ; nakon što jednom probate topli kolač s jabukama, nikad se više nećete vratiti na staro.
  • Uz šlag – Ista stvar vrijedi kao i za sladoled. Šlag je divna dekoracija, ali i savršeno osvježenje jer svojim neutralnim okusom i kremastom teksturom daje dašak svježine kolačima s jabukama.
  • S preljevima – Zamislite topli kolač od jabuke dekoriran šlagom i/ili sladoledom te preliven karamel umakom ili čokoladnim sirupom. Osim što izgleda vrlo privlačno, zasigurno će biti preukusno!
  • Posut orašastim plodovima – Mljeveni bademi, lješnjaci ili orasi mogu biti divan dodatak ovakvim slasticama, naročito za neki jesenji ugođaj. Orašaste plodove možete poslužiti i sjeckane ili cijele, jer će svakako činiti divnu kombinaciju s kolačima.
  • S cimetom – Na zadnjem je mjestu, ali cimet je možda i najvažniji dodatak kolačima s jabukama. Ako ste ljubitelj cimeta, možete ga staviti i u smjesu, ali kao posip na kolaču daje poseban štih.

*Bonus savjet: Kolače izrežite na pravilne kocke te poslužite na dekorativnim tanjurima. Poigrajte se kombinacijom hrane i nemojte se bojati spajati nespojivo – nikad ne znate kad ćete otkriti kombinaciju iz snova.

Jabuka na dan – doktor iz kuće van

Iz dobre stare poslovice možemo naučiti mnogo. Jabuke su izuzetno hranjivo voće koje sadrži raznovrsne hranjive tvari.

Evo pregleda nutritivne vrijednosti jabuka, izražene u jednoj srednjoj jabuci (oko 182 grama):

  • Kalorije: 95 kcal
  • Ugljikohidrati: 25 grama
  • Vlakna: 4 grama
  • Šećeri: 19 grama (većinom prirodni šećer)
  • Proteini: 0,5 grama
  • Masti: 0,3 grama
  • Vitamini i minerali:
    • Vitamin C: Otprilike 14% preporučenog dnevnog unosa
    • Vitamin A: Manje od 1% preporučenog dnevnog unosa
    • Kalij: Otprilike 6% preporučenog dnevnog unosa
    • Folat: Otprilike 2% preporučenog dnevnog unosa
    • Ostali vitamini i minerali u manjim količinama, uključujući vitamin K, vitamin E, vitamin B6, magnezij, i druge.

Jabuke su također bogate antioksidansima poput flavonoida i kvercetina, koji imaju razne zdravstvene koristi.

Ova voćka je također niska po glikemijskom indeksu, što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi nakon konzumacije.

Zbog toga su jabuke odličan izbor za zdravu prehranu i podršku općem zdravlju.

I ovo će vam biti interesantno:

Zaključak

Kolači od jabuka najčešće su starinski recepti s tradicionalnim okusom, a poznato je da predstavljaju izvanrednu poslasticu koja oduševljava sva nepca.

Njihova svestranost omogućuje prilagodbu različitim preferencijama i sezonskim sastojcima, čineći ih omiljenim desertom tijekom cijele godine.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj klasične elegancije ili tražite nešto novo i neočekivano, kolači od jabuka jamče nezaboravno gastronomsko iskustvo koje će uvijek izmamiti osmijeh na lice i pružiti užitak svima koji ih kušaju.

Odvažite se!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.