Iz vlastitog iskustva znam da je kvalitetna priprema tijesta najbitnija da nam fritule ispadnu okrugle.
Tek nakon toga idu ostali faktori.
Iako većina manje iskusnih ima problema s dobivanjem savršenog okruglog oblika, nemojte da vas to obeshrabri.
Sve što vam je potrebno jest pravi recept i još jedna šansa – a to ćete imati nakon čitanja ovog članka.
Proces pripreme je zaista jednostavan, ali morate paziti na određene sitnice sve dok ne usavršite pripremu.
A kada jednom isprobate savjete i recept u nastavku, nikad više vas neće mučiti nepravilne fritule.
1. Pazite na kvalitetu i konzistenciju tijesta
Znam da je najvažnije napraviti tijesto za fritule koje će biti dovoljno gusto da se ne raspadne prilikom prženja, a da s druge strane bude dovoljno tekuće kako bi se moglo lako oblikovati.
U slučaju da vam je tijesto prerijetko, uvijek možete dodati malo brašna. Ako je pak tijesto pregusto, razrijedite ga s malo mlijeka ili vode, po želji.
2. Koristite žlicu za precizno oblikovanje
Sad kada imate tijesto savršene gustoće, a to je i najvažnija stavka u procesu pripreme savršeno okruglih fritula, možete na sljedeći korak. Ja koristim žlica koja mi je najbolji prijatelj pri vađenju tijesta jer tako mogu postići da mi je svaka fritula otprilike iste veličine.
Osim toga, fritule će tako biti ravnomjerno pečene, ali će i lakše zadržavati oblik.
3. Obratite pažnju na temperaturu ulja
Prilikom prženja fritula ulje mora biti pravilno zagrijano, ali ne previše.
Previsoka temperatura ulja može uzrokovati brzo širenje tijesta i tako otežati održavanje okruglog oblika, a na preniskoj temperaturi ulje će apsorbirati previše tijesta, rezultirajući masnim i nepravilno pečenim fritulama.
Zbog toga je važno držati temperaturu ulja stabilnom i prilagođenom kako bi se postigla savršena tekstura i oblik fritula.
4. Rotirajte fritule dok se prže
Iako se fritule prilikom prženja znaju okrenuti i same zbog temperature ulja, trebali biste ih rotirati čim vidite da je došlo vrijeme za to.
Okretanje fritula tijekom prženja može pomoći pri održavanju njihovog oblika, a za to vam može poslužiti rupičasta žlica ili vilica.
Pri rotiranju budite nježni i pažljivi jer brzo okretanje može uzrokovati deformaciju fritula ili čak pucanje njihove površine.
Ja uvijek laganim i kontroliranim pokretima pazim da bude ravnomjerno prženje s obje strane, čime će fritule zadržati svoj prepoznatljivi okrugli oblik.
5. Ne stavljajte previše
Kada koristite duboku posudu za prženje fritula, preporučam da ne stavljate preveliku količinom fritula u isto vrijeme.
Ako im ostavite dovoljno prostora da plivaju u ulju to će im pomoći da ostanu okrugle. U suprotnom će se lijepiti jedna za drugu i neće zadržati prvobitni oblik.
Jednostavne, brze i okrugle fritule
Volim raditi fritule jer se zapravo pripremaju vrlo brzo i jednostavno, a ne treba im dugo da poprime savršenu zlatnu boju i obožavaju ih apsolutno svi.
Miris me svaki puta očara, a namazi i preljevi samo ih dodatno obogate.
Sve što nam je potrebno za pripremu ovih slasnih kuglica je:
- 400-450g brašna
- jedan prašak za pecivo
- 2 svježa jaja
- 2 čašice (2x180g) jogurta ili kiselog vrhnja
- jedna žlica meda
- jedan vanilin šećer
- prstohvat soli
- jedna žličica ruma
- naribana korica limuna i/ili naranče
- 2 žlice šećera
- ulje za pečenje
- Prvi korak je da u dubljoj zdjeli umutite jaja, a zatim im dodate šećer, jogurt ili kiselo vrhnje, med, sol te koricu limuna i naranče po želji i sve to zajedno izmiješate. Na samom kraju dodajte malo ruma. Rum se koristi kako bi spriječio upijanje ulja u fritule, a ako nemate rum, obavezno stavite žličicu nekog drugog alkohola poput rakije.
- Smjesu ostavite barem desetak minuta, a onda zagrijte ulje u dubokoj, manjoj zdjeli. Pazite na temperaturu kako ulje ne bi bilo previše vruće.
- Kako bi fritule zadržale okrugli oblik, tijesto vadite s manjom žlicom koju zatim spustite do ulja i pogurnite kuglicu drugom žlicom.
- Fritule na vrijeme rotirajte i pržite do savršene zlatne boje.
- Kada su gotove, fritule vadite šupljom žlicom te ih slažite u zdjelu s nekoliko slojeva papirnatih ručnika koji će upiti višak masnoće.
- Tek kada se fritule malo ohlade možete ih posuti šećerom u prahu, mljevenim orašastim plodovima ili drugim dodacima po želji.
*Bonus savjet: Kako biste pogodili idealnu temperaturu ulja, možete iskoristiti drvenu dršku koju ćete staviti u zagrijano ulje. Ako ulje oko drške malo zapjeni, temperatura je pogodna.
Za koje se prigode najčešće pripremaju fritule?
Iako se fritule najviše traže i kupuju na Adventu, a mnogi ih povezuju s Božićem i pripremaju samo u zimsko vrijeme, one su zapravo idealan izbor za sve prigode i proslave.
Mi roditelji znamo da su sjajna opcija za rođendanske proslave, bilo da se radi o dječjem rođendanu ili o zabavama za odrasle jer su napravljene baš kao zalogajčići.
Mogu se posluživati uz razne namaze, šlag, sladoled, voće i orašaste plodove, a savršeno idu i uz tople napitke.
Upravo je njihova svestranost razlog zašto ih svi vole – neodoljive su i pogodne za svaku priliku.
Kada se sve zbroji i oduzme, priprema fritula meni je zabavan proces kojeg možemo podijeliti s najdražima i tako spojiti ugodno s korisnim.
Kroz pažljiv odabir sastojaka, pravilnu pripremu i kreativno dekoriranje s dodacima po želji možete napraviti ove neodoljive poslastice koje oduševljavaju i zadovoljavaju svako nepce.
Oslobodite svoju kreativnost i istražite nove recepte dijeleći ljubav prema fritulama s onima koje volite.
I ne zaboravite – ipak nije važno samo kako napraviti okrugle fritule, nego i kako uživati u njihovom okusu i dijeliti tu radost s drugim ljudima!
I ovo će vam biti korisno:
Ostavi komentar